reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2023

Ja 7 listopada jestem umówiona do ginekologa. Będzie to 10+1 według owulacji. Mam nadzieję, że CRL będzie już wskazywać na skończony 10 tydzień i będę mogła zrobić sanco ❤️ na USG pierwszego trymestru jestem umówiona na 28 listopada (13+1). W przyszłym tygodniu powinny być wyniki badań na nosicielstwo chorób recesywnych. Bardzo nerwowy czas oczekiwania się szykuje 😬. A Wy, dziewczyny kiedy robicie NIPTy albo USG pierwszego trymestru?
Ja obowiazkowo, w każdym trymestrze prenatalne.
Znałam jedną dziewczynę, która w młodym wieku zaszła w ciażę, małe miasto, średni ginekolodzy ( albo na średniego trafiła ze słabym sprzętem) i po urodzeniu okazało się, że maluszek ma wadę serca. Szybko przetransportowali do Warszawy, czy Krakowa ( przez pół Polski), ale po miesiącu, czy dwóch Maluszek zmarł.Nie wiem jak bardzo było źle, ale czasami wady serduszka można operować jeszcze w ciaży, czy po prostu rodzić w odpowiedniej klinice, gdzie od razu odpowiednio zajmą się chorobą dziecka.
Także ja obowiazkowo będę robić wszystkie 3, aby nie było, że np. 13 tydzień to za wcześnie, a jakaś wada była mozliwa do zobaczenia dopiero w 2 lub 3 trymestrze.

reklama
Jak to jest z tymy prenatlanymi? Dużo razy czytałam, ze ktoś osobno robi test z krwi PAPPA, a osobno ma usg.
A ja jak miałam ( nie u swojego gin, ale w klinice niepłodnosci, bo mają lepszy sprzęt) to wychodząc z usg szłam na badania krwi o_O

p.s. Ile u Was to te badanie kosztuje ?

Jak to jest z tymy prenatlanymi? Dużo razy czytałam, ze ktoś osobno robi test z krwi PAPPA, a osobno ma usg.
A ja jak miałam ( nie u swojego gin, ale w klinice niepłodnosci, bo mają lepszy sprzęt) to wychodząc z usg szłam na badania krwi o_O

Pappa to połączone USG z badaniem krwi beta hcg.
Ja mam w pakiecie za darmo to zrobię ale jakbym miała płacić to bym go nie robiła bo i tak robię Sanco (za to już muszę zapłacić) a pappa tylko zamieszanie wprowdza

Tak, powinno się robić USG i krew tego samego dnia. Nie wiem właśnie czemu się czasem słyszy, że robi się to oddzielnie i czy rzeczywiście tak jest

Ja obowiazkowo, w każdym trymestrze prenatalne.
Znałam jedną dziewczynę, która w młodym wieku zaszła w ciażę, małe miasto, średni ginekolodzy ( albo na średniego trafiła ze słabym sprzętem) i po urodzeniu okazało się, że maluszek ma wadę serca. Szybko przetransportowali do Warszawy, czy Krakowa ( przez pół Polski), ale po miesiącu, czy dwóch Maluszek zmarł.Nie wiem jak bardzo było źle, ale czasami wady serduszka można operować jeszcze w ciaży, czy po prostu rodzić w odpowiedniej klinice, gdzie od razu odpowiednio zajmą się chorobą dziecka.
Także ja obowiazkowo będę robić wszystkie 3, aby nie było, że np. 13 tydzień to za wcześnie, a jakaś wada była mozliwa do zobaczenia dopiero w 2 lub 3 trymestrze.
Wady serca dobrze widoczne są tak naprawdę około 20tc. Ja też jestem zdania, że USG I, II i III trymestru powinny być obowiązkowe. Do tego najlepiej sanco u każdej kobiety

Ja mam w pakiecie za darmo to zrobię ale jakbym miała płacić to bym go nie robiła bo i tak robię Sanco (za to już muszę zapłacić) a pappa tylko zamieszanie wprowdza
To chyba znam inną definicję.
Osobno jest usg, a jak ktoś chce test pappa, to trzeba osobno zapłącić ( u mnie 180zł). I pappa to nie beta, tylko wskazuje stosunek 1: iluśtam, jaka jest szansa na m.in. zespół Edwardsa i zespół Downa lub samo to drugie.

Ile u CIebie kosztuje sanco? Właśnie poczytałam o tym i to brzmi dość ciekawie. tylko jak zobaczyłam cenę 2200zł, to uznałam, ze chyba Pappa mi chwilowo wystarczy ;)

Osobno jest usg, a jak ktoś chce test pappa, to trzeba osobno zapłącić ( u mnie 180zł). I pappa to nie beta, tylko wskazuje stosunek 1: iluśtam, jaka jest szansa na m.in. zespół Edwardsa i zespół Downa lub samo to drugie

Osobno jest usg, a jak ktoś chce test pappa, to trzeba osobno zapłącić ( u mnie 180zł). I pappa to nie beta, tylko wskazuje stosunek 1: iluśtam, jaka jest szansa na m.in. zespół Edwardsa i zespół Downa lub samo to drugie.
Badanie krwi (coś tam plus beta hcg) musi być zestawione z pomiarami USG, wtedy lekarz przelicza na inne jednostki i masz stosunek

reklama
Ja tak dawno rodziłam, ze nawet nie pamiętam już jak to jest ;) a powiedzcie mi czy myślicie, że jak prenatalne wyjdą ok to i tak warto wydać kase na sanco ? totalnie jestem chyba zielona w tym

Do góry