reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCÓWKOLAND ;D - Wątek Główny

Dorotko - a mozesz wiecej cos napisac? - nie rozumiem... Bo wiesz ciazowa cukrzyca sie zdarza i nie jest wielkim niebezpiecznstwem...Przykro mi, ze nic nie moge sensownego napisac...

reklama
Anni wiem ze cukrzyca ciazowa nie jest wielkim niebezpieczenstwem,ale wczoraj robilam badanie na toxoplazme i wyszly mi dodatnie p-ciala w obydwu klasach co oznacza ze teraz choruje a w ciazy jest to niebezpieczne dla plodu
za dwa tyg mam dostac antybiotyk ,kuracja trwa od 3do 6tyg
nie wiem co jeszcze sie do mnie przyplacze w tej ciazy

Dorotko, to ja spieszę z pocieszeniem, bo przecież z Magdą miałam to samo, tylko u mnie cukrzyca wyszła później, a toxo wcześniej.
Pierwsze pytanie - czy wcześniej miałaś na toxo badania i były ujemne?
Drugie pytanie - jakie masz wartości igg i igm - dodatne to wiem, ale czy dużo dodatnie? Bo u osoby która w ogóle nie jest i nie była chora oba są ujemne, u tej która chorowała kiedyś igg jest dodatnie a igm ujemne, a u tej która chora jest obecnie oba są dodatnie, ale... czytaj niżej.
Trzecie pytanie - czy będąc już w ciąży miałaś do czynienia z za przeproszeniem kocimi gównami, lub jadłaś surowe mięso (tatar), robiłaś mielone i próbowałaś, jadłaś mięso marynowane lub z grilla?
Przede wszystkim Twój gin powinien Cię wysłać natychmiast do lekarza chorób zakaźnych. A sytuacja jest taka, że jeśli byś się zaraziła teraz, czyli w pierwszym trymestrze, to (wiem że to okropne co piszę) ciąża by się nie utrzymała i nastąpiłoby samoistne poronienie, ponieważ dziecko miałoby bardzo duże wady. Być może masz tak jak ja, że toxo miałaś już przed ciążą, a na skutek ciąży uaktywnił się igm. Generalnie następne badanie za 6 tygodni niejako wyjaśni wersję. Przy toxo w ciąży postępuje się tak, że podaje się rovamecynę do końca ciąży w cyklach 3 tygodniowych. Tzn. łykasz 3 tygodnie 3 razy dziennie i potem 3 tygodnie przerwy i na powrót. Jest to upierdliwe, mnie to po pewnym czasie rosła ta piguła w ustach, ale... dla dzidzi wszystko.:tak: No i niestety skutek ujemny jak dla mnie był taki, że w przerwach między braniem organizm miałam tak wyjałowiony przez antybiotyk że czepiały się mnie wszystkie gówna. Ale Dorotko, naprawdę, nie martw się na zapas, bo wszystko będzie dobrze. Po urodzeniu dzidzię zbadają pod kątem odziedziczonej toxoplazmozy i wsio. Zobaczysz, wszystko będzie dobrze.:tak:

Sorki że tak tylko Dorotce odpowiadam, ale rozumiem jak się dziewczyna martwi.

Dorotko, to ja spieszę z pocieszeniem, bo przecież z Magdą miałam to samo, tylko u mnie cukrzyca wyszła później, a toxo wcześniej.
Pierwsze pytanie - czy wcześniej miałaś na toxo badania i były ujemne?
Drugie pytanie - jakie masz wartości igg i igm - dodatne to wiem, ale czy dużo dodatnie? Bo u osoby która w ogóle nie jest i nie była chora oba są ujemne, u tej która chorowała kiedyś igg jest dodatnie a igm ujemne, a u tej która chora jest obecnie oba są dodatnie, ale... czytaj niżej.
Trzecie pytanie - czy będąc już w ciąży miałaś do czynienia z za przeproszeniem kocimi gównami, lub jadłaś surowe mięso (tatar), robiłaś mielone i próbowałaś, jadłaś mięso marynowane lub z grilla?
Przede wszystkim Twój gin powinien Cię wysłać natychmiast do lekarza chorób zakaźnych. A sytuacja jest taka, że jeśli byś się zaraziła teraz, czyli w pierwszym trymestrze, to (wiem że to okropne co piszę) ciąża by się nie utrzymała i nastąpiłoby samoistne poronienie, ponieważ dziecko miałoby bardzo duże wady. Być może masz tak jak ja, że toxo miałaś już przed ciążą, a na skutek ciąży uaktywnił się igm. Generalnie następne badanie za 6 tygodni niejako wyjaśni wersję. Przy toxo w ciąży postępuje się tak, że podaje się rovamecynę do końca ciąży w cyklach 3 tygodniowych. Tzn. łykasz 3 tygodnie 3 razy dziennie i potem 3 tygodnie przerwy i na powrót. Jest to upierdliwe, mnie to po pewnym czasie rosła ta piguła w ustach, ale... dla dzidzi wszystko.:tak: No i niestety skutek ujemny jak dla mnie był taki, że w przerwach między braniem organizm miałam tak wyjałowiony przez antybiotyk że czepiały się mnie wszystkie gówna. Ale Dorotko, naprawdę, nie martw się na zapas, bo wszystko będzie dobrze. Po urodzeniu dzidzię zbadają pod kątem odziedziczonej toxoplazmozy i wsio. Zobaczysz, wszystko będzie dobrze.:tak:

Sorki że tak tylko Dorotce odpowiadam, ale rozumiem jak się dziewczyna martwi.
u mnie wygląda to tak
igg powyzej 650
igm 3,68

w poprzedniej ciazy nic nie mialam,tzn byly obadwa ujemne

a leki mi gin powiedzial ze od 16 tyg ciazy

i znalazlam jeszcze jedno igg avidnosc czyli okreslenie mniej wiecej momentu zakazenia

a co do probowania surowego miesa co to robie mielone to probuje,i tatara tez jadlam

Witam
Dorotko:szok:wspólczuje ale myśle że będzie ok
Kurcze ja w żadnej ciąży nie miałambadań na toxso,a jak bylam z Livką to miałam już kota w chacie,no i tatara żarłam

Hmm, no to fakt, że oba współczynniki są dość wysokie - u mnie były niskie, a i avidność też nie dała jednoznacznej odpowiedzi bo była jakaś taka "pomiędzy". Ale myślę że będzie ok, pobierzesz te antybiotyki i będzie oki.:tak:

Dzagud mam do Ciebie dwie prosby
napisz mi najpierw jakie Ty mialas wyniki i co sadzisz o mioch,i jeszcze jedno,w Radomiu nie ma takiej przychodni i stad pacjentki kierowane sa do warszawy,gdzie i u kogo bylas u lekarza:tak:
z gory dziekuje za odpowiedz

a co do igm to tata mi powiedzial ze dobrze ze nie dwucyfrowe
a ile Ty mialas

Ostatnia edycja:
Dorotko, moja koleżanka, która miała toxo w ciąży konsultowała się w szpitalu zakaźnym i tam robiła badania http://www.zakazny.pl/

trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze :tak:

witam wszystkie Czerwcówki,

miłego dnia, coś mnie głowa boli :-(

reklama
Witajcie :-)

Dorotka trzymam za Ciebie i dzidziusia kciukasy:tak:Szybkiego poprawienia wynikow!!!!

Izka mialam identyczne skojazenie jak Dzagud,ze te fotki jak malowane...Fantastycznie ci wyszly...niesamowity klimat...no i niezle tapirowanie tam mialas:-D

Sorga wspolczuje tych kolek...:-(

Olla masz racje ,ze to upierdliwe za takim krzykaczem jezdzic...Ale na szczescie ona nie tak zawsze;-) No i jazde probna mialam niedawno do polski bo wiezlismy auto dla wujka Adama i on jechal przodem a ja z tylu...warunki pogodowe byly makabryczne ale jakos dalam rade...Jestem przygotowana ,ze w razie co bede robila przerwy itd...Zobaczymy...No nie ja jedna w koncu tez z dzieciakami kursuje ;-)

A ja dzis kaca mecze...wypilam sobie wczoraj bialego wina...poprawilam whisky i teraz wygladam jak pol dupy zza krzaka...Glowa boli...spac sie chce,a tu jeszcze wyszlo tak ze Adam musial wybyc i ja sama z mloda...Tak to juz bym dawno w sypialni zakopala sie w koldry ;-)

Milego weekendu!!:tak:

Do góry