reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2009

No i zgadnijcie co!!! to jest jaies fatum.
Wysypal nam wczoraj podjazd zwirem, i co moglo sie stac? Zakopalam się w tym cholerstwie i znow nigdzie nie dojechalam. Jak glupa dzwonie tylko do przychodni i sie tlumacze ze znow nie przyjade:zawstydzona/y: paranoja

Położna była u nas na wizycie, ale nie mierzy ani nie wazy malucha. No i oczywiście zostaje kwestia szczepien- a do tego już potrzebny lekarz...

reklama
Dzien dobry

Moj maluch dzis dosc czesto wstawal jak nigdy. Zawsze jedna badz dwie pobudki a dzis chyba ze 4 :sorry2: raz na jedzonko, raz na picie, raz na przytulenie, a raz bo caly bok zalany siuskami i pelna pielucha qpy ;-)Ale musze powiedziec, z esie wyspalam :tak:lepiej sie czuje dzis jak wstalam o 9 niz wcozraj jak wstalam przed 11:-p

Dwa dni temu Alanek plakal tak az sie wydzieral, a ja do niego mowie "co synciu tak placzesz ?" a na to moja cora odpowiada "mamusiu to jest dziecko a dzieci czasem placza same nie wiedza o co" :szok::-D moja gwiazdka no :-D:-D:-D

moja kochana coreczka urodzila sie 22.06
...dolaczamy wiec do grona czerwcowek :sorry2:
Gratulacje :tak::tak:

pytaliśmy u fotografa i powiedzieli ze można u nich zrobić ale
-koszt takiego zdjecia to 20e.
-złapanie malucha poza domem nie śpiącego, spokojnego, itd. graniczy z cudem.
Fotograf sam powiedzial ze lepiej w domu bo matka jest z dzieckiem caly czas i moze uchwycic dzidziusia tak jak trzeba, bez "męczenia" dzidzi. Objasniono nam jak zrobić takie foto, no i mamy cyknąć kilkanaście i z tego mają coś wybrać.
Hmmmm musze sic dzis zapytac uu nas u fotografa, ciekawe co u mnie powiedza :dry:
Kamireszel te fotki potem drukujecie (jak tak to jaki format) czy w wersji elektronicznej wysylacie :confused:

ewa a co to patronaz :sorry2:
Wstyd sie przyznac ale nie wiem.

Cypisia wydaje mi sie, ze normalna temperaturka mierzona w pupie to 37 stopni.

Gorączka jest to stan podwyższonej temperatury ciała przekraczający 38 stopni C . Temperatura ciała naturalnie waha się w granicach od 36.5 do 37.5 stopni C. Pomiar będzie uzależniony od miejsca gdzie jest wykonywany, a nawet pory dnia. Należy pamiętać, że temperatura ciała mierzona pod pachą jest niższa niż w pupie (o 0.5 stopnia C.) Podobnie wyższą ciepłotę ciała stwierdza się w godzinach popołudniowych, a najniższą wczesno-porannych.

Goraczka mierzona u niemowlat - w pupie; po ułożeniu na boku wprowadzamy delikatnie pokryty wazeliną koniec termometru. Od uzyskanego po 3-4 minutach wyniku odejmujemy 0.5 st.C. co daje nam rzeczywistą temperaturę ciała.

sylwia a probowalas oszukac smoczkiem. U Sandrusi to dzialalo ;-)

annya ja tez tak robie :tak:

milego dzionka
my uciekamy na spacerro :-)

witam
i dzis znow od rana horror z kolkami!!!!!!!!! teraz spi mi na rekach ale co chwilunia sie budzi z krzykiem.
milego dnia zyczymy;-)

Wczoraj byliśmy na ważeniu małej i pogadałam sobie z pielęgniarką o tym ciągłym wiszeniu na cycku i ryczeniu małej. Dała mi kilka rad i ja postanowiłam je od razu wprowadzić w życie , bo inaczej to mi tak brodawki naciągnie od tego wiszenia, że sobie będę mogła supełki wiązać:-D Przede wszystkim podobno mała nie je cały czas, kiedy wisi na cycku, bo to jest niemożliwe żeby cały czas była głodna. Mam jej dawać cyca, pilnować żeby jadła a nie spała czy cyckała tylko. Jeśli zje przynajmniej 15 min i zaczyna zasypiać, to do wózka! I za każdym razem jak przestaje jeść i zaczyna sobie ssać tylko dla zabawy, zabierać cycka. Jak zaczyna płakać, to uspokoić i dać smoczka.

Dzięki za opublikowanie złotych myśli od położnej:tak: Mam wrażenie, mój bobas też domaga się cyca nie tylko wtedy kiedy jest głodny. Już wcześniej próbowałam wcielić w życie, to o czym piszesz, choć brakuje mi konsekwencji...
Co do smoczka- zaliczyliśmy próby zatkania buzi smoczkiem, jednak zawsze kończyły się natychmiastowym wypluwaniem.... ale ja mam trochę mieszane uczucia co do stosowania smoka- obawiam się, czy maluch koniec końców nie stwierdzi, że lateks jest fajniejszy od cyca, gorzej będzie ssał pierś, co z kolei osłabi laktację... W Polsce spotkałam się z tym, że osoby promujące karmienie piersią raczej nie zalecają smoczka, szczególnie w pierwszych tygodniach/miesiącach życia (mój synek ma obecnie 18 dni, jego suwaczek nie działa, w wolnej chwili postaram się poprawić go)

Witajcie :-D popołudniowo
Kluseczko, Martusiu, jakby Wam wytłumaczyć ten patronaż... hmmm...to pierwsza wizyta lekarska dziecka po urodzeniu . Dziecko jest ważone, sprawdzane są stawy, odruchy...

no to byłyśmy z Anulką na tym patronażu, doktor zadowolona, bo mała przybyła 20 deko, ma 3400 :-D:-D na samym cycu :szok::szok:jestem z siebie dumna :-D bioderka są w dobrym stanie, odruchy prawidłowe- wszystko gra :-D i lada dzień wpadnie z wizytką duszpasterską położna...

a i Julce trafiło się szczepienie, dobrze że moja mama była bo jak się pieron darł to :szok: a to pneumo boli niestety :-( Anulka szczepi się za 4 tyg, a Julka za 6...

zaliczyliśmy dłuuugi spacerek, mała spała jak aniołek :-D a Julinka właśnie odpadła w domu,a Anulka udaje że śpi i podgląda mnie jednym okiem a drugim śpi... ;-)

Kamireszel te fotki potem drukujecie (jak tak to jaki format) czy w wersji elektronicznej wysylacie :confused:

Martusia..... my zamierzamy cyknąć kilkanaście sztuk a póżniej zgramy je na cd i fotograf sam coś wybierze, przytnie, wytnie, wyretuszuje itd.:-D:-D:-D
No oni chyba znają sie na tym co robią, przynajmniej powinni się znać:-):-):-)

Witam dziewczynki!!

U nas dzisiaj pierwszy dzien ja na sam na sam z dziewczynkami,moja mama ma na caly dzien wychodne :-)a i tak wraca juz z tydzien do Polski,wiec musze sie powoli przyzwyczajac,ale nie bylo tak zle,Gabi na spacerku 4 godzinnym prawie caly czas spala a teraz zasnela Vikia gabi dalej spi,,najbardziej sie boje jak obie zaczna czegos chciec a ja nie bede wiedziala do ktorej pobiec:baffled:no ale jakos to bedzie

Moja Gabi tez ma smoczek na razie w glebokim powazaniu,ale tak bylo tez z Viki do 4 m a teraz mam problem jak ja oduczyc od ciumkania.:-D:-D

Załączniki

• Picture 28736.jpg
    Picture 28736.jpg
    39,4 KB · Wyświetleń: 45
Ostatnia edycja:
My robilismy zdjecia u fotografa bo Mati byla tak mala ze za nic w swieice nie moglismy uchwycic momentu z oczami i prosta glowa. Dzisiaj odebralismy paszporcik:D

Annya jja tez od kilku dni probuje to stosowac ale smoka dopiero dzisiaj udaje sie ale tylko z latexowym bo silkonowych nie chciala. No i niestety ma tendencje do wypadania co zasypia i smok wypadnie to raban no ale to i tak ulga dla cyca:tak:;-)

My robilismy zdjecia u fotografa bo Mati byla tak mala ze za nic w swieice nie moglismy uchwycic momentu z oczami i prosta glowa. Dzisiaj odebralismy paszporcik :D
O rany paszport... dobrze ze mi przypomnialyscie o nim :-). Po niedzieli bede musiala przejsc sie po wniosek i zrobic mlodemu focisze!

reklama
Hej dziewczynki
mam nadzieję ze mnie jeszcze nie skreśliłyście :)))) Nie miałam przez jakiś czas netu a moje maleństwo w ciągu dnia jest nader aktywne :/ A tzn że niewiele jestem w stanie zrobić :/ Ktoś mi powiedział jak byłam w ciąży zebym jak najwięcej spała w ciagu dnia bo dziecko nie będzie spało...i wykrakał!!!! :no::no::no:

Agatka waży 4,5 kg ale nie wiem ile ma cm...podobno nie wolno mierzyć dopóki nie zaliczymy wizyty u ortopedy. Jest śliczna (jak każda dzidzia) i o dziwo grzeczna mimo ze już nauczona przez tatusia noszenia na rączkach ...

Pozdrawiam cieplutko
Ada

Do góry