reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe smakołyki_przepisy :)

CIASTO CZEKOLADOWE

200 g gorzkiej czekolady (70-90% kakao np. Wawel)
200 g masła
100 g cukru z tym cukier wanilinowy
4 jajka

Czekoladę pokruszyć i rozpuścić z masłem na gładką masę. Żółtka utrzeć z połową cukru i dodać do czekolady. Białka z resztą cukru ubić i dodać do masy. Szybko i lekko wymieszać. Wylać na formę posmarowana masłem i wysypaną mąką.
Piec ok. 40 min. w 180 oC.

Uwagi:
Bardzo dobre podane na ciepło z czerwonym wytrawnym winem.
Można dać jeszcze mniej cukru, jak kto lubi mało słodkie. I tak będzie dobre.
 
reklama
No właśnie bez mąki. Mi się w domu takie przydaje, bo Marcin jest cukrzykiem, a w tym cieście brak mąki i mało cukru.
 
W związku z tym, że rozpoczął się sezon szparagowy i juz się wczoraj objadłam szparagów po uszy, to podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem szparagowym.

SZPARAGI Z PIEKRANIKA

Do oliwy wycisnąć czosnek - ile kto lubi, ja na 2 pęczki szparagów daję 1 większy ząbek. Jak się da za dużo, to smak szparagów zniknie. W czasie jak obieram szparagi, to ten czosnek sobie leży w oliwie.
Obrane szparagi układam na blasze i smaruje pędzelkiem tą oliwą z czosnkiem. I do piekranika. Piekę aż będą miękkie - sprawdzam widelcem. Temp. ok. 150 oC.
Przed jedzeniem można jeszcze posypać tartym parmezanem. Szparagi zajadam pogryzająć bułkę.

Moim zdaniem szparagi przygotowane w ten sposób zachowują najwiecej delikatnego smaku szparagów (przynajmniej z tych sposobów, które jadłam). Są lekko chrupiące, nierozgotowane i soczyste.
 
Ostatnia edycja:
Przepis bardzo kusi,ale ja kiedys jadlam szparagi i zniechecily mnie do nich pozniejsze ''zapachy'' w toalecie:-(
 
reklama
Marta drozdzowe rzeczywsiscie dobre mi sie jednak marzy jakis biszkopick albo takei polkruche noo sama nie wiem ale cos takiego
 

Podobne tematy

Do góry