reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
reklama
Wygląda na to, że każde laboratorium wprowadza sobie własne zasady - obawiam się, że to po prostu wynik niewiedzy i niedouczenia plus chęć wyciągnięcia dodatkowej kaski ;-)
Przeczytałam właśnie artykuł na temat testu obciążenia glukozą w portalu Gazety Wyborczej edziecko:
"Na samym początku ciąży ginekolog kieruje kobietę na badanie, które pozwala oznaczyć poziom glukozy w surowicy krwi. Jest wykonywane na czczo. Nawet jeśli jego wynik jest zupełnie prawidłowy, każdej kobiecie między 24. a 28. tygodniem ciąży powinno się przeprowadzić test doustnego obciążenia glukozą (50 g). Po godzinie od wypicia wody z glukozą pobiera się krew i oznacza poziom stężenia glukozy. W czasie tego badania kobieta nie musi być na czczo, nie ma także znaczenia pora dnia ani czas, jaki upłynął od ostatniego posiłku. Za prawidłowe uznajemy stężenie glukozy w surowicy krwi poniżej 140 mg%. Jeśli poziom cukru wynosi od 140 do 180 mg%, należy wykonać test obciążenia 75 g glukozy."
Czyli ani na czczo, ani dwa razy (przed i po wypiciu glukozy) i interpretuje się tylko wynik godzinę po wypiciu roztworu...
Całość pod adresem: Test obci

"Gazeta" miała wiarygodne źródło:

"Komitet Ekspertów Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego, Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego zaleca następujący schemat postępowania, który stosowany jest powszechnie w Polsce od kilkunastu lat:
- po rozpoznaniu ciąży przez ginekologa należy oznaczyć w surowicy krwi stężenie glukozy na czczo. W przypadku wartości wyższej niż 105 mg% należy wykonać test obciążenia glukozą (75 g). Ciężarne z rozpoznaną cukrzycą należy skierować do Regionalnego Ośrodka Diabetologiczno – Położniczego.
- u wszystkich ciężarnych między 24 a 28 tygodniem ciąży należy wykonać test doustnego obciążenia glukozą (50 g) i oznaczyć stężenie glukozy we krwi w 60. minucie - przy wykonywaniu tego testu bez znaczenia jest pora dnia i czas jaki upłynął od ostatniego posiłku ( tzn. że ciężarna nie musi być na czczo i wykonuje się oznaczenie poziomu cukru tylko w 60. minucie po doustnym zażyciu 50 g rozpuszczonej w wodzie glukozy - dla celów tego testu nie ma potrzeby wykonania oznaczenia poziomu cukru na czczo, do czego często nakłaniają laboratoria)."

Oj dziewczyny ja to juz wcale się nie będę odzywała na temat wagi , do konca jeszcze tyle zostało a ja juz 12 na plusie :zawstydzona/y:

ja mam malo na plusie - moze ze 2-3 kg - ale za to jak wygladam:zawstydzona/y: jak slonica. I tak tez sie czuje, serio. Spie teraz w koszuli ktora kupilam sobie do porodu z Jagodka - osiagam wlasnie takie same gabaryty - bo robi mi sie ciasna - taka tez byla 23 wrzesnia 2005. A tu dopiero 7 miesiac. Nawet nie mysle gdzie kupie fajna jakas koszulke do porodu na slonia:-:)szok:

jestem...i Aniknulka masz rację, że winam jedzonko - ale mazurka w łóżku. Wizyta Ok. Dzidzia waży 1,5 kg. jest zdrowiutka . Wszystko jutro napiszę i dołączę zdjęcie. jest u nas męża siostra z Londynu, a mąż jutro jedzie w delegację do Warszawy i dzisiaj się widzimy ostatni raz z bratową, więc ide do nich .......do jutra!

reklama
Do góry