reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCÓWKOLAND ;D - Wątek Główny

reklama
A jednak chyba zacznę się trochę Ciebie bać ;-)
Za to mój junior uwielbia chodzić do dentysty :-), wszyscy w poczekalni się z niego śmieją, bo stoi pod drzwiami i nie może się doczekać kiedy wejdzie :-D
Na początku chodził tylko na smarowanie ząbków i myślałam, że jak zacznie się wiercenie, to mu przejdzie, ale nie, Pani opowiada, że wymiata bakterie i jemu się to podoba. Najgorszy moment dla niego, to ten kiedy trzeba czekać z otwartą buzią aż plomba wyschnie :-)
A tak przy okazji, to może doradzisz mi kiedy mam się wybrać na lakierowanie czy coś takiego?? :tak:

lakierowanie jest to forma profilaktyki p-próchnicowej,ale u dzieci,które mają już zęby stałe,a u maluszków oprócz leczenia inwazyjnego tzn-wiercenie +plombki,formą leczenia jest impregnacja,podejrzewam że własnie na to chodzisz narazie z juniorem,to tez forma leczenia tylko polega na utwardzaniu powierzchni zęba objetej próchnicą,efekt leczniczy niezły,tylko estetycznie nie wygląda to za bardzo-brązowo-czarne ząbki,gdy u juniora pojawią sie juz 6,wybierz się z nim na lakowanie,to tez forma zabezpieczania przed próchnicą ząbków,a kiedy juniorek będzie miał coraz więcej zębów stałych to 3lu 4 razy do roku będziesz mogla z nim chodzic na fundusz wasnie na lakierowanie,pod warunkiem ze będzie miał zdrowe ząbki,to tak w skrócie,wrazie jakis wątpliwosci pytaj śmiało,zawsze chętnie ci podpowiem,długo nie pracuje bo dopiero 1,5 roku ale jakkbym miala jakies wątpliwosci to zapytam b.doświadczone koleżanki w pracy i odpisze,buziaczki,acha lakieruje sięzęby związkami fluoru:-)

Junior ma już dolne jedynki, więc chyba szóstki też, prawda??
Czyli powinnam się wybrać na lakowanie??
To smarowanie mleczków to rzeczywiście wygląda nieciekawie, ale trudno najważniejsze żeby stałe ładne były :tak:

szóstki czyli pierwsze stałe zęby trzonowe pojawiają sie u dzieci miedzy 6 a 7 rokiem życia,ich wyrzynanie trwa okolo 1,5 roku więc jesli za 5 mleczną jest nastepny ząbek i nie jest przykryty tzn kapturkiem dziąsłowym to napewno możesz sie juz wybrać,pozdrawiam:-)

To mój Junior chyba inny jest, bo dopiero skończył sześć lat, a już nie ma czterech zębów
Dzięki Dorotka :tak:

musze przyznac ze ciekawa dyskusja o zabkach a co z mniejszym dzieckiem dorotko? kiedy najlepiej pierwszy raz do dentysty? tu jest jakos inaczej i jeszcze sie nie orientuje ale wiem ze strasznie drogo brrrr. kiedys slyszalam ze jak juz wszystkie zabki wyjda to wtedy to przegladu, czy to prawda?...

Asylan jeżeli odpowiednio pielęgnujesz ząbki małej tzn myjesz je po każdym posiłku,nie ma śladu próchnicy,ząbki są zdrowiutkie to możesz spokojnie poczekac na pierwszą wizytę tak pomiędzy 2 a 3 rokiem zycia,najpózniej do 2,5 r,z powinna mieć już wszystkie mleczaki,jeśli jeszcze nie używasz możesz spokojnie dać jeje do zabawymalenką szczoteczkę,a tak przed 1 wizytą wytłumaczyc po co idziecie,uspokoić małą,bardzo często niestety,spotkałam sie już z tym i na studiach i w pracy że male dzieci widząc bialy fartuch momentalnie zaczynają płakac,bo kojarzy im sie to z p.od szczepionek,lub miały złe doświadczenia z pediatrą,pozdrawiam,jakby co to pisz śmiało

Witam po weekendzie:-) .
Super sprawa ze mamy tu kolezanke dentystke:-) . Wlasnie sie zastanawialam czy oprocz mycia zabkow mojemu Jasiowi woda powinna stosowac jakas paste bez fluoru?

Blanes ja jestem mieszkanka Kurdwanowa. teraz Zeromski ma napewno najlepsze warunki do porodu i najlepsza opinie. Ja jednak urodze pewnie ponownie w Koperniku (mimo kiepskich opinii;-).Moj lekarz tam stacjonuje i po pierwszym porodzie bylam zadowolona - jak dla mnie jest ok:-) ).

reklama
Hej troche mnie nie było-widzę że mam dużo do nadrobienia!! Jutro opiszę wszystko co się ze ma działo-teraz odpoczywam-papa

Do góry