reklama
mata-kow
mama do kwadratu :)
Znalazłam taki tekst o wadze w ciąży:
"W czasie ciąży kobieta przybiera na wadze przeciętnie 11 – 12kg. Jednak nie jest to regułą. Wszystko zależy od wagi przed zajściem w ciążę, budowy ciała i wzrostu. Często zdarza się, że kobieta z niedowagą przed ciążą może utyć nieco więcej niż kobieta z nadwagą. Powinnaś zadbać o to, aby przyrost masy ciała w ciąży nie był zbyt duży albo zbyt mały.
W celu ustalenia ile kilogramów możesz przybrać w czasie ciąży oblicz swój wskaźnik BMI sprzed ciąży. BMI (Body Mass Index) to wskaźnik masy ciała, który oblicza się w następujący sposób:
BMI = masa [kg] / (wzrost [m2])
Opis wyników:
Idealny przyrost w poszczególnych tygodniach*:
13 – 15
750g
16 – 18
900g
19 – 22
1400g
23 – 24
800g
25 – 26
900g
27 – 38
6000g
39 tydzień
250g
Razem
11000g
*wg. Barbara Nees-Delaval, „Będziemy rodzicami”
Pamiętaj o tym, że w czasie ciąży przybieranie na wadze jest naturalnym procesem. Nie wolno Ci się odchudzać (stosować diet), jak również jeść za dwoje. To co jesz musi dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych dla Ciebie i Twojego dziecka."
Wydaje mi się, że nie uwzględnia on jednak zatrzymywaia wody w organiźmie ;-)
"W czasie ciąży kobieta przybiera na wadze przeciętnie 11 – 12kg. Jednak nie jest to regułą. Wszystko zależy od wagi przed zajściem w ciążę, budowy ciała i wzrostu. Często zdarza się, że kobieta z niedowagą przed ciążą może utyć nieco więcej niż kobieta z nadwagą. Powinnaś zadbać o to, aby przyrost masy ciała w ciąży nie był zbyt duży albo zbyt mały.
W celu ustalenia ile kilogramów możesz przybrać w czasie ciąży oblicz swój wskaźnik BMI sprzed ciąży. BMI (Body Mass Index) to wskaźnik masy ciała, który oblicza się w następujący sposób:
BMI = masa [kg] / (wzrost [m2])
Opis wyników:
- BMI poniżej 19 – niedowaga, w czasie ciąży możesz przytyć 13 – 16kg
- BMI 19 – 25 – prawidłowa masa ciała, możesz przytyć 11 – 13kg
- BMI powyżej 25 – nadwaga, możesz przytyć 10 -11kg
- BMI powyżej 30 – otyłość, możesz przytyć do 10kg
Idealny przyrost w poszczególnych tygodniach*:
13 – 15
750g
16 – 18
900g
19 – 22
1400g
23 – 24
800g
25 – 26
900g
27 – 38
6000g
39 tydzień
250g
Razem
11000g
*wg. Barbara Nees-Delaval, „Będziemy rodzicami”
Pamiętaj o tym, że w czasie ciąży przybieranie na wadze jest naturalnym procesem. Nie wolno Ci się odchudzać (stosować diet), jak również jeść za dwoje. To co jesz musi dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych dla Ciebie i Twojego dziecka."
Wydaje mi się, że nie uwzględnia on jednak zatrzymywaia wody w organiźmie ;-)
J
Jola244
Gość
tak i ja sie ciewkawie co by pisali na pewno żalili by sie sami do siebie jak mają teraz zle i nie dobrze heheh
J
Jola244
Gość
Mamotku ale powiedz sama czy tak by nie było tak sobie pomyslałam ze lepiej by im sie rozmowa kleiła na temat ciąży i o tym jak mają nie dobrze teraz jak mam
reklama
Podziel się: