reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
Milkaa trzymaj się dzielnie kochana !!!!!

Kilka mądrości z netu;-)

Zdrowe niemowlęta karmione piersią mogą wykazywać niewielki, lecz stały przyrost masy ciała, który jest prawidłowy, jeżeli:
- dziecko jest aktywne, żywe, wygląda zdrowo
- oddaje 3-4 stolce dziennie i przynajmniej 6 razy na dobę moczy pieluszkę
- je przynajmniej 8 razy na dobę lub więcej, karmienia trwają przynajmniej 15 minut, dziecko najada się, jest zadowolone po karmieniu
- matka czuje po karmieniu, że piersi są opróżnione

Ponieważ w naszym kraju dziecko jest ważone w pierwszych dniach po porodzie, a potem dopiero po 6 tygodniach, gdy przychodzi termin szczepienia, zachęcamy matki, aby same obserwowały jak rosną ich niemowlęta.

Warto ważyć dziecko w pierwszych dobach po urodzeniu – codziennie, w pierwszych tygodniach – co 1-2 tygodnie, w kolejnych miesiącach – 1 raz na miesiąc.
Do interpretacji tych wyników potrzebujesz nieco wiedzy:
  1. Każde dziecko, chyba że wystąpiły wyjątkowe okoliczności np. choroba, operacja, kłopoty ze ssaniem, powinno wyrównać masę urodzeniową do ukończenia 3 tygodni.
  2. Dziecko nie powinno przybierać mniej niż 120 gram/tydzień.
  3. Zwykły przyrost w pierwszych 3 m-cach życia to 170 - 210 g/tydz, czyli 765 - 945 g/miesiąc. Bywają niemowlaki, które będą przybierały ponad 300 gram/tydzień, czyli przez miesiąc zwiększą masę o 1,5 lub 2 kg (!).
  4. Do 6 miesiąca prawidłowo przybierające niemowlę podwaja masę urodzeniową.
  5. Po 3 miesiącu tempo wzrostu maleje. Niemowlęta przybierają w okresie 3-6 m-cy 110 - 120 gram/tydzień, czyli ok. 500 - 540 g/miesiąc. W drugim półroczu przyrosty będą jeszcze niższe, początkowo średnio 375 g/mc, później nawet 270 g/mc będzie prawidłowe.

reklama
Milka witaj jeszcze raz gratulacje!!! Mam nadzieję że jutro już malutka będzie z tobą w domu. Ale wogóle to co to za praktyka:angry::szok::wściekła/y::growl:

Wilimek według mnie wszystko jest OK! Powinnaś się cieszyć że masz chwilkę dla siebie. Mój mały też je po10-15 minut i ma już 5200g:-D

Magdziarka widać faktycznie taki jego charakter, trochę męczący ale co zrobisz:tak:

Joaś KRA KRA KRA Marlena dla ciebie również!!!

marlenka kolejka zwolniłam a ty nadal w dwupaku :-), na to wychodzi że moj Mikołaj zamkną czerwiec:tak:.
A tak apropo dziewczyny co ja mam jeśc bo mało mam pokarmu i musze dokarmiać Mikołajka butelką bo mało pokarmu :-(.
Jolu ja grzecznie ustepuje kolejke Joas(hihi:-D)
Magdziarko a jakie masz propozycje jesli chodzi o te wateczki?na naszych brzuszkach jest naprawde sporo bardzo fajnych zdjec nie kasujmy tego bo to fajna pamiateczka i czasami napewno bedziemy sobie do nich wracac powspominac;-)

magdziarko to masz małą zadziorę w domu:-) grunt że mały zdrowo rośnie i ładnie przybiera:tak: a z czasem wszystko się uspokoi:-)
milka zdrówka dla Olgi!!!mam nadzieję że szybko wróci do domku!!!

Milka mam nadzieję, że jutro wrócisz już z Olgą do domku i będziesz się mogła nią nacieszyć. Trzymam za /was kciuki

Dziewczyny a Was żadne krakanie nie chce ruszyć. Twarde sztuk nam się trafiły:tak::tak::tak:

Wilmek mi się wydaje, że Małemu wystarcza to co zjada przez te 10-15min. Skoro zasypia i śpi sobie spokojnie. Zawsze możesz iść zważyć synka i będziesz wiedziała czy przybiera na wadze.

Z wątkami to ja bym zostawila brzuszki a przygotowania do porodu nie koniecznie. No chyba, że jest opcja zarchiwizowania jak już któraś z dziewczyn wspomniała

Aniknulka zdrówka życzę całej Twojej rodzince. Oby te choróbska się pokończyły.

Właśnie uśpiłam małego i wpadam na chwilkę :-) od 21 miał znów schizę :eek:
Magdziarko możemy sobie podać rączki z dzieciakami. Jasiek też usypia w samochodzie i w wózku :tak: na spacerze najlepiej jak jeżdże po dolach, górkach a wózek mało się nie wywróci - wtedy jest najlepiej :-D hihi
przy cycu to może być nawet 2 godz i nadal wkłada łapki do buzi dając znać że jest głodny (a ja już mam z cycków flaki :szok:) lulanie na rękach nie wchodzi w grę bo czuje cyca i otwiera buzię głośno sapiąc i rzucając rękoma na lewo i prawo:szok:
Kasia my też nie byliśmy na spacerze bo popołudniu przeszły 2 burze a rankiem był skwar
a z wątkami to może stworzymy na zamkniętym jeden - archiwum - i tam wkleimy wszystko to co tyczy się nas i naszych ciąż, później i tak nas przerzucą więc lepiej się streszczać

Magdziarko a jakie masz propozycje jesli chodzi o te wateczki?na naszych brzuszkach jest naprawde sporo bardzo fajnych zdjec nie kasujmy tego bo to fajna pamiateczka i czasami napewno bedziemy sobie do nich wracac powspominac;-)
Ja nigdy nie kasuję wątków tylko przenoszę do innych...i one siępołączą a posty się rozsieją w wątku według dat!!!Mogę powrzucac brzuszki i przygotowania do porodów do czerwcówkolandu!

Witam.
U mnie nie jest dobrze:-:)-:)-(. Po wczorajszej wizycie u chirurga okazało się,że mały może mieć pylorostenoze(zwężenie odzwiernika),a to leczy się wyłącznie operacyjnie i to jak najszybciej bo zagraża życiu dziecka.Jestem załamana i wstrząśnięta.Dowiem się wszystkiego w niedziele bo wtedy mamy się wstawić w szpitalu na badania.Nie chce wyrokować,że to jest akurat ta choroba ale Mały ma jej objawy i nie jest wesoło.Przez cały czas chlusta pokarmem i cierpi na bóle żoładka bo mu się stawia od 5 rano płakał i zwijał się z bólu,teraz zasnał.Lekarz powiedział,że pokarm nie chce dalej przechodzić bo dwunastnica jest częsciowo zarośnieta i cofa mu się wszystko,a operacja polega na usunieciu właśnie tego zarośniecia.Choroba ta przytrafia się chłopcom(1 na 200) między 2,a 4 tygodniem życia.
Od wczoraj rycze i czekam na niedziele i niech się wszystko w końcu wyjaśni bo moje dziecko cierpi. I jeśli to nie ta diagnoza to oby znależli przyczynę tych dolegliwosci. Proszę Was Kochane o modlitwe za mojego synka.

reklama
Julia nie wiem co mam Ci napisać .Wiem jak choroby dziecvi bardzo bolą........dlatego zyczę dużo wytrwałości, lekarskiej zyczliwości oraz szczęśliwego zakończenia sprawy. Trzymaj się!!!!

Do góry