reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
Dzien Dobry
Ale wieje - ło matko az sie boje wyjsc z domu;-)hihi
Moja córesia zasypia a ja mam sporo pracki przy kompie...
Paulinko zdróweczka
Mata widze postępy robi Dobrusia:-)
Przepraszam, że tak mało dzsiaj tu skrobię ale boli mnie głowa ....

reklama
Cześć dziewczyny : )POMÓŻCIE

Mam do Was pytanie,może dzięki Waszym odpowiedziom troche się uspokoję i nabiorę dystansu do wagi mojej córeczki.
Już na wątku "ile ważą nasze dzieci" pisałamna ten temat i czytałam Wasze wiadomości,żeby się trochę rozeznać.Chodiz o to że moja MIlenka dzisiaj skończyła 9m-cy:-)A ja jedyne o czym mogę myśleć to jej waga:-(Wczoraj zważylismy ją z mężem na elektronicznej i wyszło nam 11 kg:szok:Tzn nie zdziwiło mnie to za bardzo bo ostatnio u lekarza jakies 4 tyg. temu ważyła 10kg.W ogóle od początku swojego zycia zawsze była w okolicach 97 centyla lub ponad.
Do 6m-ca karmiłam ją piersią na żądanie.Obecnie wróciłam do pracy (od 7m-ca)i jest na karmieniu mieszanym.Chodzi mi o to ile jedzą Wasze maluszki,jak wygląda ich przykładowy dzień?Moja mała budzi sie ciągle w nocy i tez raz daję jej pierś a raz butle z rozcieńczonym mlekiem.
Czekam na Waszą pomoc.
Z góry bardzo dziękuję bo z tego wszystkiego postanowiłam zabrac moją małą do dietetyka żeby się upewnić że dobrze ją karmię a jej waga to po prostu jej uroda.

Kuba właśnie juz po drzemce. Spał całe pół godz.:szok:

Marta gratuluję sukcesów w usypianiu. wydaje mi się, że żeby osiągnąć porządany efekt musisz konsekwentnie stosować tą technikę w nocy. Bo mała sorki ża słowo zgłupiej i nie będzie wiedziała dlaczego w dzień ma sama zsypiać a w nocy już nie musi. Ja Kacpra nauczyłam spania w nocy dopiero jak miał 15 miesięcy bo wcześniej nie mogłam się do tego zabrać. ZA to z Kubą już byłam mądrzejsza trochę. u nas trwało to 3 nocki ale Kacper nie był już cycowy tylko butelkowy. Życzę wytrwałości i sił:-):-):-) Na pewno Ci sie uda

Zgadzam się z Tobą w zupełności - rodzice bardzo stresują i siebie i dziecko. Tylko czasami tak ciężko jest nie reagowac jak dziecko płacze i wyciaga do nas ręce...itd.
Ciekawe jak to ze mna będzie wpraktyce. Ja mam na szczeście miesiąc na wspólne chodzenie z natalka do złobka czyli nie zostawiam Jej od razu tam samej.

Byłam świadkiem, jak rodzice bardzo przeciągają czas rozstania z dzieckiem w przedszkolu, mówienie o tym jak mama będzie tęsknić, żeby dziecko nie płakało (choć nie płakało) bo mamusia wróci i w dzieciach coś pękało i zaczynał się płacz czesto zapoczątkowany przez mamy. Dla dziecka to jest jeszcze trudniejsz niż dla nas ale my nie mozemy pokazywać emocji. Wydaje mi się, że czas od wejścia do przedszkola z dzieckiem do wyjścia mamy trzeba skrócić najbardziej jak sie da. I nawet jak dziecko płacze odprowadzić je na sale i wyjśc. Dzieci bardzo często po zniknięiu rodziców biegną do grupy i zapominają o tęsknocie. Nie to, żebym się madrowała bo ja miałam to szczęscie, że Kacper od początku chętnie biegał do przedszkola choć kilka razy miał kryzys. Ale to są moje obserwacje

Joasiek ale Oleńka ładnie Ci pospała i Ty przy okazji też:tak:

musze zrobic zakupy dla Maniulki bo wczoraj bylo wszystko zamkniete;-)
Milego dzionka:-)
A piwka wczoraj popiliście??

Cześć dziewczyny : )POMÓŻCIE

Chodzi mi o to ile jedzą Wasze maluszki,jak wygląda ich przykładowy dzień?Moja mała budzi sie ciągle w nocy i tez raz daję jej pierś a raz butle z rozcieńczonym mlekiem.
Czekam na Waszą pomoc.
Na wątku o karmianiu każda z nas wypisała dzienny rozkład maluszków. Musisz poszukać..........

np
jedzenie mojego maluszka:
7 - mleczko 180ml
11 - mleczko 180ml
14 - obiadek (wczesniej 60g od kilku dni 125g)
15 - mleczko 120ml
18:30 - mleczko 180-210 ml
w nocy jedna pobudka napewno ale czesto dwie i okolo 180ml mleczka
ostatnio wprowadzamy deserki po poludniu wtedy je troche mniej mleczka
herbatki roznie czasami 100ml a czasami 20ml przez caly dzien...mysle ze za malo:-(

Jedzenie Mai:
9.00-ok 180-200ml mleka
12.00-obiadek 250ml+ok20ml wody lub soczku
15.00-deserek 100-150ml
18.00-kaszka do picia 200-250ml
21.00-mleko150-200ml

W miedzyczasie woda,lacznie z 60-80ml chyba.
Witam dziewczynki u nas jest tak:
6rano-mleczko 150ml
9 -mleczko-150ml lub kaszka
11-deserek-125ml
13-mleczko-150
16-zupka-maly sloiczek czasami dzisiaj zjadla tylko polowe
18.30 kleik-210ml
pomiedzy posilkami wypija 3do 4 buteleczek 125ml herbatki lub wody poprostu uwielbia,Marysia wazy 9500 i ubranka nosi na 74cm
U nas jedzonko wygląda mniejwięcej tak:
5-6 mleczko (nie wiem ile :-p) czasem koło 8 coś zje (chyba zależy ile zjadła nad ranem)
koło 9 znów mleczko, ale tylko troszkę, bo cyc do zaśnięcia potrzebny ;-)
11 zupka/obiadek 30-40 ml (mniej jak połowa małego słoiczka)
12 drzemka i jak w domku to czasem cyc do uspokojenia, a jak na spacerku, to bez cyca
13-13:30 cyc (tak porządnie :tak:)
15 drzemka i po przebudzeniu cyc (dosypia przy jedzonku)
19 cyc po kąpanku (czasem pociamka w międzyczasie)
przez cały dzień wypija jeszcze z 50 ml wody
23, 1, 3, 5-6 cyc na śpiocha

no i jak na swoje możliwości to je bardzo mało :sorry: waga w okolicach 9,5-10 kg, ubranka 80-86 :tak:

a i jeszcze bo zapomnę Joasiek 1977 wspólnie z dziewczynami zadecydowałyśmy że nie chcemy jeszcze poszerzać naszego grona..z kilku powodów. Cytuję dziewczyny:

1. trole (afera z edytą)
2 za krótko jest z nami(chyba że się mylę):sorry2: bynajmniej niewiele o niej wiem:sorry2:

Ja bym się wstrzymała. Tak zajrzałam od kiedy się udziela i pomimo, że ma w profilu że jest od maja 2008 to na dobre u nas zawitała w styczniu.

Ja mysle, że najlepiej jak sie wstrzymamy przez jakiś czas z przyjmowanie nowych dziewczyn na zamkniety - argument - obawa przed trollami, brak zaufania. Nie widziałysmy jej w ciązy, nie była z nami kiedy my byłysmy w ciązy... oczywiscie nikt im nie zamyka furtki ale cierpliwosci trzeba, a jesli ją mają to niech czekają.

Tak sobie pomyślałam, że jeśli chcecie( mam na myśli nowe dziewczyny) to możecie stworzyć zamkniętą grupę społecznościową ....i między sobą dzielić się zdjęciami itp.

Ale wieje :szok: :szok: :szok:
Wróciłyśmy ze spacerku, przyznam dość szybkiego :zawstydzona/y: chodzić się nie da :-( a szkoda bo takie piękne słonko za oknem :sorry2: Cholerne wiatrzysko :wściekła/y:

Mata - Dobrusia jest boska :tak: i jak ładnie się ząbkami chwali ;-) Gratuluje sukcesu w usypianiu, trzymam kciuki za kolejne :tak:
Pyzaczek - jeżeli lekarz nie widzi problemu, to może nie ma się czym martwić... a jak wzrost w stosunku do wagi? ja też się martwiłam że mała za mało przybiera, ale lekarka powiedziała, że taki jej urok - ruchliwa strasznie ;-)
Magdziara i dziewczyny - dzięki za odpowiedź, rozumiem :tak:

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry