reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2022

reklama
Ja poniekąd. Dziś byłam na NFZ ale na następną wizytę idę do tego samego lekarza prywatnie. A skierowania na badania wypisuje mi położna, a doktor tylko pieczątkę daje. Także płacę tylko za USG w prywatnym gabinecie, reszta na fundusz. Pod koniec ciąży pójdę jeszcze na wymaz na gbs też do szpitala na NFZ do mojego lekarza żeby nie płacić. A dziś w ramach wizyty miałam robioną cytologię, też z funduszu.
Hej, gratuluję dzisiejszych wizyt. Ja byłam w zeszły wtorek 6+3 i było serduszko, jutro idę na NFZ 7+3, pewnie też zrobi USG ale zależy mi na skierowaniu na badania. Prowadzicie ciążę prywatnie i na NFZ? Przyznajecie się o tym lekarzom?

Ja chodze prywatnie. Zapisalam sie tez na nfz aby miec skierowania na badania. Niewiem jak ogarnac 2 lekarzy 🙀
Dzis 6+1 czy wy tez czujecie takie gilgotanie w brzuchu? Moze to oznaka ze cos tam rosnie?

@chucherko
to w mojej sytuacji. Jak myślisz?
W sierpniu w starej pracy byłam na zwolnieniu lekarskim przez 5 dni. Podjęłam się nowej pracy będąc na wypowiedzeniu w trakcie urlopu we wrzesniu. Starą pracę zakończyłam 30.09. Nową pracę zaczęłam 15 września (umowa o pracę).
Jak się bedzie liczył zasiłek macierzyński? Na zwolnienie na razie nie planuje iść.
Duże znaczenie ma też czy L4 będzie płacił ZUS czy pracodawca ;) bo ja byłam płacona przez ZUS to zanim przyszła mi pierwsza wypłata za L4 minęło prawie 2 msce..... Ale przyjaciólka była wypłacana z firmy i co miesiąc regularnie dostawała przelew taka sama wypłatę jak zwykle .

Ja już też po wizycie... Tak jak myślałam - będę świrować, analizować i porównywać z poprzednim pustym jajem 🙄 dzisiaj u mnie 4+5. Na USG widoczny sam pęcherzyk 0,58cm. Lekarz uspokajał że w ogóle fajnie ze go widać ale nie wiem czy przy takiej szybkiej owulacji nie powinień być większy 🙁 dzisiaj mam tak jakby 33dc, w tej poprzedniej to też wychodziło że byłam w 33 dniu, też miałam wtedy szybciej owu a pęcherzyk miał 0,61 🤦‍♀️ wybłagałam i idę na kontrolę za tydzień we wtorek. Chciał mnie dopiero za 3tyg widzieć ale postukałam się a głowę... Nie umiałabym funkcjonować żyjąc w takiej niepewności 🙄
Kochana spokojnie, u mnie 6t1d był widoczny jedynie pęcherzyk ciążowy bez pęcherzyka żółtkowego, a tym bardziej bez zarodka. Wielkość pęcherzyka 1.21cm i pusto w środku. Od tej wizyty minęło prawie dwa tygodnie, a wizytę mam już w ten czwartek i na samym początku owszem dłużyło mi się, miałam ciężki czas przez 2-3 dni(czarne myśli), a teraz jestem spokojna i opanowana i co ma być to będzie, nie jestem niestety w stanie wpłynąć na to co zobaczę na tej wizycie, ale wierzę, że dobre myśli przyciągną dobre wieści 😊

Duże znaczenie ma też czy L4 będzie płacił ZUS czy pracodawca ;) bo ja byłam płacona przez ZUS to zanim przyszła mi pierwsza wypłata za L4 minęło prawie 2 msce..... Ale przyjaciólka była wypłacana z firmy i co miesiąc regularnie dostawała przelew taka sama wypłatę jak zwykle .
Powyżej 20 pracowników to pracodawca płaci? Jesli tak to juz raczej wiem kto będzie płacił 😅

Ufff po wizycie, ale stwierdził, że moją ciążę ma obowiązek prowadzić poradnia perinantologii i nie chciał słuchać tłumaczenia, że na żelaznej stwierdzili, że poradnia perinantologii działa doraźnie we współpracy z prowadzącym...

Jak usłyszał że na żelaznej próbowałam, skomentował, że może lepiej żebym spróbowała na brudnie (kompletne zadupie Warszawy) bo żelazna to sobie taki szpitalek i mają głównie ciąże fizjologiczne.... Yyy to rozumiem że referencje (to jest szpital 3ciej referencyjnosci) rozdają za piękny uśmiech czy jak?

Tak czy inaczej karty ciąży nadal nie mam :p
Mój ginekolog powiedział, że da mi skierowanie na Karową, bo wyszedł mi zły wynik obciążenia glukozą i dobrze by było jakbym też tam rodziła (conamniej godzinę drogi mam od domu) także mam nadzieję, że na spokojnie zdążę dojechać 🙈

Hej, gratuluję dzisiejszych wizyt. Ja byłam w zeszły wtorek 6+3 i było serduszko, jutro idę na NFZ 7+3, pewnie też zrobi USG ale zależy mi na skierowaniu na badania. Prowadzicie ciążę prywatnie i na NFZ? Przyznajecie się o tym lekarzom?
Tak, ja chodzę i na NFZ i prywatnie. Obydwoje lekarze wiedzą, że chodzę też do innego i żaden z nich nie ma z tym problemu. Jedynie co to kartę ciąży założy mi ten na NFZ

reklama
A wiesz może, jak sprawdzić to czy pracodawca w ogóle podał Cię do ZUSu, żeby oni Ci wypłacili? W sensie jest możliwość sprawdzenia tego na swoim koncie ZUSu czy pozostaje tylko kontakt telefoniczny albo osobisty?

Do góry