reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
reklama
Agacina mam pytanko stomatologiczne - podobno dzieciom jeszcze bez ząbków podaje się fluor w kropelkach i są wtedy zęby lepsze ?

Powiem Ci Kasiu, że moja teściowa nie jest fanką takich preparatów i my ich nie stosujemy. Podobno nadmiar fluoru, podawanego od pierwszych miesięcy życia (a niektórzy zalecają nawet kobietom w ciąży) może zaburzać gospodarkę wapniową organizmu i wcale nie zapobiega próchnicy -ale to zdanie mojej teściowej, nie wiem, na ile jest to prawdą.
Może Jo-anna jeszcze Ci pomoże :tak:

Nadia, gratuluję ząbka.:-)
Kasiu, fajnie, że miło było w pracy.

I zdrówka dla wszystkich.
Moje dzieci też zakatarzone i jakoś im nie przechodzi. Ale do lekarza nie lecę, bo na razie nie ma z czym. Oby tak dalej.
Pokupowałam dziś wszystkim prezenty, bigos skończony, spoko już mam posprzątane. O wiele lepiej to wygląda niż tydzień temu. :-)
Nie mogę się już doczekać Świąt. A zaraz po Świętach wyjeżdżamy na tydzień w okolice Białowiezy. Jedzie cała moja ekipa ze studiów i trochę dzieci. W zeszłym roku na sylwestra Wojtek był jedynym dzieckiem, a w tym roku będzie już szóstka. :-)
Staś nadal nie najlepiej śpi. Myślę, ze te marudzenia w zeszłym tygodniu, to był wychodzący ząbek, a teraz to go katar męczy.

Kasiau gratuluję udanego pierwszego dnia w pracy....Jak ja się cieszę , że jeszcze jestem w domu!

Dziewczynki mam nadzieję, że te wstrętne choróbska szybko miną wszystkim dzieciom i nadchodzące święta będą zdrowe.;-):tak:a co za tym idą wesołe i może śnieżno - spacerowe.

Powiem Ci Kasiu, że moja teściowa nie jest fanką takich preparatów i my ich nie stosujemy. Podobno nadmiar fluoru, podawanego od pierwszych miesięcy życia (a niektórzy zalecają nawet kobietom w ciąży) może zaburzać gospodarkę wapniową organizmu i wcale nie zapobiega próchnicy -ale to zdanie mojej teściowej, nie wiem, na ile jest to prawdą.
:tak:
Ja osobiście nie podaję mojemu małemu fluoru doustnie. Obecnie jest tendencja odchodzenia od endogennej suplementacji fluoru i bardziej kładzie się nacisk na prawidłową higienę jamy ustnej dzieci oraz suplementację fluoru metodą kontaktową czyli bezpośrednio na ząbki. Fluor bardzo łatwo wchłania się z przewodu pokarmowego i dlatego łatwo go przedawkować. W takim przypadku szkliwo zębów pokryte jest biało-brunatnymi plamami, dochodzi do tzw. fluorozy. Niektórzy stomatolodzy zalecają dzieciom krople z fluorem- w każdym przypadku przed ich podaniem trzeba najpierw koniecznie ustalić ile mniej więcej fluoru przyjmuje dziecko z wodą pitną i pokarmem, i na tej podstawie ustalić dawkę dla konkretnego dziecka. Uwazam, że prawidłowa higiena jamy ustnej oraz odpowiednia dieta w zupełności wystarczą, żeby uniknąć próchnicy. Dodatkowe dawki fluoru doustnie rzeczywiście wzmacniają szkliwo zębów, ale łatwo też w ten sposób "zaszkodzić" ząbkom.
Tak jak pisała Agacina...dodatkowe dawki fluoru nie zapobiegną próchnicy...potrzebna jest jeszcze właściwa higienia i odpowiednie żywienie.:tak:

Kasiau cieszę się, że w pracy było ok:tak:
Co do tych preparatów z fluorem to ja też nic nie używam :tak: wychodzę z założenia, że co za dużo to niezdrowo nawet dzisiaj m nie mógł sobie poradzic z małym płakał i krzyczał więc powiedział żebym dała mu czopka a ja przytuliłam, zmieniłam pieluchę dałam cyca i od razu się uspokoił :tak: ale nie jestem zadowolona z jednego - Jasiek się do mnie przyzwyczaja (no nic dziwnego jak przez cały dzień siedzimy we dwoje) no i obawiam się, że za jakiś czas może być gorzej i nigdzie nie wyjdę bo będzie mama i mama :tak:

Dzięki dziewczynki za rady :-) Ja siedzę już w pracy , tak mi się nie chce że szok.
Może potem będzie mi się łatwiej zebrać jak się obudzę .
Miłego dzionka :-)

reklama
Dzięki dziewczynki za rady :-) Ja siedzę już w pracy , tak mi się nie chce że szok.
Może potem będzie mi się łatwiej zebrać jak się obudzę .
Miłego dzionka :-)
Kasiu milego dzionka i proponuje kaweczke,ale jestes dzielna juz pracujesz a jak ja pomysle to brrrr....ciarki mi przechodza po ciele nie chce jeszcze do pracy;-)
Aniknulko mama takie same odczucia Marysia sie do mnie przywiazuje i ja chyba wiem jak bedzie jak Mania bedzie starsza,ale jak temu zaradzic nie da sie jak nasze dzieci maja sie do nas nie przyzwyczajac jak my z nimi dzien i noc:tak:
Mamoocik gratuluje zorganizowania ja jeszcze w proszku no,ale dam sobie luzu jeszcze kilka dni i moze od soboty zaczne,a za prezentami zobacze dzisiaj:-D
Zycze wszystkim milego dnia:-)

Do góry