reklama
;-)Ja używam od roku takiego INHALATOR SZWAJCARSKIEJ FIRMY MICROLIFE NEB 50 (497054762) - Aukcje internetowe Allegro
jestem z niego bardzo zadowolona.
jestem z niego bardzo zadowolona.
Agacina mam pytanko stomatologiczne - podobno dzieciom jeszcze bez ząbków podaje się fluor w kropelkach i są wtedy zęby lepsze ?
Powiem Ci Kasiu, że moja teściowa nie jest fanką takich preparatów i my ich nie stosujemy. Podobno nadmiar fluoru, podawanego od pierwszych miesięcy życia (a niektórzy zalecają nawet kobietom w ciąży) może zaburzać gospodarkę wapniową organizmu i wcale nie zapobiega próchnicy -ale to zdanie mojej teściowej, nie wiem, na ile jest to prawdą.
Może Jo-anna jeszcze Ci pomoże
Nadia, gratuluję ząbka.:-)
Kasiu, fajnie, że miło było w pracy.
I zdrówka dla wszystkich.
Moje dzieci też zakatarzone i jakoś im nie przechodzi. Ale do lekarza nie lecę, bo na razie nie ma z czym. Oby tak dalej.
Pokupowałam dziś wszystkim prezenty, bigos skończony, spoko już mam posprzątane. O wiele lepiej to wygląda niż tydzień temu. :-)
Nie mogę się już doczekać Świąt. A zaraz po Świętach wyjeżdżamy na tydzień w okolice Białowiezy. Jedzie cała moja ekipa ze studiów i trochę dzieci. W zeszłym roku na sylwestra Wojtek był jedynym dzieckiem, a w tym roku będzie już szóstka. :-)
Staś nadal nie najlepiej śpi. Myślę, ze te marudzenia w zeszłym tygodniu, to był wychodzący ząbek, a teraz to go katar męczy.
Kasiu, fajnie, że miło było w pracy.
I zdrówka dla wszystkich.
Moje dzieci też zakatarzone i jakoś im nie przechodzi. Ale do lekarza nie lecę, bo na razie nie ma z czym. Oby tak dalej.
Pokupowałam dziś wszystkim prezenty, bigos skończony, spoko już mam posprzątane. O wiele lepiej to wygląda niż tydzień temu. :-)
Nie mogę się już doczekać Świąt. A zaraz po Świętach wyjeżdżamy na tydzień w okolice Białowiezy. Jedzie cała moja ekipa ze studiów i trochę dzieci. W zeszłym roku na sylwestra Wojtek był jedynym dzieckiem, a w tym roku będzie już szóstka. :-)
Staś nadal nie najlepiej śpi. Myślę, ze te marudzenia w zeszłym tygodniu, to był wychodzący ząbek, a teraz to go katar męczy.
Kasiau gratuluję udanego pierwszego dnia w pracy....Jak ja się cieszę , że jeszcze jestem w domu!
Dziewczynki mam nadzieję, że te wstrętne choróbska szybko miną wszystkim dzieciom i nadchodzące święta będą zdrowe.;-)a co za tym idą wesołe i może śnieżno - spacerowe.
Dziewczynki mam nadzieję, że te wstrętne choróbska szybko miną wszystkim dzieciom i nadchodzące święta będą zdrowe.;-)a co za tym idą wesołe i może śnieżno - spacerowe.
joan-na
Fanka BB :)
Ja osobiście nie podaję mojemu małemu fluoru doustnie. Obecnie jest tendencja odchodzenia od endogennej suplementacji fluoru i bardziej kładzie się nacisk na prawidłową higienę jamy ustnej dzieci oraz suplementację fluoru metodą kontaktową czyli bezpośrednio na ząbki. Fluor bardzo łatwo wchłania się z przewodu pokarmowego i dlatego łatwo go przedawkować. W takim przypadku szkliwo zębów pokryte jest biało-brunatnymi plamami, dochodzi do tzw. fluorozy. Niektórzy stomatolodzy zalecają dzieciom krople z fluorem- w każdym przypadku przed ich podaniem trzeba najpierw koniecznie ustalić ile mniej więcej fluoru przyjmuje dziecko z wodą pitną i pokarmem, i na tej podstawie ustalić dawkę dla konkretnego dziecka. Uwazam, że prawidłowa higiena jamy ustnej oraz odpowiednia dieta w zupełności wystarczą, żeby uniknąć próchnicy. Dodatkowe dawki fluoru doustnie rzeczywiście wzmacniają szkliwo zębów, ale łatwo też w ten sposób "zaszkodzić" ząbkom.Powiem Ci Kasiu, że moja teściowa nie jest fanką takich preparatów i my ich nie stosujemy. Podobno nadmiar fluoru, podawanego od pierwszych miesięcy życia (a niektórzy zalecają nawet kobietom w ciąży) może zaburzać gospodarkę wapniową organizmu i wcale nie zapobiega próchnicy -ale to zdanie mojej teściowej, nie wiem, na ile jest to prawdą.
Tak jak pisała Agacina...dodatkowe dawki fluoru nie zapobiegną próchnicy...potrzebna jest jeszcze właściwa higienia i odpowiednie żywienie.
Kasiau cieszę się, że w pracy było ok
Co do tych preparatów z fluorem to ja też nic nie używam wychodzę z założenia, że co za dużo to niezdrowo nawet dzisiaj m nie mógł sobie poradzic z małym płakał i krzyczał więc powiedział żebym dała mu czopka a ja przytuliłam, zmieniłam pieluchę dałam cyca i od razu się uspokoił ale nie jestem zadowolona z jednego - Jasiek się do mnie przyzwyczaja (no nic dziwnego jak przez cały dzień siedzimy we dwoje) no i obawiam się, że za jakiś czas może być gorzej i nigdzie nie wyjdę bo będzie mama i mama
Co do tych preparatów z fluorem to ja też nic nie używam wychodzę z założenia, że co za dużo to niezdrowo nawet dzisiaj m nie mógł sobie poradzic z małym płakał i krzyczał więc powiedział żebym dała mu czopka a ja przytuliłam, zmieniłam pieluchę dałam cyca i od razu się uspokoił ale nie jestem zadowolona z jednego - Jasiek się do mnie przyzwyczaja (no nic dziwnego jak przez cały dzień siedzimy we dwoje) no i obawiam się, że za jakiś czas może być gorzej i nigdzie nie wyjdę bo będzie mama i mama
reklama
marlena nad
:)
Kasiu milego dzionka i proponuje kaweczke,ale jestes dzielna juz pracujesz a jak ja pomysle to brrrr....ciarki mi przechodza po ciele nie chce jeszcze do pracy;-)Dzięki dziewczynki za rady :-) Ja siedzę już w pracy , tak mi się nie chce że szok.
Może potem będzie mi się łatwiej zebrać jak się obudzę .
Miłego dzionka :-)
Aniknulko mama takie same odczucia Marysia sie do mnie przywiazuje i ja chyba wiem jak bedzie jak Mania bedzie starsza,ale jak temu zaradzic nie da sie jak nasze dzieci maja sie do nas nie przyzwyczajac jak my z nimi dzien i noc
Mamoocik gratuluje zorganizowania ja jeszcze w proszku no,ale dam sobie luzu jeszcze kilka dni i moze od soboty zaczne,a za prezentami zobacze dzisiaj
Zycze wszystkim milego dnia:-)
Podziel się: