reklama
ma taka nadzieje ze nie bedzie to po terminie,nie chcialabym miec wywolywanego porodu nie mowiac ze jestem juz wykonczonaNatunia termin 12czerwiec? to dwa dni wczesniej niz ja :-) i tez w UK...moze spotkamy sie w tym samym szpitalu
moja przyjaciolka miala wysoko brzuszek prawie do konca i urodzila kilka dni przed terminem :-)
daruuunia3
Czerwcowa mama'08
Aniu trzymam mocno kciuki!!!! A Ty trzymaj zaciśnięte nogi do wtorku!!!!;-)
dorciacz
Aktywna w BB
Aniu, trzymaj się mocno i bądź dzielna !!!
dorciacz
Aktywna w BB
A moja dziewczynka trochę pofikała po południu, a później to się tylko wyginała - a tu wielka pupa, a tu wyciągnięta pięta ( a może rączka :-)).
Teraz siedzię przy stole i czytam BB, więc na pewno będzie się rozpychać. Chyba ma już mało miejsca.
Teraz siedzię przy stole i czytam BB, więc na pewno będzie się rozpychać. Chyba ma już mało miejsca.
Indukcja porodu
Wywoływanie porodu może odbywać się na różne sposoby. Jedną z podstawowych jest podawanie kroplówek z oksytocyną, naturalnym hormonem powodującym skurcze macicy. Pod wpływem skurczów szyjka macicy otwiera się i może rozpocząć się poród. Jeśli macica nie reaguje skurczami na oksytocynę, podaje się do kanału szyjki żel z prostaglandynami, który stymuluje otwieranie się szyjki i wywołuje skurcze macicy. Kolejnym sposobem jest masaż szyjki, czyli delikatne otwieranie jej kanału palcem. Ostatecznym i nieodwracalnym sposobem indukcji porodu jest przebicie pęcherza płodowego, które powoduje odpłynięcie płynu owodniowego.
Wywoływanie porodu czasem trwa kilka dni z przerwami na odpoczynek konieczny, by nie zaszkodzić matce i dziecku. Często lekarze muszą kolejno stosować różne metody, by wreszcie zapoczątkować poród. Porody, które trudno sprowokować, często kończą się cesarskim cięciem.
Wywoływanie porodu może odbywać się na różne sposoby. Jedną z podstawowych jest podawanie kroplówek z oksytocyną, naturalnym hormonem powodującym skurcze macicy. Pod wpływem skurczów szyjka macicy otwiera się i może rozpocząć się poród. Jeśli macica nie reaguje skurczami na oksytocynę, podaje się do kanału szyjki żel z prostaglandynami, który stymuluje otwieranie się szyjki i wywołuje skurcze macicy. Kolejnym sposobem jest masaż szyjki, czyli delikatne otwieranie jej kanału palcem. Ostatecznym i nieodwracalnym sposobem indukcji porodu jest przebicie pęcherza płodowego, które powoduje odpłynięcie płynu owodniowego.
Wywoływanie porodu czasem trwa kilka dni z przerwami na odpoczynek konieczny, by nie zaszkodzić matce i dziecku. Często lekarze muszą kolejno stosować różne metody, by wreszcie zapoczątkować poród. Porody, które trudno sprowokować, często kończą się cesarskim cięciem.
daruuunia3
Czerwcowa mama'08
No wychodzi ze 9 dni
NO I WROCILAM,MOZECIE WIERZYC ALBO NIE,DLA NICH NIC SIE NIE DZIEJE,STWIERDZILI ZE JESZCZE MOZEMY CZEKAC,JAK NIC SIE NIE WYDARZY DO PIATKU MAM PRZYJSC DO SZPITALA,POMYSLA CO DALEJMAM DOSC,IDE LEPIEJ SIE POLOZYC BO AZ MI SIE PLAKAC CHCE:---(
reklama
agusia04
Czerwcowa mama'08
Wiecie co z tym terminem porodu to trudny orzech do zgryzienia. czytałam to co napisałyście i faktycznie nie wiadomo czym się sugerować tak naprawdę. No najbardziej prawdopodobny termin to wyliczony na podstawie OM, tyle ,ze trzeba by było wiedzieć jakie długie cykle były. Nie wiem. Nie wiem co bym zrobiła na miejscu Niuni, bo z tego co pisze to doktorek to jakiś gówniany jest za przeproszeniem.
Asiowo mam nadzieję, że nerwy już ci przeszły a mąż wrócił do domku w końcu. Nie denerwuj się:-)
Asiowo mam nadzieję, że nerwy już ci przeszły a mąż wrócił do domku w końcu. Nie denerwuj się:-)
Podziel się: