reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCÓWKOLAND ;D - Wątek Główny

po kawce mogę iść spać, m.in. dlatego odpada (nawet jak nie byłam w ciąży); wypróbuję wasze sposoby, może się uda :-D a jasno za oknem nic nie daje, i tak zasypiam (a może to po prostu tak ciekawa literatura;-) :szok: )

reklama
Jestem już po wizycie i wiemy że na 100% będzie dziewczynka, czyli tak jak przeczuwałam. Bardzo sie cieszymy jest zdrowa, ale niestety taka gapa ze mnie, że zapomniałam upomnieć się o zdjęcie USG (żeby wydrukował), tak mnie zagadał lekarz. Mam anemię i od razu dostałam od lekarza żelazo w kropelkach. Poza tym wszystko jest ok :-).

Kotek ja jestem farmaceuta i juz Ci wyzej napisalam dawkowanie kwasu foliowego. Mysle ze sie pomylilas bo 10 milig to 10 000 mikrog, a dawka dla kobiety w ciazy wynosi 800 mikrog, a w pozniejszym etapie 400 mikrog. I to nie jest kwestia lekarza i innej szkoly :-) . Trzymam kciuki zeby dzidzia sie nie odwrocila i ujawnila co tam ma:tak: A propos szkoly 33 na oksywiu-nie jestem z rocznika 82 tylko troche pozniejszego ale moze i tak znamy sie z widzenia:-)

Iza to ja już nie wiem ile tego kwasu biorę:no: ? To może skrót mg oznacza mikrogramy a nie miligramy? W kazdym razie mówiłam o tym właśnie lekarzowi i powiedział że jest ok mam nadal tyle brać;-) .
A jeżeli się nie znałyśmy to znamy sie teraz też fajnie:-D .

kotek to super, że zdrowa :) szkoda że cię anemia dopadła :( wracaj szybciutko do zdrówka!!!
a ja wracam do nauki :baffled:

Kotek-gratulacje!!!! A masz juz imie? Przepraszam ze sie tak wymadrzam o tych lekach, chcialam tylko pomoc:-) Mam nadzieje ze nie zezloscisz sie jak jeszcze dopisze, zeby zelazo przyjmowac bez obecnosci wapnia(mleko, sery), bo sie nie wchlonie :happy: A z tym kwasem-skoro lekarz tak zalecil to znaczy ze lepiej sie zastosowac, w koncu on Cie badal a nie ja:-)

Kotek moje gratulacje:-)

mam w domu pharmindex stomatologiczny to jakby co sluze pomocą w jakis lekach

Sorga dam znac jutro co do mieszanki Parmy bo sama sie nie wypowiem,chociaz poszukam w ksiązce do chorób blony sluzowek moze tam bedzie buziaczki

Dziękuję wam dziewczynki, Izka pewnie że się nie zezłoszczę z pokorą przyjmę wszystkie rady :-), mam żelazo pić razem z sokiem pomarańczowym bo właśnie lepiej się wchłania podobno.

Mój lekarz to w ogóle jeśli chodzi o tzw. dodatki do diety to jest dzikus.
Kazał mi jeść folik. Raz dziennie. I tyle.
Jak pytałam o witaminki to mi powiedział żebym na targ sobie poszła po witaminki a przy moich wynikach to w ogóle bezsensu.

Ale jako że trochę marudziłam to mi pozwolił brać jakiś wybrany, byle nie za często. I jem feminatal. Ma 0,8 kwasu foliowego więc jak to łykam to nie biorę foliku. No i jak mi się przypomni to magne B6 biorę bo ja zawsze miałam problem z niedoborem magnezu.

reklama
Cześć dziewczyny, jestem nowa na forum - tzn.jeszcze sie nie wypowiadalam, choc czytuje od dłuższego czasu.
To moja druga ciąża, mam juz prawie 4-letnia córę (Ada), teraz też podobno ma byc córka (chyba Karolina).
A'propos dziąseł i ich zapaleń - ja też miałam problemy w 1-szej ciąży i w drugiej też mam, a moja dentystka poleciła mi płyn do płukania jamy ustnej Corsodyl - jest ok, dziąsła krwawią mi znacznie mniej. Używam też pasty Meridol teraz, a wczesniej Lacalut.
A odnosnie rozstepów - mi zrobiły się w 1-szej ciąży tam, gdzie rzadko smarowałam (fissan'em), na brzuchu i cycach nie mam wcale, a tam smarowałam reguarnie :)
Jeszcze raz witam wszystkie czerwcówy. Z pierwszą córką miałam dokładnie tez sam termin - 7 czerwiec, ale nie dotrwałam - urodziłam 30-go maja :) Ciekawe, jak będzie teraz.

Pozdrawiam, Monika

Do góry