reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
Zapomniałam Wam napisać, że wyniki krwi ok. CRP wyszło 2,3 a w moczu nie ma nic, tylko te moje biedne nereczki:no: Moja ginka mówi, żeby się nie martwić i duuuuuuuuuuuużo pić:tak:

reklama
Dziewczynki - pytanie do tych , co się znają na przepisach pracowników.
1. Jeśli w szkolnictwie była podwyżka(trwają wypłaty) to czy jak jestem na zwolnieniu i mam wypłątę ale średnią z iluś tam miesięcy to czy podwyżka mnie tez obejmie?
Pytanie nr 2 czy wysokoś zasiłku rehabilitacyjnego jest równa otzrymywanej na zwolnieniu pensji?

ad 1. Jeżeli chodzi Ci o to, czy będziesz dostawała teraz wyższy zasiłek chorobowy (tak zrozumiałam pytanie) - to raczej nie; mogą być ekstremalne sytuacje, kiedy tak się zdarzy - np. jeśli podwyżka miałaby formę dodatku do wynagrodzenia, który nie wchodzi do podstawy chorobowego, to pracodawca może ci go wypłacać w czasie zwolnienia i urlopu macierzyńskiego, jeśli tak stanowią wewnętrzne przepisy, ale nie sądzę żeby to był ten przypadek. Generalnie - nawet, jeżeli Twoje wynagrodzenie zasadnicze zmieni się "na papierze" od lutego 2008, to efekt poczujesz dopiero po powrocie do pracy. Dopóki jesteś na zwolnieniu/urlopie macierzyńskim, Twoje wynagrodzenie liczone jest na podstawie wynagrodzeń z 12 miesięcy poprzedzających ten miesiąc, w którym poszłaś na zwolnienie - a więc podstawa się nie zmienia

ad 2. Tak, w przypadku ciąży podstawa wymiaru zasiłku rehabilitacyjnego jest taka sama, jak zasiłku chorobowego

Głuszku REWELACJA!!!!!!!!!!. Cieszę się razem z tobą i oby tak dalej. Teraz odpoczywaj i ciesz się w pełni tym szczęściem:tak:

A ja opowiem wam historię właśnie z terminem USG.
Kiedy byłam w drugiej ciąży to termin z miesiączki wychodził o 1 miesiąc wcześniej niż żeczywisty(karmiłam piersią jeszcze młodsze i @ były nie regularne)Więc terminy miałam z miesięczną różnicą. Ja wiedziałam kiedy zaszłam ale lekarze i tak swoje. Więc kiedy minęły 2 tygodnie od terminu lekarskiego , kazali chodzi na ktg i takie tam. Pewnego dnia mówią że dość i proszę na patalogie. No to ja grzecznie przyszłam i robili wszystkie badania, o 20,30. Pan doktor w szpitalu robił USG i mówił dzidzia nie duża nie całe 3 kilogramy termi za 10 dni, lerzymy i czekamy. A wy dacie wiarę , że o 23,30 trzymałam już swoją córeczkę w ramionach i waga jej to 3800 i długa 60cm . I co wy na to!!!! :-D

Dziewczyny ja tak samo!!!! Czase już nie mogę tak brzuch jest rozciągany. Wczoraj znowy miałam bóle brzuszka i napięty ale już wiem z kąd. Ja mam taki skokowy przyrost brzuszka i właśnie czoraj mi go znowu przybyło.
Najgorzej jak dzidzia mnie kopie w pęcherz i w miednice okropieństwo.

azile bo to jest z ta waga jest tak ze oni biora pod uwage obwod brzuszka no i jak dzidzia jest dluga to wiadomo ze bedzie optycznie chudsza.. Dlatego ja ta wage ktora podaja biore tak z przymruzeniem oka.

dziewczyny co do terminów z usg to nie nastawiajcie się na nie - one się zmieniają tylko dlatego ze teraz dzieci rosna w przyspieszonym tempie.
Mój waźy tyle co Joanny i wg usg mam termin na 7 czerwca ale to nie realne bo wiem kiedy miałam miesiaczkę i termin mam na 21, nawet na 24 bo mam długie cykle. Po prosru dzieci się rodza z wagą między 2500 a 4500 kg wiec nie mogą rosnać tak samo w ciąży i to tak naprawade nie termin się przesuwa a wielkosć dziecka (szacowana oczywiście) w dniu porodu się zmienia.
ja zrobiłam taki bład z Marysia (wychodził mi termin z usg na 19 maja z ostantniej @ na 29 maja a urodziłam 9 czerwca) - jak się nastawicie na wcześniejszy poród a nie daj boze cos się opóźni to naprawde będziecie wściekłe. Ostatni miesiac się STARSZNIE dłuży a dni po terminie to już jest jeden wielki dół. Ja się nastawiam na rodzenie po terminie - jak urodze przed bedzie fajnie. Mam tylko nadzieję ze ten klocek nie rozerwie mi tyłka:-D.
Przylaczam sie do Gluszka w 200%. Z Lola mialam termin na 13 sierpnia - wyliczony wg 28 dniowego cyklu. Ja mam 35dniowe. W dodatku w 5/6tyg zarodek nie byl widoczny!! A badania bhcg wskazwaly na 3-4tydz! Potem Lola rosla jak na drozdzach. Na usg - temiern rozny (nie pamietam, ale wiem, ze wlasnie jakis poczatek sieprnia), ale juz 12 dni po terminie lekarskim wywolywali mi porod. Najgorsze do tego bylo to, ze od konca lipca "juz mialam urodzic" - tak mowil lekarz. Przyjezdzala rodzina i czekala - zeby nam "pomoc" a kazdy "tupal noga" ze jeszcze nie. W koncu 13 sierpnia pogonilismy wszystkich.
Z Bartkiem - wiedzialam na bank - termin lekarski 30 sierpnia, "moj" 6 wrzesnia. Total luz, zero stresu. I zaczelam rodzic 4 wrzesnia (niekoniecznie bedac tego swiadoma:-D:-D:-D), a o godz 0.26 5 wrzesnia tulilam Barta. Teraz jest trudniej - miesiaczki nie mialam. Ale wiem kiedy "dzialalam". Powinnam sie uwinac w czerwcu, ale to dzidzia decyduje kiedy "wyjsc". Z usg wychodzi zblizony termin 25-28.06.
Zatem dziewczynki spokojnie! Termin miesiaczkowy jest najlepszy.

Głuszku super!!!!! Gratulacje!!!! Z powodu Synka i Marysi tez! Dzielna dziewuszka (zarowno ta duza -TY - jak i ta mala - Marysia)...

Flexy, jaka duza Twoja corunia, moja to malenstwo jeszcze:tak:! I dobrze, z szyjka wszystko ok.

reklama
Magdziara u nas w grudniu byla pozdwyzka o 200 zl i mnie tez objela. Dostalam wiecej pieniazkow. Wiec pewnie tez dostaniesz. Co do zasilku rehabilitacyjnego nie wiem mnie obejmie koncem maja. Ale dowiadywalam sie i jest to 100 % wynagrodzenia ale zobaczymy. Moze jak raz nie bedziemy musieli sie o niego starac bo chorobowe dla kobiet w ciazy maja przedluzyc do 280 dni.

W ta wage z usg zabardzo nie wieze Kuba wedlug tych przelicznikow mial sie urodzic z waga 2900 czyli dosc drobniutki. A on urodzil sie w 36 tyg. z waga 3150g.

Do góry