reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy jest jakaś mama z Poznania?

Cześć :) Wieki nie zaglądałam i nie pisałam, rok jest ciężki do nadrobienia, ale tak jakos mnie tknęło dziś żeby zobaczyc jak żyje poznańskie forum :) i jak zobaczyłam Jarzebinka jakie Twoje chlopaki juz duże to usmiech jakoś sie pojawił :) j

Iwonka ale cie wywiało......a czemóż tak daleko.... :tak::-D:tak: pozdrawiam i wszystkiego dobrego......

umówiłam małego na jutro do lekarza bo jeszcze kaszleć zaczął.. chyba coś brzydkiego mu się zaczyna.. aa idę bo sobie wsadza pod pachę termometr do mierzenia temp na czole hehe

zdrówka dla Sebusia.... :tak:

Jagmar myślałam o przyszłym tygodniu... środa/czwartek ale może i sobota - jakie godziny Jagmar, Tafojka..... :happy: piątek u mnie odpada bo jeszcze jest babcia, do tego po babcie przyjeżdza dziadek więc .... nie ma szans....

reklama
tafojka- a no fakt od rana małe mi spać nie dało to weszłam :D

w przyszłym tygodniu to i ja sie pisze na spotkanie jakby co:D bo teraz m,am tyle nauki a jeszcze prawie nic nie umie. Właśnie ide małą zabrać na spacer bo nie spi od rana jak usnie to może na ławeczce coś tam się pouczę :)

Hej

Odpłynęłam po tych prochach wczoraj.
Rano miałam wrażenie, ze mi lepiej trochę, teraz już nie jestem taka pewna :sorry:

lilou- to ty powinnas zmykac do lekarza! :))) Ja mówiłam cos pediatrze o tym i mówił, że to faktycznie reumatyczne moze by c, skoro ciepło pomaga a chłód szkodzi, ale absolutnie nie poowinnam tej nogi przemeczac! a ja mądra oczywiście zajęć nie przepuszczę :)))

domyślam się, że to było do mnie ?
tylko ja nie jestem lilou :laugh2:
no ale jak reumatyczne to już nic z tym zrobić nie można, tak Cię będzie bolec cały czas ?

NabAve też stosuję NPR i też różnie ludzie na to patrzą.
Widzę, ze mamy podobne poglądy :-)

tafojka
a nie chcesz się starać o unieważnienie kościelnego ślubu ?
Procedura długa, ale może warto ?

Tygrynka zdrówka dla Sebusia.
A Ty jak,nie rozkłada Cię ?

Ja w szlafroku jeszcze siedzę, listonosza już przywitałam, to mi się nie spieszy z ubieraniem :-D
I tak nic nie zrobię z moją szyją, a miałam okna w tym tygodniu skończyć :angry:
Nie wiem czy na spacer wyjść, boje się, ze jak mi to zawieje, to mi się pogorszy :/

jagmar A to ciekawe rozwiazanie nigdy czegos takiego nie widzialam.

Ja scielam lodyge storczycza ale sama uschla, potem wypusci nowy ped.

Kwestia wiary jest kazdego indywidulana sprawa ale jak sa dzieci lepiej chociaz cywilny miec. Nigdy nie wiemy
co nas w zyciu czeka, w swetle prawa nawet gdybyc miala wypadku nikt nie ma prawa udzielic chlopakowi
informacji o twoim stanie zdrowia, glupie ale prawdziwe.

lilou Rzeczywiscie skandal jak nie bierze odpowiedzialnosci za bezpieczne badanie to lepiej niech wcale
go nie robi!

Normalnie ale udziwnien macie z tymi slubami ja tam raz 2w1 i kniec ;). Dziwi mnie takie podejscie
w Boga wierze do kosciola nie chodze,świeta odbebniam,a slub koscielny jest dla mnie wazny?
Ja w takim wypaddku nie rozumiem
na czym ta waga polega? Mi sie wydaje ze albo w cos wierze i tym zyje albo sobie odpusczam bo w to nie wierze,
takie sluby koscielne z sentymentu mnie by to nie krecilo.

Aniaa23 Mamy pamietac jak chcesz prezent ? ;).

Tygryna To jest stare ale bardzo prawdziwe powiedzenie w obliczu smierci prawie wszyscy wracaja do Boga, tylko
trudno powiedziec czy to wiara czy strach? Mnie zaskoczyl bardzo prof Religa bo on mial swiecki pogrzeb,
a byl to czlowiek ktory w zyciu wiele widzial.

Skrzat My ksiedzu powiedzielismy ze mieszkamy razem i jakos przezyl ;) A na 1 kolendzie ksiadz nas wcale nie moralizowal
powiedzial tylko ze jak bysmy chcieli dac na zapowiedzi to on zaprasza ;).

Tygrynka Moja siostra ma chrzesniaka ktory byl chrzczony w wieku 7 lat bo mial isc do komuni i wtedy rodzice
chrzcili 3swoich dzieci, dalsza 2 byla mlodsza.
Mnie do 1 kwietnia nie ma w PN pozniej ty wyjezdzasz ale mysle ze po 15 damy rade :).
Do dyskusji chetnie sie przylacze ;).

tafojka Dzieki za rade do storczykow.

Ishi Na sile nie ma co wychodzic lepiej odpocznij a na specer wyslij M jak wroci.

zgadzam sie ze 8 letnie dziecko nie jest w stanie pojac wiary, ale wydaje mi sie tez ze trudno oczekiwac od
dziecka ktore nie bylo
wychowywane w wierze ze nagle uwierzy w Boga i zacznie w niedziele zamiast na pilke to do kosciola chodzic.
Dzieci ucza sie przez przyklad mi sie wydaje ze jak nie wychowa sie dziecka w wierze to nie ma sie co oszukiwac
moze ono poszuka Boga jak bedzie dosrosle a moze wcale jednak bedzie ono przyzwyczajone ze B nie jest mu do
niczego
potrzebny.

A my mamy w koncu 4 zabki :).
Mala na spacerku z babcia a ja lapie sie za ksiazke ;). Pozdr pa

Dzień dobry!'

Taka piękna pogoda, a my w domu:-(dopóki gorączkuje mamy nie wychodzić:( byłam wczoraj u prywatnej lekarki, nie dała antyiotyku, ale przestrzegła przed wirusem który teraz panuje rsv, w szpitalu jakiś kod zakaźny ogłoszony. zaczyna się od kataru, potem gorączka, potem luźne kupki, i często kończy się na zapaleniu płuc.Także mam obserwować małego, i jakby co jeszcze jutro jechać wtedy antybiotyk, bo mimo że to wirus inaczej zwalczyć się go nie da. Uszy na szczęście ok.

Oliwka dziś w Szreniawie, na wycieczce, cieszę się że jej się taka pogoda trafiła.

Co do wiary, my jesteśmy wierzący praktykujący, ale też miałam kryzys, kiedy chodziłam do delikatnie mówiąc niefajnego kościoła, ksiądz strasznie obłudny, wyzywał matki na mszy dla dzieci , że przeszkadzają:/ aż trafiliśmy do kościoła Wszystkich świętych,uwielbiamy tam chodzić, piękny śpiew , na dziecięcej mszy chórek, czasem aż ciarki pzechodzą, kazania przemyślane, dodany jakiś wiersz, cytat.no i piekny to kościół. tam braliśmy ślub, i choć Ksiądz znał nas tylko z tych paru rozmów, bardzo sie przygotował, podkreślał obecność Oliwki, żeby i ona czuła się wyjątkowo.
Ksiądz wiedział że ze sobą mieszkamy, ale my sobie postanowiliśmy ze od pierwszej spowiedzi która była chyba z 2 miesiące przed nie będziemy ze sobą sypiać aż do ślubu, Ksiądz był po wrażeniem:)

Ale nie dziwi mnie odwrót od Kościoła w obecnych czasach, gdzie słychać o pedofilii itp.

Co do storczyków mam 6 i każdy pieknie kwitnie non stop:) ale myślę że to kwestia dobrego nasłonecznienia,i światła, bo jak stały z drugiej strony nie nie kwitły tak pięknie. też wkładam do wody ,ale raz na tydzień na dwa i co miesiąc odżywka, i nie ucinam pędów chyba że suche. a i polecam kupno na ryku jeżyckim , w budce na rogu (całą w storczykach) bardzo tanie i super, moje wszytkie od niego. a nie dwa sprezentowane;-)

krklisz gratuluję ząbków, fajnie masz z mamą:)

jazrębinko dzięki za wiadomość odnośnie szkoły, jutro składam papiery do sp46:tak:

Nabawe a gdzie chodzisz na NPR? wczoraj spotkałam taką Panią, która też jest od poradni dla narzeczonych, i zapraszała do siebie. Chyba się wybiorę.

ania23 coś miałam Tobie pisać nie pamiętam:zawstydzona/y:

Staś śpi od 10 do teraz, mój mały chory biedulek. a ja siedzę cicho jak mysz pod miotłą żeby go nie obudzić.

to jasne że dla dziecka najważniejszy jest przykład jaki dostaje od rodziców, dziecko właśnie od najmłodszych lat, a nawet m-cy obserwuje rodziców i uczy sie od nich. A najśmieszniejsze dla mnie jest to- człowiek nie wierzy, nie chodzi do kościoła, to przed kim przysięgę małżeńską chce składac, przed księdzem???? śmieszne...

Ishi
cieszy mnie to, ze są jeszcze osoby młode, które praktykują religię i wiarę, bo świat jest teraz taki zły, a wydaje mi się że wiara umacnia i czyni go lepszym. Wiesz- ja dzięki NPR zaszłam w nieplanowaną ciążę, ale to tylko dzięki sobie samej, bo zwyczajnie naginała zasady :-p aczkolwiek mam świadomość, że poczęcie to nie tylko udział dwojga rodziców ale też i Boga i nie chce się na niego zamykać. Dlatego nie uciekłam po porodzie do antykoncepcji chociaż długo sie biłam z myślami, ale w końcu sumienie zwyciężyło.
a Co Ty masz kochana z szyją??

krklisz
wiesz- ksiądz księdzu nierowny! Ja znam wielu różnych, ale przecież wiara nie opiera się na klerze, prawda? Akurat mam szczęście bo nasz proboszcz jest zajebiaszczy- pozycza nam filmy, książki, prowadzi świetnie mszę i mówi kazania jak nikt, a nawet udało nam sie go namówić aby poszukał w tym roku jeszcze 2-3 rodziny które zechcą z nami założyć domowy kościół polegający na comiesięcznych spotkaniach, modlitwie i rozważaniu pisma świętego, i te spotkania mają bardzo małżeństwa umocnić. Wiele o tym słyszałam i to mocno zobowiązujące jest, ale oboje z mężem jesteśmy gotowi.

a tak to- gratulacje zębów, jak się dziś czujesz, lepiej?
masz jakieś zachciewajki?
no i gdzie ciążowy suwak??

lilou
no faktycznie pogoda extra na wycieczkę, aż zazdroszcze Twojej córci :D też bym chciała hehe
o kurcze jak takie fajne msze to może kiedyś pojadę z Emi jak podrośnie :)
sama uwielbiam msze w niedziele o 19 u Dominikanów, zawsze wychodze ze łzami w oczach.

a mnie poradnictwo przedślubne niewiele dało z NPR, sama sie douczałam, a teraz postanowiłam na poważnie sie podszkolić i razem z mężem sie zapisaliśmy- koszt to 100 zł ale masz w tym książkę i ćwiczenia, 3 spotkania raz w m-cu na os stare żegrze, a zapisałam sie przez stronę Naturalne planowanie rodziny - Strona g

Ja się witam wieczornie, Basia już śpi więc dziś wieczór z moim:D Może jakiś filmik sobie obejrzymy albo coś przyjemniejszego:p Generlqanie jakaś zmęczona jestem, chyba przesilenie wiosenne, ale dzień w biegu:) Przed chwilą wróciłam od babci, się kochana cieszyła na nas;)
Jagmar nie miej focha;D Tak się uśmiałam jak to pisałam, że nie mogłam się powstrzymać, ale to z czystej sympatii:) A co do tego chłopca to mi sie też wydaje, że nie jest w stanie sam pojąć wiary w tak młodym wieku:(
Co do wiary to ja już swoje napisałam:) Cenię ludzi wierzących i praktykujących mających swoje przekonania. Nie trawię tych wierzących na pokaz (babcie z Radia Maryja), ale też nie rozumiem tych osądzających innych, że nie chodzą do kościoła, stosujących antykoncepcję etc, a sami nie dochowują wierności przed ślubem itp. Większośc moich znajomych do kościoła jednak nie chodzi, ja chodzę świątecznie, w Boga wierzę, ale polskiego kleru jako całości nie toleruje niestety (ale nie generalizuję, że wszyscy ksiedza są źli, bo znam kilku fajnych i mądrych) ale mam wrażenie że robią wszystko by ludzi od wiary odsunąć:( NabAwe co do przysięgania przed księdzem, to nie wiem o czym mówisz, bo ja przysięgałam przed Bogiem:) A co do sukni ślubnych to białą, długą i piękną na cywilnym ślubie też można mieć, więc jedno z drugim nie ma nic wspólnego! Ja bym elaboraty na ten temat mogła pisać! Apropos to mnie tylko utwierdza Poznań: Ksiądz przerwał chrzest. Dlaczego? - GłosWielkopolski.pl
Lilou zdrówka dla Stasia! A co to za wirus ten co panuje?
Ishi jak szyja? Poszłaś w końcu na jakiś spacer? Dziś przyjemnie bardzo było!
Tygrynka ;*
Na-tuska co tam u Was? Jak dzieciaczki, temp spadła, jak kaszel?
Ja chyba jutro na działeczkę pojadę z rodzicami:D A rano przyjaciółka na śniadanie przyjedzie!:)

Ostatnia edycja:
dużo zależy od księdza.. u nas jest super! normalnie go nie chcieliśmy z kolędy wypuścić tak nam się super z nim gadało..
dziewczyny zaniemówiłam! ale nie z zachwytu nad czymś (chociaż po wczorajszym podłym dniu, chciałabym, oj chciała ;)), ale z bólu gardła.. było coraz gorzej i gorzej, a teraz tylko szeptem :/ ale coś mi się dziwnie wydaje że mąż się cieszy hehe i jakoś dziwnie więcej gada hmm czyżby na co dzień nie miał okazji?? :p
Skrzat o właśnie ja myślę tak jak Ty :D no popatrz, chyba pierwszy raz się w czymś zgadzamy ;) jak było dzisiaj o 10??

reklama
Hejka

Ja na temat religii i polityki się nie wypowiadam :-p

Ja dzisiaj 3h na dworze z dzieciakami mózg mi przewietrzyło

Nie mam weny na pisanie wszystkim dzieciom i mama zdrówka

Skrzat jak tam o 10?

edit Bartuś Ospa na 100% dzisiejsza diagnoza od dermatologa wiec jeszcze tydzień siedzenia w domu bo od soboty ma ospe dobrze ze jeszcze tylko tydzień to mniej niż 2 tyg

Ostatnia edycja:
Do góry