reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
reklama
Znalazłam taki tekst o wadze w ciąży:

"W czasie ciąży kobieta przybiera na wadze przeciętnie 11 – 12kg. Jednak nie jest to regułą. Wszystko zależy od wagi przed zajściem w ciążę, budowy ciała i wzrostu. Często zdarza się, że kobieta z niedowagą przed ciążą może utyć nieco więcej niż kobieta z nadwagą. Powinnaś zadbać o to, aby przyrost masy ciała w ciąży nie był zbyt duży albo zbyt mały.
W celu ustalenia ile kilogramów możesz przybrać w czasie ciąży oblicz swój wskaźnik BMI sprzed ciąży. BMI (Body Mass Index) to wskaźnik masy ciała, który oblicza się w następujący sposób:
BMI = masa [kg] / (wzrost [m2])
Opis wyników:
  • BMI poniżej 19 – niedowaga, w czasie ciąży możesz przytyć 13 – 16kg
  • BMI 19 – 25 – prawidłowa masa ciała, możesz przytyć 11 – 13kg
  • BMI powyżej 25 – nadwaga, możesz przytyć 10 -11kg
  • BMI powyżej 30 – otyłość, możesz przytyć do 10kg
Np. Jeśli masz 160cm wzrostu i ważysz 58kg, Twoje BMI wynosi 22,6 (58 : (1,6)2). Oznacza to, że najlepiej jeśli w czasie ciąży przytyjesz 11 do 13kg.

Idealny przyrost w poszczególnych tygodniach*:
13 – 15
750g
16 – 18
900g
19 – 22
1400g
23 – 24
800g
25 – 26
900g
27 – 38
6000g
39 tydzień
250g
Razem
11000g

*wg. Barbara Nees-Delaval, „Będziemy rodzicami”
Pamiętaj o tym, że w czasie ciąży przybieranie na wadze jest naturalnym procesem. Nie wolno Ci się odchudzać (stosować diet), jak również jeść za dwoje. To co jesz musi dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych dla Ciebie i Twojego dziecka."

Wydaje mi się, że nie uwzględnia on jednak zatrzymywaia wody w organiźmie ;-)

Ja to się w tych normach nie mieszczę, hihiii...:-)
Ale widać tak mam. Jeżeli wszystko po tej ciąży zrzucę tak, jak poprzednio, to jest ok.

mogę tylko napisać "wow" :-)- cudne brzuchy!!
Milkaa - zdjęcie fajowe

a to mój brzuch z dzisiaj- w trakcie 23 tygodnia

brzuchel3.jpg

Mamotku ale powiedz sama czy tak by nie było tak sobie pomyslałam ze lepiej by im sie rozmowa kleiła na temat ciąży i o tym jak mają nie dobrze teraz jak mam :-D

reklama
Do góry