reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2009

Hej mamusie :-)

Czytając Was widzę, że każda kobieta w ciąży ma jakieś mniejsze bądź większe problemy:-( Dobrze wiedzeć, że nie jestem osamotniona :-) Nigdy nie sądziłam, że tak ciężko jest gdy trzeba powiedzieć dziecku, że będzie miało rodzeństwo. No mnie to nie dotyczy, gdyż będę miała dopiero pierwsze dzieciątko - oczywiście jak wszystko pójdzie dobrze:-) Irka szczerze Ci współczuję, ale mam nadzieję, że córcia zmieni zdanie. Może rzeczywiście postaraj się z nią szczerze porozmawiać. Myślę jednak, że w ostatecznej wersji będzie tak, że to ta najstarsza córcia będzie miała najlepszy kontakt z tym najmłodszym :-) No przynajmniej u mnie tak jest :-) Mam 2 siostry i z tą młodszą najlepiej dogaduje się ta starsza :-)
Ja też należę do tych przyszłych mamuś, które ciągle się stresują czy napewno wszystko jest ok z dzidziusiem:-( Każdego dnia zastanawiam się czy oby napewno dobrze się rozwija. Mam jednak nadzieję, że wszystkie te obawy przejdą, gdy będziemy czuć ruchy maluszków każdego dnia. Ja jutro mam wizytę u lekarza i strasznie bym chciała podejrzeć maluszka, ale nie wiem czy mi zrobi USG, bo to 16tydz a robi się w 20:-( No zobaczymy:-)
Miłego dnia:happy:

reklama
Witajcie po Świętach.....

Napiszcie mi kochane do kiedy macie brać kwas foliowy bo mój lekarz raz mówi ze mam braćdo 30 tyg a potem że do 16 i dziwi mnie taka rozbierzność...
Do kiedy wy macie brać kwas i czy dłuższe branie może zaszkodzić maleństwu
Pozdrawiam Was gorąco

Cześć dziewczyny!
Chciałabym się przywitać bo w tym wątku - dla czerwcówek się jescze nie udzielam :)

dilajla - mój lekarz jest zdania, że kwas foliowy najważniejszy jest na samym początku ciąży. Ja zaczęłam brać folik pół roku przed ciążą i brałam do 12 tygodnia. Na kontroli w 12 tygodniu lekarz zalecił abym folik wymieniła na zestaw witamin dla kobiet w ciąży. Chyba wszystkie (albo znaczna większość) tych witamin dla kobiet w ciąży zawiera kwas foliowy i na pewno nie jest on szkodliwy na żadnym etapie :-) Ja w pierwszej ciąży brałam feminatal. Teraz natomiast zaczęłam brać elevit (ale nie byłam zadowolona, bo moim zdaniem zawierał zbyt dużo żelaza - i był okrrropnie drogi). Teraz kupiłam sobie falvit - w porównaniu z innymi podobnymi zestawami witamin jest duuużo tańszy i w niczym nie ustępuje im składem - i zawiera oczywiście kwas foliowy. Jeśli miałabym coś doradzić w kwestii wyboru witamin to warto zwrócić uwagę żeby specyfik, który wybieracie zawierał dużo składników mineralnych. :)
Miłego popołudnia :)

Ja spojrzałam w sprawie kwasu foliowego na stronę jednego z producentów tabletek (www.folik.pl) i z odpowiedzi zawartych w FAQ wynika, że kwas foliowy należy przyjmować do końca ciąży. Myślę, dilajla, że lekarz Ci powie, kiedy "wymienić" kwas foliowy na inny model :tak:
Ja w poprzedniej ciąży w ogóle nie łykałam kwasu foliowego jako takiego, dopiero od 12. tygodnia zaczęłam łykać Maternę i córcia urodziła mi się po prostu bycza :tak:
Lekarka, która prowadzi tę ciążę, wydaje mi się przeciwniczką wszelkich "sztucznych" witamin (kazała mi kupić sokowirówkę) , więc sądzę, że na kwasie foliowym przeżyję całą ciążę.

dilajla ja podobnie jak michaska brałam kwas foliowy do 12 tygodnia a teraz łykam witaminki prenatal:tak:
Myślę, że dłuższe branie kwasu nie zaszkodzi maleństwu, byle go nie łączyć właśnie z witaminami i nie "przedawkować".

ja brałam folic do 14 tygodnia a teraz na razie witaminek nie wprowadzam, wyniki badań krwi w normie, więc nie faszeruje się dodatkowo, zajadam się tylko dziennie owocami:) od wczoraj gruszkami pychotka:)

sunniva ja tez prócz kwasu foliowego 5mg bo tyle zalecił mi mój ginek biore prenatal complex
zastanawiam się tez bo mam tez prenatal DHA i tak mysle czy jak zaczne go brac bo niby dobrze jest go brac w 3 trymestrze i potem jak sie karmi piersia czy do tego tez mam brac inne witaminy np prenatal complex troszke zgłupiałam
Ja nie mam stałego kontaktu z moim ginkiem więc nie mam tez jak go zapytac a tu lekarze to pożal sie Boże czasami
Oni dopiero od niedawna wprowadzili tu branie kw foliowego a i tak nie każdy go poleca tak sami vit D3 dla dziecka jak sie urodzi oni tu nie mają czegoś takiego

A ja biore materne,bo tutaj jest ona najbardziej popularna,a co do kwasu foliowego to tez zalerzy od lekarza moj poprzedni powiedzial ze w maternie jest go wystarczajaco a teraz znow mi zalecil brac,ale wit.D zawsze przepisuja jak sie karmi piersia

Witam poświątecznie :-):-):-)
Jak się udały święta?? U mnie duuuużo jedzenia i generalnie bardzo rodzinnie i milutko.

Słuchajcie, zastanawiam się nad sprawą urlopu macierzyńskiego oraz wychowawczego. W chwili obecnej macierzynski trwa 16 tygodni. Strasznie krótko, dlatego rozważam po nim wychowawczy. ALE... jak wiadomo - jest on bezpłatny. Boję się trochę że z jednej pensji bedzie nam cieżko, a z drugiej strony nei wyobrażam sobie powrotu do pracy i pozostawienia Maleństwa nani albo nawet babci. Co o tym myślicie?
Ja sie zastanawiałam nad możliwością wzięcia zwolnienia np na 2-3 miesiace jeszcze, ale nie wiem czy jest to w ogóle możliwe. Macie może jakieś informacje na ten temat??

reklama
Witam poświątecznie :-):-):-)
Jak się udały święta?? U mnie duuuużo jedzenia i generalnie bardzo rodzinnie i milutko.

Słuchajcie, zastanawiam się nad sprawą urlopu macierzyńskiego oraz wychowawczego. W chwili obecnej macierzynski trwa 16 tygodni. Strasznie krótko, dlatego rozważam po nim wychowawczy. ALE... jak wiadomo - jest on bezpłatny. Boję się trochę że z jednej pensji bedzie nam cieżko, a z drugiej strony nei wyobrażam sobie powrotu do pracy i pozostawienia Maleństwa nani albo nawet babci. Co o tym myślicie?
Ja sie zastanawiałam nad możliwością wzięcia zwolnienia np na 2-3 miesiace jeszcze, ale nie wiem czy jest to w ogóle możliwe. Macie może jakieś informacje na ten temat??
z tego co słyszałam to 18 tyg..potem mozesz wybrac urlop zaległy...i jakies zwolnionko napewno załawisz...chocby u internisty na dziecko ...i juz uzbierasz 7-8mies....ja tak miałam z wiki, wróciłam do pracki jak skonczyła 7 mies..karmilam ja i pracowałam tylko 7h...

Do góry