My powiemy przy najbliższej okazji jak będzie serduszko. Niektórzy wolą odwlekać jak najdłużej, ja jednak w przypadku gdyby coś się z ciążą nie powiodło, wolę żeby bliscy wiedzieli niż robić dobrą minę do złej gry.
Ktoś wyżej pisał że czeka żeby dzieciom powiedzieć, no tutaj faktycznie temat trudniejszy i pewnie też bym czekała. Mój roczniak na szczęście jeszcze za mały żeby to był problem
Swoją drogą muszę kiedyś poszukać literatury jak przygotować dziecko na pojawienie się rodzeństwa. Macie jakieś rady? U nas będzie mała różnica wieku i nie wiem ile z takich ogólnych wskazówek sprawdzi się u niespełna dwulatka. Ja słyszałam że: można dziecku kupić lalkę i wspólnie się nią opiekować, żeby młodsze dziecko "kupiło" prezent starszemu, żeby młodszym się zajmował jak najczęściej tata a mama skupiała się na starszym. I też warto dbać o taki czas jeden do jednego ze starszakiem, angażować w obowiązki przy młodszym i np wymyślać jakieś wspólne zabawy podczas KP, tak żeby kierować całą uwagę na starsze dziecko.
Podejrzewam że pewnie czasem choćbyśmy na głowie stanęli, to nie unikniemy zazdrości o młodsze rodzeństwo. Ale wiadomo, chciałabym zminimalizować straty