NiebieskookaEM
Fanka BB :)
Ja obowiazkowo, w każdym trymestrze prenatalne.Ja 7 listopada jestem umówiona do ginekologa. Będzie to 10+1 według owulacji. Mam nadzieję, że CRL będzie już wskazywać na skończony 10 tydzień i będę mogła zrobić sanco na USG pierwszego trymestru jestem umówiona na 28 listopada (13+1). W przyszłym tygodniu powinny być wyniki badań na nosicielstwo chorób recesywnych. Bardzo nerwowy czas oczekiwania się szykuje . A Wy, dziewczyny kiedy robicie NIPTy albo USG pierwszego trymestru?
Znałam jedną dziewczynę, która w młodym wieku zaszła w ciażę, małe miasto, średni ginekolodzy ( albo na średniego trafiła ze słabym sprzętem) i po urodzeniu okazało się, że maluszek ma wadę serca. Szybko przetransportowali do Warszawy, czy Krakowa ( przez pół Polski), ale po miesiącu, czy dwóch Maluszek zmarł.Nie wiem jak bardzo było źle, ale czasami wady serduszka można operować jeszcze w ciaży, czy po prostu rodzić w odpowiedniej klinice, gdzie od razu odpowiednio zajmą się chorobą dziecka.
Także ja obowiazkowo będę robić wszystkie 3, aby nie było, że np. 13 tydzień to za wcześnie, a jakaś wada była mozliwa do zobaczenia dopiero w 2 lub 3 trymestrze.