reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Część Dziewczyny

DorotaSaw

Początkująca w BB
Chciałam się zapytać czy wiecie może czy na tym zdjęciu mogę już stwierdzić czy to ciąża bliźniacza dwujajowa czy jednojajowa?

Załączniki

• IMG20220721174038.jpg
    IMG20220721174038.jpg
    2,1 MB · Wyświetleń: 459
reklama
Są widoczne bo to wczesna ciąża w prawym widać a w lewym pęcherzyk jest po prawej stronie na dole

Lekarz mówił że wszystko jest w porządku tylko że wczesnie jeszcze . Idę w poniedziałek właśnie do ginekologa i myślę że już będzie większe

To, że są dwa pęcherzyki nie świadczy o tym czy jest dwujajowe. Najważniejsze jest czy jest dwukosmowkowa i dwuowodniowa czy jedno. Ale to zbyt wcześnie, bardzo małe pęcherzyki, dopiero za jakiś czas uda się określić.
Jak chcesz to wpadnij do nas na wątek ciąza bliźniacza.
Link do: Mamaginekolog
Warto przeczytać.
U mnie ciąża dwuowodniowa i dwukosmowkowa właśnie. Powodzenia!

To, że są dwa pęcherzyki nie świadczy o tym czy jest dwujajowe. Najważniejsze jest czy jest dwukosmowkowa i dwuowodniowa czy jedno. Ale to zbyt wcześnie, bardzo małe pęcherzyki, dopiero za jakiś czas uda się określić.
Jak chcesz to wpadnij do nas na wątek ciąza bliźniacza.
Link do: Mamaginekolog
Warto przeczytać.
U mnie ciąża dwuowodniowa i dwukosmowkowa właśnie. Powodzenia!
Chyba mylisz pojęcia. Skoro podałaś link to może się z nim zapoznaj co oznacza ciąża jedno czy dwujajowa. Na zdjęciu są ewidentnie dwa oddzielne pęcherzyki. Nie są ze sobą powiązane. Więc jak najbardziej są to bliźniaki dwujajowe.

Chyba mylisz pojęcia. Skoro podałaś link to może się z nim zapoznaj co oznacza ciąża jedno czy dwujajowa. Na zdjęciu są ewidentnie dwa oddzielne pęcherzyki. Nie są ze sobą powiązane. Więc jak najbardziej są to bliźniaki dwujajowe.
Chyba Ty się mylisz, ja jestem właśnie w ciąży bliźniaczej. To że są dwa oddzielne pęcherzyki swiadczy o tym że mają pawdopodobnie dwie oddzielne owodnie, być może kosmówki tez. To czy jest ciąża dwujajowe czy jednojajowa zależy od tego czy były dwie komórki i dwa plemniki czy jedna komórka i jeden plemnik i kiedy nastąpił podział. Naucz się czytać ze zrozumieniem i skonsultuje się z lekarzem znającym ten temat A to ze sa dwa pęcherzyki może świadczyć o tym że sa dwie owodnie. Dyskutowalam na ten temat z moją ginekolog i dziewczynami z wątku ciąża blizniacza.ale jak pamiętam, Ty zawsze lubisz wtrącić swoje trzy grosze nawet jak nie wiesz o czym mowa.

Link do: Bliźnięta jednojajowe i dwujajowe. Jakie są różnice? | Hellomama kolejny link
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Jesli chodzi o czytanie zdjęcia, to nie czuję, że mam kompetencję to odczytywania. Ale ze zdjęcia nie zawsze odczytasz "jajowość". Jedynie ilość owodni i kosmówek. I tak:
1 owodnia + 1 kosmówka = na pewno ciąża jednojajowa
2 owodnie + 1 kosmówka = na pewno ciąża jednojajowa
2 owodnie + 2 kosmówki = PRAWIE na pewno ciąża 2 jajowa

Rodzaj ciąży najlepiej widać w 9/10 tygodniu

reklama
Na pewno statystycznie większa szansa, że będą dwujajowe, ale jednak pęcherzyki bezpośrednio do siebie przylegają więc ja bym nie miała pewności 100%. Dla porównania u mnie wyglądało to tak- zobacz że pęcherzyki są mocno oddalone i tu jest pewność że ciąża dwujajowa ( procedura in vitro-miałam podawane dwa zarodki podczas transferu)

Załączniki

• IMG_20220729_102148.jpg
    IMG_20220729_102148.jpg
    77,6 KB · Wyświetleń: 86
Do góry