reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2024

Chwila moment. My mówimy o USG prenatalnym? Czy o badaniach prenatalnych? Bo to nie jest to samo. W każdej ciąży jest USG prenatalne ale nie każda kobieta jest kierowana na badania prenatalne. Przeważnie idą te, u których wyszły nieprawidłowości w USG. Badanie prenatalne to test pappa plus USG i określa prawdopodobieństwo chorób genetycznych. Dla większości są one płatne, ale np. Po 35 roku życia są w ramach NFZ.
Ja dzisiaj chciałam umówić się na USG prenatalne. Ale Pani mi powiedziała , że kilka dni przed należy przyjechać na badanie krwi Pappa , wtedy wynik będzie równo z USG.

reklama
Tylko że normy są do ok 6000-10000. Potem wzrost jest mniejszy i już się nie łapie w widełki 🤷
Np. Robiłam betę 10dpo, 12dpo i 15dpo.
Między 10dpo a 12dpo miałam wzrost ok 150%, między 12dpo a 15dpo już ok 120%, a porównując 10dpo i 15dpo już 115%... Więc im bardziej oddalone od siebie tym gorszy przyrost mi pokazywało. Potem zrobiłam jeszcze 20dpo i 26dpo i przyrost miałam 71%... Następna na bank była by poniżej "normy".
No okej, dlatego mówię ja bym nie brała pod uwage bety co już wynosi 6000, ale te początkowe bety moim zdaniem w kalkulatorze powinny wyjść normalnie, bo nawet jak wrastają 70% to dalej są w normie.

To ja nie rozumiem już .. to samo USG prenatalne jest kompletnie bez sensu rzeczywiście ? Już nie bede zmieniać.. zrobię ten test , będę miała pewność , że na pewno wszystko okej. Tylko czemu w poprzedniej ciaży nikt o tym nie mówił nic ..
Pewnie, że nie jest bez sensu i aby je wykonać trzeba mieć określony certyfikat - uprawnienia :) Ja robiłam tylko USG certyfikowane na nowym sprzęcie w dobrej przychodni w poprzedniej ciąży. Tam mi wyszło ryzyko hipotrofii i napadów przedrzucawkowych, a był to niuans - zostało to zauważone i stwierdzone. Dostałam acard i potem raz w miesiącu miałam dodatkowo takie certyfikowanw USG z pomiarami. Oczywiście syn urodził się zdrowy :) Myślę, że co lekarz to opinia. Ja z kolei słyszałam od lekarza, że Pappa jest bez sensu i jeśli chce się już robić to NIFTY. Ostatecznie poprzestałam na samym USG certyfikowanym i acardzie. To już po prostu decyzja każdej z nas, nie ma lepszej czy gorszej :)

Przepraszam ,że dziś nic nie pisałam dziewczyny . Dziś moja suczka miała zabieg sterylizacji ...niestety serce sie zatrzymało i jie udało się jej odratować. Caly dzień płacze ,nie potrafię się uspokoić..boję się że wpłynie to wszystko na fasolkę;(
Boziu…. Biedna moja :( Tak mi przykro!!! Ogromna strata… nie wyobrażam sobie jak musisz cierpieć… zwierzę to członek rodziny. Staraj się troszkę uspokoić, wypij meliskę, ochłoń, dużo odpoczywaj, wiem, że to takie dobre rady kogoś kto tego nie przeżył ale musisz być teraz twarda dla Fasolki ❤️

Chwila moment. My mówimy o USG prenatalnym? Czy o badaniach prenatalnych? Bo to nie jest to samo. W każdej ciąży jest USG prenatalne ale nie każda kobieta jest kierowana na badania prenatalne. Przeważnie idą te, u których wyszły nieprawidłowości w USG. Badanie prenatalne to test pappa plus USG i określa prawdopodobieństwo chorób genetycznych. Dla większości są one płatne, ale np. Po 35 roku życia są w ramach NFZ.
U mnie lekarz kieruje wszystkie panie na badania. Sugerują by wykonać test z krwi i USG w jednym czasie. Więc późniejsze zrobienie pappa z krwi nie wiem jak mieliby porównać z USG, które było robione jakiś czas temu.
Także nie wiem. Może zależy od lekarza. Ja w pierwszej ciąży robiła USG I pappa w tym samym dniu.

Przepraszam ,że dziś nic nie pisałam dziewczyny . Dziś moja suczka miała zabieg sterylizacji ...niestety serce sie zatrzymało i jie udało się jej odratować. Caly dzień płacze ,nie potrafię się uspokoić..boję się że wpłynie to wszystko na fasolkę;(
Strasznie mi przykro 😔 wiem że strasznie Ci ciężko teraz, ale postaraj się uspokoić. Dla dobra maleństwa, które nosisz pod sercem 😔 przypomnij sobie dobre chwile, nie myśl o tym co przykre. Zapamiętaj swojego psiego przyjaciela z uśmiechem.

U mnie lekarz kieruje wszystkie panie na badania. Sugerują by wykonać test z krwi i USG w jednym czasie. Więc późniejsze zrobienie pappa z krwi nie wiem jak mieliby porównać z USG, które było robione jakiś czas temu.
Także nie wiem. Może zależy od lekarza. Ja w pierwszej ciąży robiła USG I pappa w tym samym dniu.
Ja mam wizytę 13go i będziemy już robić prenatalne, będzie to 11 +2 i 4 dni wcześniej będę robić pappę żeby mieć na 13 wynik. Mam nadzieję, że będzie to miarodajne wszystko razem 🤷‍♀️

Pappa nie jest obowiązkowe :)

reklama
Ja dzisiaj chciałam umówić się na USG prenatalne. Ale Pani mi powiedziała , że kilka dni przed należy przyjechać na badanie krwi Pappa , wtedy wynik będzie równo z USG.
Z ciekawości ile masz lat? W żadnej poprzedniej mnie na test pappa nie kierowano. Wiem że teraz będę miała, bo się łapie wiekiem, ale normalnie na to ot tak nie kierują. Chyba że jakaś historia chorób jest w rodzinie lub poronienia. Będziesz za to płacić czy masz to na NFZ?

Do góry