reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy jest jakaś mama z Poznania?

dzieki dziewczyny za uwagi, rady bardzo cenne dla nas.
pinka- fryzury bardzo ciekawe ja niestety mam krę
kurcze maly chyba cos producone wlosy i nie moge sobie pozwolic na cos takiego:/
kurcze mały znowu cos produkuje. fujj ale smród:p

Ostatnia edycja:
reklama
wlasnie maly mi sie skichał na kolanach FUJJ ale czad:p hehe
gosia- to jak go podciagam zeby glowke unosil to pytanie???
jesli tak to nie wiem jak to opisac. jak on lezy na pleckach to podje mu rece tak zeby zacisnal kciuki i reszta palcy łpie jego raczki i podciagam w strone do mnie. tak pokazywala nAam pediatra. czasami on trzyma sztywno glowke czasami nie chce i jak go podciagam to jego glowka zostaje na kocu i musimy zrezygnowac i jeszcze raz. tak 3 proby.
nie podciągaj za rączki kilka razy pod rząd. Dla maluszka troche ponad 3 miesięcznego to za duży wysiłek. jeżeli podnosi główkę leżąc na brzuszku, widzisz, że podciąga (czujesz jak napina mięśnie), kiedy na pleckach podciągasz go za rączki to jest OK!
Spokojnie ilonka, na pewno jest OK!
Jestem fizjoterapeutka i mam teraz na rehabilitacji dziewczynke 3,5 miesięczna, która może podziękowac swojej babci, za takie bodźcowanie, które dało efekt odwrotny i maluszek znalazł się u mnie. Możesz poszukac w necie tabel rozwoju motorycznego dla niemowlaków i przekonasz się, że dobrze utrzymuje główkę.

Co do karmienia, to rozumiem, że nie karmisz piersią. Sprawdż czy maluszek podwoił wagę urodzeniową. Powinien w 6 miesiący podwoić, a na roczek potroić. Moja miała takie "zalecenia" w nosie i podwoiła w wieku 3,5 miesiąca, ale ja karmiłam piersia i pediatra nic na to nie mówiła. Sprawdx też, czy waga i wzrost sa proporcjonalne (wg centyli)

Gosia - dlatego piszę, że moja Wiki miała to w nosie. Ważniejsze jest, aby był proporcjonalny przyrost wagi do wzrostu. Tym bardziej na mleku modyfikowanym.
Niestety nie mam w wersji elektorniczmnej tych tabel. Na pewno widziałyście je u pediatry, bo oni badaja dzieci wykorzystując właśnie te tabele.

Wiem Gosieńko, ze obojętnym też nie można być.
A wiadomo Matki to panikary i zaraz włosy dęba stają.
Lekarze nie przeprowadzą wywiadu lekarskiego, nie pytają o czynniki genetyczne, i takie tam inne rzeczy , tylko wyrokują. Choć dobrze, że kierują do specjalistów. ( nie wszyscy...nie raz człek musi błagać o ten świstek papieru lub prywatnie załatwiać sprawy).Bo sami podejrzewam, że mają czasu na zabawę z pytaniami.
Eh, życie, eh, opieka medyczna, ile by nie pisać i ile by nie robić to i tak będzie źle :-) ;-)

mi dziewczyny nie chodziło o siatki centylowe tylko o tabele rozwoju w odniesieniu do podnoszenia główki (post ilonki).:tak:Wg nich lekarze badają
Waga i wzrost ma być proporcjonalna, a siatki mają to usystematyzować. Wątek podobczny mojej wypowiedzi.:baffled:

hejo

ja dopiero teraz jestem bo z mała w miescie byłam ale zmarzlam jak cholera:baffled::baffled::baffled::baffled: prezencik tatusiowi kupiłam na gwiazdke i imieninki bo zawsze dostawał jeden i marudził ze jest pokrzywdzony hheh

Ja tam sie nigdy siatkami nie przejmowałam za bardzo uważam ze wiki jest taka w sam raz z reszta my nie jestesmy grubasami wiec po kim ma ona byc:rofl2::rofl2::rofl2::rofl2:

teraz w weekend ubieramy choinke juz widze jaki sszał bedzie w domu:-D:-D ok lece poprasowac bo juz mi sie znów sterta nazbierała:dry:

Z okazji urodzin, które są raz w roku
Niechaj będą szczęśliwe i pełne uroku
Składam Tobie szczere życzenia
Aby się spełniły najskrytsze marzenia

9.gif

sto lat Gosiu!!!!!!!!!!!!!!

no ja juz kochane poprasowałam i teraz ogarne na dole troszke pomyje podłogi,bo tatus mała kąpie wiem mam chwile wolnego..............potem kolacja i moje seriale hehehe

ok lece laseczki miłego wieczorku i do jutra

Hej
Natalka zaklimatyzowałą sie ładnie spowrotem w żłobku, juz zdrowsza, choć przeszła dwa dni ostrej biegunki, ja też chodziłąm schorowana ale już ok :tak: w firmie idzie dobrze, wiec wszystko u nas do przodu :-)
jeżeli chodzi o Natalke i jej rozwój to cały czas sie rozwija i rośnie choć nie tak jak jak to książki by chciały, od urodzenia mało przybierała na wadze i też troszke później zaczynała np. podnosić główkę czy siedzieć. ja zawsze sie denerwowałam, wpadałam w paranoje bo codziennie zaczynałam ją ważyć i sie zamartwiałam tylko :wściekła/y: teraz już wiem że każde dziecko rozwija sie inaczej a najważneijsze że przybiera na wadze, uśmiecha sie i widać że nie chore :-) moich kolezanek "kwietniowek" dzieciaczki waża o wiele więcej, już raczkują, niektore stoją albo i podpierając sie probują chodzić. Natalka jest kruszynką i narazie jest na etapie podnoszenia pupy jak leży na brzuszku ale na szczescie już sie tym nei martwie bo nie porównuje do innych, wiem że zaraz jej sie uda :-) zreszta Natalka to takie niedzielne dziecko wiec leniuszek ;-)

reklama
hej hej

Święta tuz tuz a ja nadal ze wszystkim w tyle....ale,w piątek mam wolne (hura)wezme się za okna i ogarne wreszcie dom na błysk :):)

goska_k23 super sa te sztuczce :):)
>>>I SIĘ DOŁAŃCZAM DO ZYCZEN URODZINOWYCH,STO LAT I DUZO USMIECHU NA TWARZY ŻYCZĘ!!!!!!!!!!!!

iwonkablazmasz racje,kazde dziecko inaczej się rozwija,ja pamiętam- tez moją Zuze ciągle porównywałam do innych i tez wpadałam w panike jak koleżanki dziecko wstawało a moja córcia jeszcze nie:zawstydzona/y::zawstydzona/y:na szczęście szybko zrozumiałam że to bez sensu... na wszysko przyjdzie czas:):)Buźka dla Natalki :):):)

pinka25co do choinki to zawsze ją ubieramy dzień przed wigilia albo w dniu wigilii,a w tym roku to nie wiem jak bedzie, bo ciągle mam ten nieszczęsny remont w pokoju i choinke chyba sobie na glowie postawie:/:angry:

Do góry