reklama
RobaczekII
Fanka BB :)
Moze źle przysrtawia zwykle jak dzecko źle chwyta brodawki sutkowe-za płytko to ssa nie efektywnie....tzn ssa mocno ale siła ssania głównie suszy i rani sutki a niewielka jej cześć powoduje wypływanie mleka-polecam dużo lanoliny aptecznej-działa jak krem z medeli -ale tak porcja jak laskowy ożech i wkładke na to żeby leczyc i sprawdzić czy dobrze przystawia u DOBREGO doradcy laktacyjnego lub u położnej ale która się zna na karmieniu 99% się nie zna
Ona jest jeszcze w szpitalu i miała jutro wyjść - nie wyjdzie raczej bo mała nie przybiera na wadze. W sumie to nie powinna źle przystawiać bo to jej druga córeczka, ale może. Nie wiem jak tam położne znają się na laktacji.
Pamiętam, jak ja leżałam w szpitalu to sama się musiałam uczyć, położne kazały dziecku wsadzić cyca i po sprawie ... Na szczęście byłam tylko dobę na oddziale i w domu na spokojnie się nauczyliśmy.
Mam nadzieję, że jej pomogą. Zadzwonię i powiem jej o lanolinie ( sama nie wiedziałam o niej ).
Próbuję sobie kupić jakieś bluzeczki ciążowe bo wszystko to mi pępka sięga i nie mam w co się ubierać Może ze 3 sweterki mam. Co śliczne to ponad stówę co tańsze to takie se Już łatwiej kupić coś dla maleństwa
MamaTrójki
żeby dzecko dobrze złapało Musi:Moze źle przysrtawia zwykle jak dzecko źle chwyta brodawki sutkowe-za płytko to ssa nie efektywnie....tzn ssa mocno ale siła ssania głównie suszy i rani sutki a niewielka jej cześć powoduje wypływanie mleka-polecam dużo lanoliny aptecznej-działa jak krem z medeli -ale tak porcja jak laskowy ożech i wkładke na to żeby leczyc i sprawdzić czy dobrze przystawia u DOBREGO doradcy laktacyjnego lub u położnej ale która się zna na karmieniu 99% się nie zna
-szeroko otwożyć buźke
-złapać sutka głeboko z całą lub prawie całą otoczką
-w czasie ssania ustawywinięte jak u rybki
Pierś ma luźno spływać do dziubka nie być naciągnięta bo będzie się wysuwać
w czasie ssania ma nie być słychać cmokania bo to oznacza złe przystawienie za to porządany jest odgłos przełykanie-nie jest mega głośny jak jest szum i nie słychać to patrzec na buźke i gardełko widać jak przełyka
do tego mama winna sie zrelaksować-ulubiona muzyczka nie za ostre swiatło,nie nerwowo!
Napewno się uda tylko 4-5%kobiet nie jest wstanie w pełni wykarmić swojego dziecka wogule karmić jeszcze mniej
a ważne nie przeginać z częstością zmieniania wkładek laktacyjnych-nesze mleczko leczy nasze sutki
A jak dziecko jest tylko na piersi i przybiera-nawet niewiele ale przybiera to jest dobrze -ważyć nie częściej niz raz na tydzień
pisała to ja przemądrzała g....wiedząca laktacyjna terrorystka-to opinia o mnie bratowej meża -reszta koleżanek które miały problem z karmieniem cieszyła sie z rad i zwykle udało się karmić chociaż te3miesiace
dmuchawiec
lipcóweczka'09,
Właśnie miałam o tym pisać, że lepiej od wszelkich maści z lanolina pomagało mi samrowanie brodawek pokarmem i zostawianie do wyschnięcia. I tak wiele razy w ciągu dnia.
RobaczekII
Mamatrojki, Dmuchawiec macie rację. Myślę, że ona o tym wie. Nie mogę się do niej dodzwonić, może karmi, albo próbuje. Zobaczcie, z chwilą porodu nie zmniejszą się nasze martwienia ....
hej dziewczyny
też jestem czerwcówką
mam pytanieodnośnie brzuszka,czy macie takie uczucie jakby wam miała pęknąć skóra na brzuchu, ciągnie tak jakby od mostka w dół do pępka, przez to mam wrażenie jakby brzuch był napięty. I jeszcze jedno: czy blizna pooperacyjna podobna do cc może mnie ciągnąć??? najbardziej jak wstaje, jak leże czy siedze to raczej nie. Wokół blizny czyję stwardnienie.
Miala któraś tak?
też jestem czerwcówką
mam pytanieodnośnie brzuszka,czy macie takie uczucie jakby wam miała pęknąć skóra na brzuchu, ciągnie tak jakby od mostka w dół do pępka, przez to mam wrażenie jakby brzuch był napięty. I jeszcze jedno: czy blizna pooperacyjna podobna do cc może mnie ciągnąć??? najbardziej jak wstaje, jak leże czy siedze to raczej nie. Wokół blizny czyję stwardnienie.
Miala któraś tak?
MamaTrójki
Kochana ale jak nie masz mleczka to ni jak pomoże bo go niemaWłaśnie miałam o tym pisać, że lepiej od wszelkich maści z lanolina pomagało mi samrowanie brodawek pokarmem i zostawianie do wyschnięcia. I tak wiele razy w ciągu dnia.
zeby pobudzić laktacji przystawia sie jak najczęsciej tzn jak często dzecko chce ale proponujemy częściej i robimy tak zeby przerwy nie były dłuższe niż3h jak dzecko spi to laktatorem
mama wikusi2010
Godzina nadrabiania
A ty widze że też szalejesz
Nie ma słów ma twojego męża :/ Na samą myśl się denerwuję i mam ochotę chłopu nagadać, ale może faktycznie jest uzależniony i trzeba mu pomóc?dziendoberek, ja dzis znowu uboga w czas wiec nie nadrabiam, przeczytalam przelotnie ale to tyle jesli chodzi o moje mozliwosci.
Natis trzymaj sie babeczko, juz blizej niz dalej!
Ja wczoraj sie tak obiegalam ze brzuch bolal mnie niemilosiernie do przedszkola Adama okazalo sie ze mam 40min drogi pod górkę cały czas, wiec wczoraj 4 razy musialam biegac tam w przeciagu zaledwie 3 godzin (w pierwszych dniach Adam zostaje na 2 godziny). Myslalam ze sie wykoncze. Zaprowadzilam go, wrocilam, musialam zrobic zakupy, zanioslam je do domu i musialam wychodzic spowrotem zeby zdazyc go odebrac wrocilismy i coc byly zakupy to nie bylo jeszcze obiadu wiec na szybko zebralam sie do gotowania w miedzy czasie muszac jeszcze powiesic pranie. Moje dziecko pozostawune w tym czasie samo przed tv narobilo niezlego bajzlu wiec do wieczora nie mialam czasu usiasc. Tragedia. Jesli czekaja mnie takie aratony codziennie to nie widze tego kolorowo bo rowniez nawet nospa juz mi wczoraj nie pomagala. Heh... jeszcze do tego J odebral telefon i choc wraca z pracy o 16 to go nie ma wylazi, i go nie ma, idzie do ogrodu i gada z kolegami przez tel, jednego przepraszal ze mu w grze nie pomogl i tlumaczyl sie ze telefonu nie mial jestem tak wsciekla ze sobie nawet nie wyobrazacie. Albo poszedl do sklepu, mial kupic kilka rzeczy, z czego najwazniejsze bylo mleko i platki dla Adasia, plyn do plukania i sobie cos do jedzenia. Kupil sobie konserwe, mleko a o reszcie zapomnial... nie bylo go godzine bo idac do sklepu gral na telefonie... juz nie wspomne ze klep mamy po drugiej stronie ulicy. Wczoraj nie zrobil przy Adamie NIC. ja go musialam wykąpać, przebrać, nakarmić i uspać. On te wszystkie godziny spedzil na swojej grze............ juz nie mam sil. Ehhhh dobra spadam bo za 20 min musze wyjsc na zajecia logopedyczne Adasia a jeszcze jestesmy w totalnm proszku.
To ci kochana powiem jeszcze że dzisiaj dzwoniła do mnie mama mojej chrześnicy i powiedziała że jak wróci do domu (jest u rodziny) to odłoży mi ciuszki na 0-6m i później na bieżąco będzie mi dawać... A wiem że ma tego dużo bo mnóstwo dostała odemnie bo jej mała jest 6miesięcy młodsza od Wiki... więc zatonę w ciuchachAcha... właśnie dotarły do mnie zamówione ciuszki - jedna z 5 przesyłek ;-). Ta akurat prawie wyłącznie dla Lenki :-). Dziewczyny ciuszki BOSKIE!!! Z Mariquity. Pięknie zapakowane, każde ubranko osobno, bardzo dobra jakość, piękne!!!
Ostatnio MAMA_WIKI mnie przeraziła ilością bodziaków, ale okazało się, że przyszło teraz ich już 12, a zamówiłam też kilka w C&A, więc oblecimy :-).
A ty widze że też szalejesz
To ja też się dołącze do trzymania kciuków za jutro A co do pęcherza to bez wkładki nigdzie nie chodze bo czasami ''coś'' (siuśki) mi poleci...Dziewczyny czy Wy też macie uczucie, że tam na dole bardziej się pocicie? Albo, że macie parcie na pęcherz i on czasem nie wytrzymuje i coś poleci? Ale nie dużo tylko takie mikro mokro? Przepraszam za takie opisy, ale sama już nie wiem...
Dziękuję wszystkim za trzymanie kciuków przed jutrzejszą wizytą, są nieocenione na pewno lepiej mi z nimi
Bardzooo ładna sukieneczkaja wczoraj trafiłam w "ciucholandzie" na tę sukienkę.. niecałe 10zł. zapłaciłam, w ogóle nie widać śladów użytkowania.. mam nadzieje, że trochę w niej opękam
Blooming Marvellous Maternity Charocal Marl Jersey Band Dress - maternity dresses - Mothercare
Za siostrę mocne kciuki A córeczki masz cudowne
Kochana odpoczywaj, a jak będzie cię coś jeszcze niepokoiło leć na ip. Nasz spokój daje dużo.Hej dziewczyny.
Strasznie się zmartwiłam mam od północy jakiś dziwny sluz zabarwiony na lekko brązowo. Nic mnie nie boli. Jestem sama z Milą w domu więcnawet nie miałam jak do gina podjechać .Jak sie pogorszy to pojadę na IP. Co to może być, tak nagle i bez żadnego powodu tzn: bez badania czy sexu. Nie miałam w żadnej ciązy takich problemów. Na razie leze ile się da. Dzidzia rusza się normalnie.
U nas tez w maju komunia chrześnicy męża... ciekawe w jaki dzień bo jeszcze nie wiemy... pewnie mnie nie będzie a mąż... zobaczy sięhej kobietki
my w piatek mamy bal karnawałowy i małego za strazaka przebieram
normalnie ogarnełam chae a terz nie mam siły bo mnie katar meczy.
my tez w tym roku mamy kupe imprez rodzinnych w maju komunia chrzesnicy meza w czerwcu wesele w sierpniu wesle we wrzesniu 2 wesla a w pazdzierniku 18.
a co to bo mi nie wyświetla?Ja tylko na chwilę, później dopiszę. Wstawię tylko linka, który mi zjeżył włosy na głowie:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=496518470384280&
set=a.454685357900925.93630.100000783953141&type=1&theater Ku przestrodze...
żeby dzecko dobrze złapało Musi:
-szeroko otwożyć buźke
-złapać sutka głeboko z całą lub prawie całą otoczką
-w czasie ssania ustawywinięte jak u rybki
Pierś ma luźno spływać do dziubka nie być naciągnięta bo będzie się wysuwać
w czasie ssania ma nie być słychać cmokania bo to oznacza złe przystawienie za to porządany jest odgłos przełykanie-nie jest mega głośny jak jest szum i nie słychać to patrzec na buźke i gardełko widać jak przełyka
do tego mama winna sie zrelaksować-ulubiona muzyczka nie za ostre swiatło,nie nerwowo!
Napewno się uda tylko 4-5%kobiet nie jest wstanie w pełni wykarmić swojego dziecka wogule karmić jeszcze mniej
a ważne nie przeginać z częstością zmieniania wkładek laktacyjnych-nesze mleczko leczy nasze sutki
A jak dziecko jest tylko na piersi i przybiera-nawet niewiele ale przybiera to jest dobrze -ważyć nie częściej niz raz na tydzień
pisała to ja przemądrzała g....wiedząca laktacyjna terrorystka-to opinia o mnie bratowej meża -reszta koleżanek które miały problem z karmieniem cieszyła sie z rad i zwykle udało się karmić chociaż te3miesiace
Kochana bardzo dobre rady Już je sobie koduję Bo jak pisałam teraz chciałabym karmić (wiki się nie udało) chociaż do 6miesiąca... ale też bez ''spiny''Kochana ale jak nie masz mleczka to ni jak pomoże bo go niema
zeby pobudzić laktacji przystawia sie jak najczęsciej tzn jak często dzecko chce ale proponujemy częściej i robimy tak zeby przerwy nie były dłuższe niż3h jak dzecko spi to laktatorem
Kobiety was zostawić na chwilę a wy 10 stron zapisałyście toć to masakra
reklama
Witam dziewczynki :-)
Nie jestem w stanie nadrobić całego dnia nieobecności na forum Rano troszkę poczytałam ale potem musiałam szybko wybyć z domku i nawet nie zdążyłam nic napisać, a teraz to już wogóle masakra :-) Ja dziś zabiegany dzionek miałam i trochę sprzątania u młodej w pokoju, jak wylazłam z domu ok. 13.00 tak wróciłam ok 18.00 ...
Natis trzymaj się dzielna kobietko, podziwiam Cię za wszystko i Twojego męża też z tego co piszesz to taki mąż to skarb ;-)
Nie jestem w stanie nadrobić całego dnia nieobecności na forum Rano troszkę poczytałam ale potem musiałam szybko wybyć z domku i nawet nie zdążyłam nic napisać, a teraz to już wogóle masakra :-) Ja dziś zabiegany dzionek miałam i trochę sprzątania u młodej w pokoju, jak wylazłam z domu ok. 13.00 tak wróciłam ok 18.00 ...
Natis trzymaj się dzielna kobietko, podziwiam Cię za wszystko i Twojego męża też z tego co piszesz to taki mąż to skarb ;-)