reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy jest jakaś mama z Poznania?

Dziewczyny dzięki za podpowiedzi co do dentystów, chyba skuszę się na to Chrobrego, bo bliżej. Tylko moje dziecko takie niewspółpracujące pod tym względem, że strach.... :-(

Yoanna a te kolki to znaczy że co?

reklama
Hejka

Znalazłam pracę w enea póki co znów na infolini ale przychodzącej jest jakaś szansa bo to państwówka

gratuluję...:-)

Kobietki, chcę zabrać Manulę do dentysty, macie kogoś sprawdzonego dla niemowlaków?

ja ze swoimi chłopakami chodzę do dentystki dla dzieci na Świcie, a w Gimnazjum na ul.Płomiennej też jest dentystka dla dzieci ale o ile pamiętam to ona ( ta ze Świtu) polecała pierwsza wizyte dopiero w wieku 3 lat do kontroli i obycia się ze stomatologiem :tak: chyba, ze juz mała ma jakieś problemy .....

Dobry wieczór :-)

Dziękuję za miłe przyjęcie i sorty, że tak po 1 poście i pytaniach zniknęłam, ale mam kolkowego Synusia i trudno mi się czasowo zorganizować :-(

Pytałam o przychodnię nawet oddaloną bo zapisałam syna u siebie i wszystko fajnie, tylko kontrakt przychodnia ma podpisany taki, że na dzieci zdrowe lekarz ma godzinę dziennie (!!!), więc są pewne problemy z tym, żeby się dostać… :-)

to ja polecam przychodne na ul. Kasprzaka - jest 6 lekarzy do wyboru, zawsze jest dyżur zastępcy w razie nieobecności twojego, osobne wejście i gabinety na stronie zdrowej, laboratorium na miejscu i izolatka... na stronę chorą rejestrujesz się w dniu wizyty a na strone zdrową z wyprzedzeniem....telefony tez są odbierane....:tak:

Dziewczyny dzięki za podpowiedzi co do dentystów, chyba skuszę się na to Chrobrego, bo bliżej. Tylko moje dziecko takie niewspółpracujące pod tym względem, że strach.... :-(

to może warto poczekać z wizytą aby małej nie zniechęcić na przyszłość....

Chciałabym poczekać,ale boję się że ma ubytki szkliwa, prochnice czy jak to tam nazwać. rodzina mi mówi że przesadzam, pediatra nic nie mówi a Mania ma jakieś przebarwienia na górnych zębach. Ciężko jej w ogóle myć, dopiero off niedawna trochę pozwala, tak top żeby zaciska i sama ssie pastę :/
Nie chce pójść jak już nic nie będzie do ratowania, wolę sprawdzić :/

Odczekiwac nie ma co, to na pewno, dziecko szybko się przyzwyczai, mój młodszy syn na początku też bardzo grymasił i trzebabyło siłą mu paszczę otwierać a teraz jak idziemy to ludzie przechodzac koło gabinetu się zatrzymują i podziwiają że jeszcze nie widzieli dzieciaka co by tak szeroko buzię u dentysty otwierał SAM! ;)

co jedynie mogę doradzić, jeśli się okaże że to próchnica dowiedz się o inne możliwości niż impregnacja ząbków.. ja u Marcelka wypatrzyłam delikatne przebarwienia u nasady ząbków jak miał niecałe 2 latka.. pobiegłam od razu do dentysty żeby ząbki uratować.. a tam impregnacja.. a impregnacja jak się okazało, ząbki osłabia.. i na dzień dzisiejszy z jedynek i dwójek górnych to mój synio ma tylko korzenie, brzydkie, czarne (od impregnatu) kikuty po zębach bo całe się pokruszyły :( gdybym wiedziała że tak się stanie to za chiny ludowe bym na to nie pozwoliła.. wolałabym go trzymać siłą i żeby mu to przeszlifowali i załatali.. przynajmniej by miał słodki uśmiech a nie mały wampirek i obawy czy na stałe zęby potem to nie przejdzie :(

tak to mniej więcej wyglądało rok temu.. dziś już nie ma nawet tej lewej dwójeczki..
DSC02549.jpg

A ja dziś w pracy 12h.. jutro dla odmiany ja zaliczam dentystę a popołudniu z młodziakiem do pulmonologa.. ciekawa jestem cóż nam pani doktor powie tym razem.. biedne to moje małe, ale co zrobić..

Załączniki

• DSC02549.jpg
    DSC02549.jpg
    18,6 KB · Wyświetleń: 62
Michasia a ta impregnacja to to samo co lapisowanie? Ciekawe jakie są alternatywy,o ile w ogóle...
Top jest właśnie przerażające, ale obawiam się że to to, niestety tatuś też że słabymi zębami, po próchnicy :(

tak, to jest dokładnie to samo.. i jak dla mnie pic na wodę fotomontarz.. niby to ma wzmacniać ząb, utwardzać a tak naprawdę go osłabia i sprawia że się kruszy.. koszmar.. jak nic wolałabym żeby dziecko mi powyło trochę ale miało ząbki załatane niż takie badziewie.. :( starszy syn ma piękne zęby, nigdy nie miał z nimi problemów, minimalne ubytki w zagłębieniach trzonowców - no wiadomo, tam najłatwiej o niedomycie.. szybko małe oczyszczenie, plombka i po krzyku.. i małego zaczęło się od 1 i 2 górnych.. zaczeli je impregnować ale potem dostał na trzonowcach z tyłu.. góra i dół.. dolne mu poplombowali, górnych ch*j wie czemu - nie.. i też ubolewam bo przez pewien czas przy jedzeniu go bolało i nie chciał jeść a że on chudzinka (ma 4,5 roku a waży 15 kg) to dla niego kilka dni ze słabym apetytem to masakra..

Niestety nie ma chyba innej metody na ratowanie dziecięcych ząbków.. jeśli to w ogóle można nazwać ratowaniem :-/ ale jak się da cisnąć lekarza o inne formy leczenia, niech mówią.. ja bym wolała zapłacić za coś porządnego niż mieć za darmo to badziewie.. jesli będę miała kolejne dziecko kiedyś i pojawi się ponownie taki problem u nas, na pewno nie pozwolę już na impregnację :-/

Wielkie dzięki, u mnie żeby na tip top i dla mnie leczenie zębów to czarna magia...
Na moim drugim wątku dziecko miało lapisowane ząbki to zaraz zczernialy az w końcu trzeba było usunąć.... Strasznie się tego boję i dlatego muszę z nią w końcu iść, ech :(

ja nie usuwałam i nawet nie słyszałam o takiej opcji ale nawet gdyby taka była to bym tego nie zrobiła.. chyba by się dzieciak do końca życia zraził do dentystów.. jedyne o co błagam los to żeby mleczaki mu wypadały szybko jeden po drugim żeby to dziadostwo nie zdążyło poprzełazić z mleczaków na stałki.. starszakowi kiepsko idzie wymiana ząbków.. tuż przed Bożym Narodzeniem wypadł mu pierwszy i do tej pory cisza.. a 7,5 roku już ma.. ale on ma zdrowe wiec sie nie martwie jedynie co to krzywy my urósł pierwszy stały :-/ ale to chyba ma po ojcu :p
młody szybciej ząbkował więc mam nadzieję że i szybciej będzie ząbki wymieniał.. oby oby..

To pod narkoza było , dziecko 16 miesięcy :( wdał mu się jakiś stan zapalny i nie było innej opcji
Mam nadzieję że u Mani nie będzie tak źle, jest na cycku, słodyczy mało
Ech nic to, nie ma co gdybac, trza się ruszyć. Dzięki za wskazówki :)

reklama
Do góry