reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Myślałam że ta cholestaza może wystąpić dopiero po 30 tc. A jeśli to jest to, to jakie stosuje się leczenie?
Moja sąsiadka miała i wiem ze w końcówce leżała w szpitalu bo tam trzeba chyba monitorować często próby watrobowe.

Dziewczyny na ingener powiedzialy ze nie ma watpliwosci i ze dziewczynka. Ale jakoś nie mogę uwierzyć i poczekam na polokowe.

A wogole mam inne pytanie, co sądzicie o dodatkowych szczepionkach pneumo, meningo i ospa?
My szczepilismy narazie obowiązkowe, dziś miał ostatnia dawkę 5w1. I zastanwiam się jak skończy 2 latka nad tymi dodatkowymi
Bo np wtedy pneumo 1 dawka.
Ale ja się bardzo boję szczepień choć ostatnio boję sie bardziej tych chorób co moze dziecko zachorowac jak sie nie zaszczepi.

reklama
Elenaa mozesz sie cieszyć napewno dziewczynka [emoji7] moje marzenie

Odnośnie szczepień to ja osobiście pierwszego syna szczepilam na wszystkie obowiązkowe. Przy drugim zaczęłam sie wgłębiać w temat i postanowiliśmy wogole nie szczepić. Napewno nie do ukończenia 1 roku i napewno nie te 5w1 czy 6w1. Warto zagłębić sie w temat. Ja mam dużo znajomych co maja dzievi z zaburzeniami i jak zaczęłyśmy analizować to prawdopodobnie przez szczepienia.

Mieszkasz w Polsce? Ja narazie w Niemczech wiec nie mam obowiązku ale jak wrócimy za dwa lata to będę musiała kombinować.
Ogólnie mnie przekonał fakt ze rozmawiałam z rodzicami jak z własnego doświadczenia wiem ze jednak szczepionki praktycznie nie chronią i większość dzieci choruje. Mojej siostrze wszczepili gruźlicę i złe to przeszła tak samo jak krztuśca.

Ale wiadomo każdy musi podjąć decyzje bo to napewno ciężki temat. Juz dość mi lekarze na psychikę pojechali wiec tez miałam duży dylemat.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Arya dziekuje termin na 1.07 :D a czuje sie poki co ok:-) a jak u Ciebie kiedy usg?

Ja tez bralam calcium swansona czy jakos tak.Zobaczymy co to bedzie:-)

Napisane na LG-P710 w aplikacji Forum BabyBoom
USG genetyczne mam za tydz, już nie mogę się doczekać. Martwię się, wiadomo :).
Powoli mijają mi dolegliwości I trymestru, jestem teraz w 12tc.
Kiedy idziesz pierwszy raz do lekarza? Ja byłam w 6tc w Polsce i było już serduszko ❤. Wcześniej chyba nie bardzo jest sens, bo oni też mało widzą i każą czekać do serduszka. To miałaś super niespodziankę, a pamiętam jak pisałaś, że na pewno nie jesteś bo czujesz się już na okres ;). A prawda jest taka, że wszyscy czują się jak na okres :D.
Ale super wieści, bo od dawna nie było takich na forum. Chyba byłam ostatnia, chyba że kogoś przegapiłam to przepraszam.

Elenaa, co do szczepień. Ja mieszkam w UK i szczepiłam młodego na wszystkie szczepionki planowo łącznie z Men b i MEN c, wiem że one są w Polsce bardzo drogie, tu są refundowane. Jedyną szczepionka, której jeszcze mu nie podałam to MMR( Odra, świnka, różyczka) w 13mc życia, bo ta szczepionka mnie przeraża. Odwlekam ją cały czas i zaszczepie go dopiero po 20m życia. Chcę żeby był starszy i silniejszy. Muszę to zrobić zanim urodzę maleństwo, żeby młody go później nie zaraził itp.
Ale najchętniej bym go na to nie szczepiła, tylko, że powikłania po tych chorobach są straszne :(.
Czasami najlepsza jest niewiedza. Starszego syna szczepiłam na wszystko po kolei, bo to było normalne i dawno temu. Nikt nie mówił o autyzmie po mmr i powikłania Ch po innych szczepionkach. To są trudne wybory a konsekwencje będziemy ponosić my a nie nikt inny : zwolennicy lub przeciwnicy szczepień.

Araya no tak bylo choc.dzien przed testem juz podejrzewalam jakos wewnetrznie to poczulam:-)Na wizyte ide 9.11 bedzie to juz prawie 7 tc wiec juz bedzie na pewno widac:-).
Super ze dobrze sie czujesz jakie masz przeczucia odnoscie plci?

Elena ja szczepilam mlodego tylko 5 w 1 nic wiecej z drguim bedzie tak samo.Nie szczepie na inne bo na wszystko nie da sie zaszczepic...
Niestety..

Napisane na LG-P710 w aplikacji Forum BabyBoom

Dzięki dziewczyny za opinię. No właśnie większość moich znajomych szczepi tylko na obowiązkowe.
Ogólnie ja się bardzo boję szczepień i robiłam rozeznanie i podjęłam decyzję ze tylko obowiązkowe. Bo i tak nie widziałam potrzeby narazie szczepic na dodatkowe jak synek nie idzie do żłobka i pójdzie do przedszkola dopiero we wrześniu 2018. Ale po tej aferze co dziecko zmarlo na sepse meningokowa po wizycie w przedszkolu i to dosłownie z dnia na dzień zachorowalo to zaczęłam się zastanawiać.
I mam duży mętlik..nie wiadomo co jest lepsze. Czy szczepic czy nie.
A co do mmr my sczepilismy tą niby lepsza szczepionka priorix i u nas przebiegło bez żadnych powikłań. Ale wiem ze sporo dzieci miało wysoką gorączkę i wysypke czyli chyba te poszczepienne choroby.

Arya zgadam sie ze lepiej nie wiedzieć. Moja położna wlasnie "sieje" wiedzę na temat szczepień i sama byłam przerażona. Nie wiem co gorsze. Czy szczepienie czy nieszczepienie. Niestety ja nadal nie jestem przekonana ale wiem ze tego nie odwrocie jak zaszczepie wiec odwlekam narazie

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry