reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2023

Ja 7 listopada jestem umówiona do ginekologa. Będzie to 10+1 według owulacji. Mam nadzieję, że CRL będzie już wskazywać na skończony 10 tydzień i będę mogła zrobić sanco ❤️ na USG pierwszego trymestru jestem umówiona na 28 listopada (13+1). W przyszłym tygodniu powinny być wyniki badań na nosicielstwo chorób recesywnych. Bardzo nerwowy czas oczekiwania się szykuje 😬. A Wy, dziewczyny kiedy robicie NIPTy albo USG pierwszego trymestru?
Ja obowiazkowo, w każdym trymestrze prenatalne.
Znałam jedną dziewczynę, która w młodym wieku zaszła w ciażę, małe miasto, średni ginekolodzy ( albo na średniego trafiła ze słabym sprzętem) i po urodzeniu okazało się, że maluszek ma wadę serca. Szybko przetransportowali do Warszawy, czy Krakowa ( przez pół Polski), ale po miesiącu, czy dwóch Maluszek zmarł.Nie wiem jak bardzo było źle, ale czasami wady serduszka można operować jeszcze w ciaży, czy po prostu rodzić w odpowiedniej klinice, gdzie od razu odpowiednio zajmą się chorobą dziecka.
Także ja obowiazkowo będę robić wszystkie 3, aby nie było, że np. 13 tydzień to za wcześnie, a jakaś wada była mozliwa do zobaczenia dopiero w 2 lub 3 trymestrze.

reklama
Jak to jest z tymy prenatlanymi? Dużo razy czytałam, ze ktoś osobno robi test z krwi PAPPA, a osobno ma usg.
A ja jak miałam ( nie u swojego gin, ale w klinice niepłodnosci, bo mają lepszy sprzęt) to wychodząc z usg szłam na badania krwi o_O

p.s. Ile u Was to te badanie kosztuje ?

Jak to jest z tymy prenatlanymi? Dużo razy czytałam, ze ktoś osobno robi test z krwi PAPPA, a osobno ma usg.
A ja jak miałam ( nie u swojego gin, ale w klinice niepłodnosci, bo mają lepszy sprzęt) to wychodząc z usg szłam na badania krwi o_O

Pappa to połączone USG z badaniem krwi beta hcg.
Ja mam w pakiecie za darmo to zrobię ale jakbym miała płacić to bym go nie robiła bo i tak robię Sanco (za to już muszę zapłacić) a pappa tylko zamieszanie wprowdza

Tak, powinno się robić USG i krew tego samego dnia. Nie wiem właśnie czemu się czasem słyszy, że robi się to oddzielnie i czy rzeczywiście tak jest

Ja obowiazkowo, w każdym trymestrze prenatalne.
Znałam jedną dziewczynę, która w młodym wieku zaszła w ciażę, małe miasto, średni ginekolodzy ( albo na średniego trafiła ze słabym sprzętem) i po urodzeniu okazało się, że maluszek ma wadę serca. Szybko przetransportowali do Warszawy, czy Krakowa ( przez pół Polski), ale po miesiącu, czy dwóch Maluszek zmarł.Nie wiem jak bardzo było źle, ale czasami wady serduszka można operować jeszcze w ciaży, czy po prostu rodzić w odpowiedniej klinice, gdzie od razu odpowiednio zajmą się chorobą dziecka.
Także ja obowiazkowo będę robić wszystkie 3, aby nie było, że np. 13 tydzień to za wcześnie, a jakaś wada była mozliwa do zobaczenia dopiero w 2 lub 3 trymestrze.
Wady serca dobrze widoczne są tak naprawdę około 20tc. Ja też jestem zdania, że USG I, II i III trymestru powinny być obowiązkowe. Do tego najlepiej sanco u każdej kobiety

Ja mam w pakiecie za darmo to zrobię ale jakbym miała płacić to bym go nie robiła bo i tak robię Sanco (za to już muszę zapłacić) a pappa tylko zamieszanie wprowdza
To chyba znam inną definicję.
Osobno jest usg, a jak ktoś chce test pappa, to trzeba osobno zapłącić ( u mnie 180zł). I pappa to nie beta, tylko wskazuje stosunek 1: iluśtam, jaka jest szansa na m.in. zespół Edwardsa i zespół Downa lub samo to drugie.

Ile u CIebie kosztuje sanco? Właśnie poczytałam o tym i to brzmi dość ciekawie. tylko jak zobaczyłam cenę 2200zł, to uznałam, ze chyba Pappa mi chwilowo wystarczy ;)

Osobno jest usg, a jak ktoś chce test pappa, to trzeba osobno zapłącić ( u mnie 180zł). I pappa to nie beta, tylko wskazuje stosunek 1: iluśtam, jaka jest szansa na m.in. zespół Edwardsa i zespół Downa lub samo to drugie

Osobno jest usg, a jak ktoś chce test pappa, to trzeba osobno zapłącić ( u mnie 180zł). I pappa to nie beta, tylko wskazuje stosunek 1: iluśtam, jaka jest szansa na m.in. zespół Edwardsa i zespół Downa lub samo to drugie.
Badanie krwi (coś tam plus beta hcg) musi być zestawione z pomiarami USG, wtedy lekarz przelicza na inne jednostki i masz stosunek

reklama
Ja tak dawno rodziłam, ze nawet nie pamiętam już jak to jest ;) a powiedzcie mi czy myślicie, że jak prenatalne wyjdą ok to i tak warto wydać kase na sanco ? totalnie jestem chyba zielona w tym

Do góry