reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy jest jakaś mama z Poznania?

marciaa - a wiesz moze pod jakim wezwaniem to parafia?

filona - oczywiscie ,moge powiedziec:)
sprawa wyglada w skrocie tak..slub konkordotowy chcielismy z mezemw innej paraffi niz moja,i jego,bo podobal nam sie i inny kosciol i ksiadz..i cena..
jesli ktos mi na dzien dobry mowi ze slub kosztuje 800zl a nie co laska to nie ma o czym mowic.
musielismy miec pisemna zgode od jednej naszej parafii..
po godzinach prosb ksiadz ja wystawil.slub byl tam gdzie chcielismy,wszystko ok.
z podrozy poslubnej urodzil sie kuba.

cyrk zaczal sie potem..ksiadz chcial 800zl za chrzest,do tego zadnego z naszych rodzicow chrzestnych niezaakceptowal.. zrobil wywiad u ludzi ze wsi,i mu cuda naopowiadali..
a zeby miec w innym kosciele chrzest,musze znowu miec jego zgode..pow ze napisze,za wplacenie odpowiedniej kwoty na konto kosciola..

takze dalam sobie spokoj.nie chca to nie.

reklama
Cba strasznie to dziwne!
ja nie mam slubu z B a dziecko chrzcilismy w jego parafii i nikt nawet nie chcial od nas zaswiadczenia z mojej.
sprobuj w farze tam wszystko idzie zalatwic

my jednak na Cytadele sie nie wybralismy wialo jak cholera choc teraz wyszlo slonko ale juz i tak robie obiad mala spi wiec jak wstanie to tylko na Kozie pojdziemy

edit. jeszcze jedno CBA powinnas napisac na niego skarge do Kurii

CBA ale mozesz znalezc ksiedza innego i powiedziec jaka jest sytuacja i napewno ic ochrzci tu chodzi o dziecko a nie o pieniadze wiec napewno znajdzie sie ksiac taki ktory nei bedzie chcial zadnego zaswiadczenia... u nas na wsi tez jest taki probosz i wszyscy w okolicy go znaja i inni ksieza nie wymagaja zandych papierkow bo iwedza jaki on jest.... dla mnei jest glupota placic za chrzest tyle kasy... ja placilam 150 zl. za slub fakt dostal 850 zl ale za chrzest juz nie. a i tka te pieniadze za chrzest czy slub to nie wizial dla siebie tylko na kosicol... bo jeszcze u nas jest tak ze kto wplaci na kosicol to kazdego miesiaca pierwszej neidzieli to czyta kto mu wpalcil pieniadze....

Filonka jak Filipek? dalej wymiotuje po antybiotyku?

Cba strasznie to dziwne!
ja nie mam slubu z B a dziecko chrzcilismy w jego parafii i nikt nawet nie chcial od nas zaswiadczenia z mojej.
sprobuj w farze tam wszystko idzie zalatwic

my jednak na Cytadele sie nie wybralismy wialo jak cholera choc teraz wyszlo slonko ale juz i tak robie obiad mala spi wiec jak wstanie to tylko na Kozie pojdziemy

edit. jeszcze jedno CBA powinnas napisac na niego skarge do Kurii

podobno punkt widzenia zalezy od ksiedza.. napisalabym,juz mam to gdzies.kuria tez pewnei to oleje:D

ps za pogrzeb ceny sa 2-3razy wieksze:)

gabi - bylam w wielu parafiach,chca zaswiadczenie od niego i koniec, mowia ze im nie jest potrzebne,ale musi byc cos tam w ksiegach zanotowane.

tak piszecie o tym gauganku a ja tam nie byłam jeszcze...
Tygrynka dzięki sukienka fakt piekna ale boje sie ze jak bede miala szyta to juz taka piekna nie wyjdzie, a przyjecie w Swarzedzu gdzie mieliscie?

to następnym razem umawiamy się w Gauganku! hej a Ty nie miałaś być teraz na Przyjaźni?? po 25 września??
a gdzie będziesz szyła? jak u jakiejś krawcowej która się tym dokładnie zajmuje to powinna Ci dobrze wyjść :tak: a czemu nie kupujesz w salonie?
my przyjęcie mieliśmy w Pałacyku Pod Lipami (a jeszcze nie mieliśmy mieszkania na Os. Pod Lipami :-D tak to się nam wszystko zaplątuje w życiu :-D), naprawdę super, jedzenie przepyszne, właściciele bardzo idą na rękę, obsługa profesjonalna, naprawdę polecam na wszelkie uroczystości :)
jasne że nie robią różnicy te trzy dni w glukozie ;-) oby dobra wyszła!!:tak:
już o prezentach na gwiazdkę myślisz?? szybko ;-)

ale mam juz nerwa, Gaba dzisiaj niedobra w domu ciagle piszczy i palczew, bylylsmy na spacerze z Guzikiem. zimno sie juz robi....
Tygrynka a gdzie weselicho robicie? ja mialam w chacie weselno biesiadnej w olsztynie na dajtkach, a na ile osob robice wesele? a sukienke kupilam w Salonie MAGDALENA w Olsztynie.

pewnie Gabi musi się przestawić, nie denerwuj się, daj jej trochę czasu! u nas Seba tez się z dwa tygodnie przestawiał na domowe życie.. to są jednak duże zmiany jak dla takich maluszków:tak:
my robimy w Brajnikach u Maksia Ośrodek Wczasowy Mazury - Sala Weselna - U Maksia chociaż ja wciąż myślę bo podobają mi się pałacyki ale brak takich w moich okolicach :-D a o tej chacie co Wy mieliście słyszałam duzo dobrego :tak: lista na razie jest na 120 osób, ale na bank mi wszyscy nie dojadą bo to z całej Polski, a nie każdy jeździ tak daleko na wesela.. pewnie z 80 będzie :tak: a pokażesz jakąś fotkę w sukience? właśnie się zastanawiam czy kupować tutaj (ale boję się przewozić) czy szukac w Olsztynie (ale wtedy czekają mnie wycieczki na przymiarki)... kurde naprawdę zaczynam o tym myśleć już teraz bo wiele rzeczy musimy logistycznie rozwiązać, co załatwiać w Poznaniu a co w Olsztynie.. za to panieńskie (phi ładny mi panieński jak ja już nie panna :-p) będę miała i tu i tu :-D

cyrk zaczal sie potem..ksiadz chcial 800zl za chrzest,do tego zadnego z naszych rodzicow chrzestnych niezaakceptowal.. zrobil wywiad u ludzi ze wsi,i mu cuda naopowiadali..
a zeby miec w innym kosciele chrzest,musze znowu miec jego zgode..pow ze napisze,za wplacenie odpowiedniej kwoty na konto kosciola..

masakra :no: taka kasa za chrzest?? i jeszcze niezaakceptowanie chrzestnych?? porażka :crazy: my daliśmy za chrzest 50zł bo więcej nie mieliśmy w tym momencie (nie byliśmy przygotowani żeby na spotkaniu płacić :-D) ale potem było dolożone jeszcze 50zl, chyba przez babcię..
a powiedz mi jaki miałaś wcześniej nick? pisałaś już z nami?

ja byłam na pobraniu krwi, znowu mi się słabo zrobilo bo trzy wielkie fiolki :baffled: całą błękitną krew mi zabiorą :-D

edit: Marcia: http://www.dziecipoznan.pl/news-2691-piknik_chusta_w_tropikach

Ostatnia edycja:
na-tuska - znajomi polecali mi juz kilku,ale albo nie bylio juz proboszczami ,albo nie zyli;/

tygrynka - mialam nick cobra18 od 2007roku:)
raz czy dwa przez ten czas do was napisalam,ale zostalam olana:D i sie wiecej nie odezwalam:) nie dziwi mnie to,grupa jest juz zzyta ,to nie ma za bardzo o czym z kims nowym pisac.

chrzestni nie pasowali mu bo matka ch. byla przed slubem koscielnym - cywilny juz byl ... i mieszkala z mezem... a wg niego nie powinna..
a ojcem ch tylko i wylacznie moze byc moj brat , nikogo innego nawet nie bralam pod uwage - tyle ze on nie ma bierzmowania

tak na marginesie,ja tez nie mam

a 800zl to ja place za czynsz..

CbA ło matko masakra z tym księdzem. my nie mamy slubu koscielnego a Filka ochrzczono. musielismy tylko deklaracje wypelnic ze zamierzamy w najblizszym czasie wziasc slub. szczezrez to ja na temat księży i koscioła sie nie wypowiadam. co odawalają ostatnimi czasy to wlos się jeży. mają się za bogów... no tak miałam sie nie wypowiadac. życze powodzenie i wytrwałości w chrzczeniu dziecka. pamietaj ze to robisz dla niego a nie dla siebie.
Natuśka pokaż pokój!!!!ppokaż!!!!

a pogoda do dupppppenji. ja nic nie umiem, młodemu odwala. rozpierdziela wszystko.

CbA a wiesz że ja coś tamten nick pamiętam?? i wiesz że niejedna z tej zżytej grupy dołączyła później?? a więc wszystko jest mozliwe :D a z chrzestnym to się nie dziwię, jak jest że musi być bierzmowany to tego nie przeskoczycie, może być najwyżej "świadkiem chrztu", ale z chrzestną to już przesada :/ wysoki ten czynsz płacisz, chyba że to wynajem?
właśnie Natuśka, pokaż pokój!!
my sprzatamy mały pokoik bo będziemy kupować regał do salonu i będziemy przenosić rzeczy (w końcu moje książki znajdą sobie właściwe miejsce :D), a potem powoli zrobimy tam sypialnię.. Filona znalazłam Twoja lampkę :D

reklama
CbA a wiesz że ja coś tamten nick pamiętam?? i wiesz że niejedna z tej zżytej grupy dołączyła później?? a więc wszystko jest mozliwe :D a z chrzestnym to się nie dziwię, jak jest że musi być bierzmowany to tego nie przeskoczycie, może być najwyżej "świadkiem chrztu", ale z chrzestną to już przesada :/ wysoki ten czynsz płacisz, chyba że to wynajem?
właśnie Natuśka, pokaż pokój!!
my sprzatamy mały pokoik bo będziemy kupować regał do salonu i będziemy przenosić rzeczy (w końcu moje książki znajdą sobie właściwe miejsce :D), a potem powoli zrobimy tam sypialnię.. Filona znalazłam Twoja lampkę :D

ja tu za duzo nie pisalam,i szkoda bo potem sie stalo jak stalo , i zostalam z niczym :D
ale wiesz,ja nie mam bierzmowania,ksiadz nie mial nic przeciwko.

wynajem mieszkania,jak najbardziej . :))

CbA ło matko masakra z tym księdzem. my nie mamy slubu koscielnego a Filka ochrzczono. musielismy tylko deklaracje wypelnic ze zamierzamy w najblizszym czasie wziasc slub. szczezrez to ja na temat księży i koscioła sie nie wypowiadam. co odawalają ostatnimi czasy to wlos się jeży. mają się za bogów... no tak miałam sie nie wypowiadac. życze powodzenie i wytrwałości w chrzczeniu dziecka. pamietaj ze to robisz dla niego a nie dla siebie.
Natuśka pokaż pokój!!!!ppokaż!!!!

a pogoda do dupppppenji. ja nic nie umiem, młodemu odwala. rozpierdziela wszystko.

ja juz w ogole mam zle zdanie na temat kosciola,wiec sie nic a nic nie wypowiem na ten temat wiecej.

Do góry