@kamejka Właśnie u mnie jest podobnie. Niemowlaków wśród znajomych nie ma, wśród rodziny nie ma, moje własne dziecko będzie pierwszym niemowlakiem z którym tak naprawdę będę miała styczność. Może dlatego tak panikuje. Na szkole rodzenia oczywiście też planuje się zapisać - chociaż to też mnie przecież przeraża
echh i dobrze ze jest forum i w ogóle internet, gdyby nie to to już chyba naprawdę kompletnie niczego bym nie wiedziała
Moje własne pierwsze dziecko też było pierwszym z którym miałam kiedykolwiek styczność
i z perspektywy czasu uważam, że mimo to poradziłam sobie bardzo dobrze, więc da się!
Ale pamiętam początki, to są urocze wspomnienia. Jak już poszłam na salę poporodowa i mialam pierwszy raz zmienić pieluchę. Uśmiać się można. Stanęliśmy z mężem nad tym dzieckiem i taki głęboki wdech "no dobra jakoś damy radę" i we dwójkę zmienialiśmy
Filmik na YouTube o kąpieli noworodka to oglądałam chyba z 10 razy żeby zapamiętać co i jak.
Teraz jest tyle blogów, vlogów, forów, książek i poradników. Naprawdę źródeł wiedzy od groma
Potem porodzie nie jesteś sama, najpierw masz polozne w szpitalu i cisnij je żeby Ci wszystko pokazały i wytłumaczyły (np. właśnie pierwszą zmianę pieluszki, karmienie, pielęgnację pępka, odbijanie po karmieniu) - życzę żebyś trafiła na fajne położne bo to z tym różnie bywa, a po porodzie często nie mamy siły się wykłócać, ale ogólnie one powinny Ci to wszystko pokazać. Jak na sali trafisz na fajne dziewczyny to też coś mogą doradzić,. pokazać. Ja np. po drugim porodzie pomagałam pierworodce zmieniać pieluchę i przystawiać do piersi, bo ona nie chodziła do szkoły rodzenia i była totalnie zielona. Pamiętam jak ona i jej facet zachwycali się tym jak ja bez strachu podnoszę i trzymam dziecko
dla mnie to było już normalne ale dla nich nowość więc nie dziwiłam się!
Potem po porodzie masz raz tyg wizytę położnej (powinno ich być 6). Też możesz ją o wszystko pytać.
Ogólnie teraz masz czas na przygotowanie psychiczne i takie teoretyczne
czytaj, oglądaj vlogi, to przyjemność przecież
lepiej iść do porodu już z jakąś wiedzą żeby czuć się pewnie.