CIASTO CZEKOLADOWE
200 g gorzkiej czekolady (70-90% kakao np. Wawel)
200 g masła
100 g cukru z tym cukier wanilinowy
4 jajka
Czekoladę pokruszyć i rozpuścić z masłem na gładką masę. Żółtka utrzeć z połową cukru i dodać do czekolady. Białka z resztą cukru ubić i dodać do masy. Szybko i lekko wymieszać. Wylać na formę posmarowana masłem i wysypaną mąką.
Piec ok. 40 min. w 180 oC.
Uwagi:
Bardzo dobre podane na ciepło z czerwonym wytrawnym winem.
Można dać jeszcze mniej cukru, jak kto lubi mało słodkie. I tak będzie dobre.
200 g gorzkiej czekolady (70-90% kakao np. Wawel)
200 g masła
100 g cukru z tym cukier wanilinowy
4 jajka
Czekoladę pokruszyć i rozpuścić z masłem na gładką masę. Żółtka utrzeć z połową cukru i dodać do czekolady. Białka z resztą cukru ubić i dodać do masy. Szybko i lekko wymieszać. Wylać na formę posmarowana masłem i wysypaną mąką.
Piec ok. 40 min. w 180 oC.
Uwagi:
Bardzo dobre podane na ciepło z czerwonym wytrawnym winem.
Można dać jeszcze mniej cukru, jak kto lubi mało słodkie. I tak będzie dobre.