reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czerwiec 2009

No i zgadnijcie co!!! to jest jaies fatum.
Wysypal nam wczoraj podjazd zwirem, i co moglo sie stac? Zakopalam się w tym cholerstwie i znow nigdzie nie dojechalam. Jak glupa dzwonie tylko do przychodni i sie tlumacze ze znow nie przyjade:zawstydzona/y: paranoja

Położna była u nas na wizycie, ale nie mierzy ani nie wazy malucha. No i oczywiście zostaje kwestia szczepien- a do tego już potrzebny lekarz...

reklama
Dzien dobry

Moj maluch dzis dosc czesto wstawal jak nigdy. Zawsze jedna badz dwie pobudki a dzis chyba ze 4 :sorry2: raz na jedzonko, raz na picie, raz na przytulenie, a raz bo caly bok zalany siuskami i pelna pielucha qpy ;-)Ale musze powiedziec, z esie wyspalam :tak:lepiej sie czuje dzis jak wstalam o 9 niz wcozraj jak wstalam przed 11:-p

Dwa dni temu Alanek plakal tak az sie wydzieral, a ja do niego mowie "co synciu tak placzesz ?" a na to moja cora odpowiada "mamusiu to jest dziecko a dzieci czasem placza same nie wiedza o co" :szok::-D moja gwiazdka no :-D:-D:-D

moja kochana coreczka urodzila sie 22.06
...dolaczamy wiec do grona czerwcowek :sorry2:
Gratulacje :tak::tak:

pytaliśmy u fotografa i powiedzieli ze można u nich zrobić ale
-koszt takiego zdjecia to 20e.
-złapanie malucha poza domem nie śpiącego, spokojnego, itd. graniczy z cudem.
Fotograf sam powiedzial ze lepiej w domu bo matka jest z dzieckiem caly czas i moze uchwycic dzidziusia tak jak trzeba, bez "męczenia" dzidzi. Objasniono nam jak zrobić takie foto, no i mamy cyknąć kilkanaście i z tego mają coś wybrać.
Hmmmm musze sic dzis zapytac uu nas u fotografa, ciekawe co u mnie powiedza :dry:
Kamireszel te fotki potem drukujecie (jak tak to jaki format) czy w wersji elektronicznej wysylacie :confused:

ewa a co to patronaz :sorry2:
Wstyd sie przyznac ale nie wiem.

Cypisia wydaje mi sie, ze normalna temperaturka mierzona w pupie to 37 stopni.

Gorączka jest to stan podwyższonej temperatury ciała przekraczający 38 stopni C . Temperatura ciała naturalnie waha się w granicach od 36.5 do 37.5 stopni C. Pomiar będzie uzależniony od miejsca gdzie jest wykonywany, a nawet pory dnia. Należy pamiętać, że temperatura ciała mierzona pod pachą jest niższa niż w pupie (o 0.5 stopnia C.) Podobnie wyższą ciepłotę ciała stwierdza się w godzinach popołudniowych, a najniższą wczesno-porannych.

Goraczka mierzona u niemowlat - w pupie; po ułożeniu na boku wprowadzamy delikatnie pokryty wazeliną koniec termometru. Od uzyskanego po 3-4 minutach wyniku odejmujemy 0.5 st.C. co daje nam rzeczywistą temperaturę ciała.

sylwia a probowalas oszukac smoczkiem. U Sandrusi to dzialalo ;-)

annya ja tez tak robie :tak:

milego dzionka
my uciekamy na spacerro :-)

witam
i dzis znow od rana horror z kolkami!!!!!!!!! teraz spi mi na rekach ale co chwilunia sie budzi z krzykiem.
milego dnia zyczymy;-)

Wczoraj byliśmy na ważeniu małej i pogadałam sobie z pielęgniarką o tym ciągłym wiszeniu na cycku i ryczeniu małej. Dała mi kilka rad i ja postanowiłam je od razu wprowadzić w życie , bo inaczej to mi tak brodawki naciągnie od tego wiszenia, że sobie będę mogła supełki wiązać:-D Przede wszystkim podobno mała nie je cały czas, kiedy wisi na cycku, bo to jest niemożliwe żeby cały czas była głodna. Mam jej dawać cyca, pilnować żeby jadła a nie spała czy cyckała tylko. Jeśli zje przynajmniej 15 min i zaczyna zasypiać, to do wózka! I za każdym razem jak przestaje jeść i zaczyna sobie ssać tylko dla zabawy, zabierać cycka. Jak zaczyna płakać, to uspokoić i dać smoczka.

Dzięki za opublikowanie złotych myśli od położnej:tak: Mam wrażenie, mój bobas też domaga się cyca nie tylko wtedy kiedy jest głodny. Już wcześniej próbowałam wcielić w życie, to o czym piszesz, choć brakuje mi konsekwencji...
Co do smoczka- zaliczyliśmy próby zatkania buzi smoczkiem, jednak zawsze kończyły się natychmiastowym wypluwaniem.... ale ja mam trochę mieszane uczucia co do stosowania smoka- obawiam się, czy maluch koniec końców nie stwierdzi, że lateks jest fajniejszy od cyca, gorzej będzie ssał pierś, co z kolei osłabi laktację... W Polsce spotkałam się z tym, że osoby promujące karmienie piersią raczej nie zalecają smoczka, szczególnie w pierwszych tygodniach/miesiącach życia (mój synek ma obecnie 18 dni, jego suwaczek nie działa, w wolnej chwili postaram się poprawić go)

Witajcie :-D popołudniowo
Kluseczko, Martusiu, jakby Wam wytłumaczyć ten patronaż... hmmm...to pierwsza wizyta lekarska dziecka po urodzeniu . Dziecko jest ważone, sprawdzane są stawy, odruchy...

no to byłyśmy z Anulką na tym patronażu, doktor zadowolona, bo mała przybyła 20 deko, ma 3400 :-D:-D na samym cycu :szok::szok:jestem z siebie dumna :-D bioderka są w dobrym stanie, odruchy prawidłowe- wszystko gra :-D i lada dzień wpadnie z wizytką duszpasterską położna...

a i Julce trafiło się szczepienie, dobrze że moja mama była bo jak się pieron darł to :szok: a to pneumo boli niestety :-( Anulka szczepi się za 4 tyg, a Julka za 6...

zaliczyliśmy dłuuugi spacerek, mała spała jak aniołek :-D a Julinka właśnie odpadła w domu,a Anulka udaje że śpi i podgląda mnie jednym okiem a drugim śpi... ;-)

Kamireszel te fotki potem drukujecie (jak tak to jaki format) czy w wersji elektronicznej wysylacie :confused:

Martusia..... my zamierzamy cyknąć kilkanaście sztuk a póżniej zgramy je na cd i fotograf sam coś wybierze, przytnie, wytnie, wyretuszuje itd.:-D:-D:-D
No oni chyba znają sie na tym co robią, przynajmniej powinni się znać:-):-):-)

Witam dziewczynki!!

U nas dzisiaj pierwszy dzien ja na sam na sam z dziewczynkami,moja mama ma na caly dzien wychodne :-)a i tak wraca juz z tydzien do Polski,wiec musze sie powoli przyzwyczajac,ale nie bylo tak zle,Gabi na spacerku 4 godzinnym prawie caly czas spala a teraz zasnela Vikia gabi dalej spi,,najbardziej sie boje jak obie zaczna czegos chciec a ja nie bede wiedziala do ktorej pobiec:baffled:no ale jakos to bedzie

Moja Gabi tez ma smoczek na razie w glebokim powazaniu,ale tak bylo tez z Viki do 4 m a teraz mam problem jak ja oduczyc od ciumkania.:-D:-D

Załączniki

• Picture 28736.jpg
    Picture 28736.jpg
    39,4 KB · Wyświetleń: 42
Ostatnia edycja:
My robilismy zdjecia u fotografa bo Mati byla tak mala ze za nic w swieice nie moglismy uchwycic momentu z oczami i prosta glowa. Dzisiaj odebralismy paszporcik:D

Annya jja tez od kilku dni probuje to stosowac ale smoka dopiero dzisiaj udaje sie ale tylko z latexowym bo silkonowych nie chciala. No i niestety ma tendencje do wypadania co zasypia i smok wypadnie to raban no ale to i tak ulga dla cyca:tak:;-)

My robilismy zdjecia u fotografa bo Mati byla tak mala ze za nic w swieice nie moglismy uchwycic momentu z oczami i prosta glowa. Dzisiaj odebralismy paszporcik :D
O rany paszport... dobrze ze mi przypomnialyscie o nim :-). Po niedzieli bede musiala przejsc sie po wniosek i zrobic mlodemu focisze!

reklama
Hej dziewczynki
mam nadzieję ze mnie jeszcze nie skreśliłyście :)))) Nie miałam przez jakiś czas netu a moje maleństwo w ciągu dnia jest nader aktywne :/ A tzn że niewiele jestem w stanie zrobić :/ Ktoś mi powiedział jak byłam w ciąży zebym jak najwięcej spała w ciagu dnia bo dziecko nie będzie spało...i wykrakał!!!! :no::no::no:

Agatka waży 4,5 kg ale nie wiem ile ma cm...podobno nie wolno mierzyć dopóki nie zaliczymy wizyty u ortopedy. Jest śliczna (jak każda dzidzia) i o dziwo grzeczna mimo ze już nauczona przez tatusia noszenia na rączkach ...

Pozdrawiam cieplutko
Ada

Do góry