rosmerta
Mama Hubka - lutówka'07
Rosmerta pisz pisz niech sobie poczytają ;-)może załóż nowy wątek nie wiem jak uważacie żeby w razie co każdy sobie poczytał bo zaraz pojawi się ktoś z takim pytaniem że co robić w takiej sytuacji a tak będzie mieć odpowiedni wątek
ok, założę nowy wątek - faktycznie będzie łatwiej
no z tym wapniem to faktycznie zakręcone wpajaja nam od zawsze ze tylko mleko i mleko a nieprawda niestey, no ale jakby powiedzieli nie pic mleka bo szkodzi to upadłyby wszytskie mleczarnie i cały przemysł z tym związany a przecież kasa, kasa kasa ...jest najwazniejsza wielkie firmy by upadły typu Danone, Bakoma i inne tego typu no wiec jak mozna szczerze powiedzieć ludziom, że mleko i jego przetwory szkodząrosmerta jasne, ze wklej listę produktów ;-)
wiesz co mnie zszokowało??? ten miód, kawa zbozowa, przyprawy i cielęcinka, bo podobno nic od krówki przy skazie dziecko nie moze dostawac, no i brak mleka, skoro dziecko nie dostaje zadnych produktow mlecznych, to jak uzupełnic niedobory wapnia i innych witamin, ktorych w mleku pełno, choc czyta się często opinie, ze mleczko wcale takie zdrowe nie jest, ale z drugiej strony wszędzie trąbią, jak wazne jest w pierwszych latach zycia...kręćka mozna dostać normalnie...;-)
tu kilka cytatów:
"Warto dodać, że mleko i przetwory mleczne prowadzą często do takich schorzeń, jak alergia, katar sienny, bronchit, astma, zapalenie zatok, infekcje górnych dróg oddechowych. Zaostrza też chorobę żołąd-ka i dwunastnicy, a żeby było śmieszniej, to lekarze zalecają przy tych chorobach dietę mleczną!
1 Szklanka mleka = 300mg wapnia
pomarańcza = 54 mg wapnia
pół szklanki sezamu = 870 mg wapnia.
Wapń jest wszędzie, zwłaszcza w warzywach liściastych, mące z pełnego przemiału. Wapń z roślin nie ulega zniszczeniu w procesie przemiany"
"Mleko krowie zawiera czterokrotnie więcej protein i jedynie o połowę mniej węglowodanów niż mleko człowieka, pasteryzacja zaś niszczy enzymy mleka krowiego niezbędne do strawienia tak wielkiej ilości protein. Nadmiar protein w mleku krowim zalega w układzie pokarmowym człowieka, wywołując procesy gnilne, zatyka jelita lepkim szlamem, który przedostaje się nawet do krwi. Z czasem tego szlamu jest coraz więcej i organizm stara się go wydalić przez skórę (wypryski, trądzik) i płuca (katar). Jednak część rozkłada się wewnątrz, tworząc doskonałą pożywkę dla infekcji - śluz, źródło reakcji alergicznych wywołujących sztywnienie stawów z powodu odkładającego się wapnia. Wiele przypadków chronicznej astmy, alergii, infekcji ucha i chorób skóry wyleczono po wyeliminowaniu z diety wszelkich przetworów mlecznych"
"Prócz tego mleko krowie jako źródło wapnia nie może się równać z innymi znacznie lepiej przyswajalnymi i zdrowymi artykułami spożywczymi. Proszę porównać 118 mg wapnia w 100 gramach mleka krowiego z jego zawartością w wymienionych poniżej artykułach spożywczych; migdały (254 mg), brokuły (130 mg), kapusta włoska (187 mg), nasiona sezamu (1160 mg), kelp (gatunek wodorostów 1093 mg) i sardynki (400 mg)."
a poza tym duzo wapnia maja także cebula i czosnek, a tego w diecie Huberta nie brakuje, bo cebula i czosnek i pro sa w każdj zupce czy gulaszyku więc zajada je codziennie:-)
i wyniki badań krwi ma wzorowe:-) czyli bez mleka tez można
my nie zdajemy sobie sprawy, że wszelkie katarki, grypy, anginy, wszystko ma swój poczatek w złej diecie , a nie w wirusach jak to sie ogólnie mówi, że taka teraz pora, że wirusy atakują,a tak naprawde pomyslmy ile zjadamy przetworów mlecznych i słodyczy i juz wiadomo skąd katarek, kaszel itp - organizm się oczyszcza po prostu z nadmiaru śluzu.