reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2020

Dziewczyny mam pytanie. Jestem w 27 tyg do tej pory nie wiedziałam co to wymioty ciążowe. Natomiast od wczoraj wieczora cały czas mnie mdli wymiotuję świdruje mi w brzuchu na jedzenie wgl nie mogę patrzeć. W dodatku maluch zrobił się bardziej aktywny. Macie jakieś sprawdzone sposoby? Próbowałam już delikatnej herbatki z plastrami imbiru, jem sucharki nie wiem co mogę jeszcze robić zmuszam się do picia wody. [emoji17]
Dziewczyny mam pytanie. Jestem w 27 tyg do tej pory nie wiedziałam co to wymioty ciążowe. Natomiast od wczoraj wieczora cały czas mnie mdli wymiotuję świdruje mi w brzuchu na jedzenie wgl nie mogę patrzeć. W dodatku maluch zrobił się bardziej aktywny. Macie jakieś sprawdzone sposoby? Próbowałam już delikatnej herbatki z plastrami imbiru, jem sucharki nie wiem co mogę jeszcze robić zmuszam się do picia wody. [emoji17]

Miałam takie akcje żołądkowe 2 tygodnie temu, pomogła lekkostrawna dieta. Sucharki, pieczone jabłko, ryż na sypko albo kleik ryżowy, marchwianka, banan, kisiel. Unikaj tłuszczów i nabiałów. Poprawa powinna być dość szybko. Pij dużo wody, herbatki owocowe, może być mięta. Jeśli bardzo boli Cię brzuch to możesz wziąć nospę (max 3 tabletki dziennie), a na wzdęcia espumisan- konsultowałam z 2 lekarzami.Staraj się też dużo wypoczywać.

reklama
Leze sobie w szpitalu. Robią mi ten głupi profili glikemii. Ale to co mi dają do jedzenia to bez komentarza. To ja się nie dziwię jeśli moje wyniki wychodzą pewnie nie za ciekawe. A mówiła jedna położna że ja z cukrzycą. Bo niby wychodzi że mam. Dziś Pani diabetolog ma być u mnie . Na śniadanie dostałam dżem i jasny chleb między innymi więc no bez komentarza. W tym szpitalu realizowany jest program dla ciężarnych że 5 posiłków dziennie . Szkoda tylko, że osoby z cukrzycą ciążowa takie jak ja dostaja 3 posiłki ... A potem ja jestem głodna :( wykoncze się tutaj... raz aż dostałam podwieczorek a to była starta pietruszka 😏😏 poza tym no bakterie w moczu więc poszedł mocz na posiew. Też białko mi wyszło ale ciśnienie mam ok i nie puchne. Porażka przez to jedzenie na bank wyszło mi że mam tą cukrzycę jak mi krew pobierają do badania... czuje się dobrze A nawet bardzo dobrze . Ktg wychodzą dobrze, nic mnie nie boli tylko no psychicznie źle mi że jestem w szpitalu ale wiem że to dla mojego dobra i że tu mi pomaga. Szkoda tylko że jedzenie pozostawia wiele do życzenia tutaj :(
Nie martw się. Będzie db. Ja jak byłam w szpitalu z drugim synem też, dostawałam 3 posiłki i uwaga ostatni o 16! Śniadanie o 10. Obiad 13. A smakowało tak jak było syte. Co do chleba jasnego. Słyszałam że w cukrzycy ciążowej nie wolno ciemnego chleba.

Miałam takie akcje żołądkowe 2 tygodnie temu, pomogła lekkostrawna dieta. Sucharki, pieczone jabłko, ryż na sypko albo kleik ryżowy, marchwianka, banan, kisiel. Unikaj tłuszczów i nabiałów. Poprawa powinna być dość szybko. Pij dużo wody, herbatki owocowe, może być mięta. Jeśli bardzo boli Cię brzuch to możesz wziąć nospę (max 3 tabletki dziennie), a na wzdęcia espumisan- konsultowałam z 2 lekarzami.Staraj się też dużo wypoczywać.
Może spróbuj probiotyk jakiś? Ja miałam biegunkę i to biegunkę 3 tyg. Dopiero gin wpadł na pomysł że to od luteiny dopochwowe. Biorę probiotyk i o 2 dniach nie było śladu po biegunce. A tak musiałam 3 smecty zużyć na dzień.

Może spróbuj probiotyk jakiś? Ja miałam biegunkę i to biegunkę 3 tyg. Dopiero gin wpadł na pomysł że to od luteiny dopochwowe. Biorę probiotyk i o 2 dniach nie było śladu po biegunce. A tak musiałam 3 smecty zużyć na dzień.
Bez uzgodnienia z lekarzem nic nie biorę ale biorę pod uwagę wizytę u lekarza także jak coś to zapytam o probiotyk. Przez cały dzień zjadłam trochę kleiku i dziękuję dziewczynom za jego polecenie bo tylko to przez cały dzień udało mi się przełknąć w śladowych ilościach ale zawsze coś. Mi się wydaje że to nie dolegliwości związane z ciąża bo się źle czuje tak ogólnie.

Lucy prawdopodobnie złapałaś rota teraz panuje wirus... Jeśli świdruje Cię brzuch , mdli i jeszcze wymioty i brak apetytu. Najważniejsze byś się nie odwodniła więc elektrolity pij. Trzymam kciuki byś szybko z siebie to wyrzuciła.

Martyna , a dlaczego jesteś w szpitalu bo chyba nie doczytałam. No widzę, że dieta cukrzycowa w pełni , ani Ci dżemu nie wolno, ani białego. Zaopatrz się w jogurt, nawet ten chleb deski żytni i jak minie 4 H to sobie zjedz. A ostatni koło 22- 23 jogurt naturalny. A jaki cukier Ci z badań wyszedł?

Nie martw się. Będzie db. Ja jak byłam w szpitalu z drugim synem też, dostawałam 3 posiłki i uwaga ostatni o 16! Śniadanie o 10. Obiad 13. A smakowało tak jak było syte. Co do chleba jasnego. Słyszałam że w cukrzycy ciążowej nie wolno ciemnego chleba.
Można ciemny , chodzi o taki chleb w którym nie ma cukru ani karmelu...A prawda jest taka, że teraz to żadnego chleba nie można być pewnym... Ja jem graham(Ale max 2 kromki w posiłku) i on tak podnosi cukier .. zresztą w cukrzycy trzeba też uważać na warzywa z wysokim , bo to ugotowane mają dużo cukru i też podnoszą. Ale wszystko da się ogarnąć :).

Można ciemny , chodzi o taki chleb w którym nie ma cukru ani karmelu...A prawda jest taka, że teraz to żadnego chleba nie można być pewnym... Ja jem graham(Ale max 2 kromki w posiłku) i on tak podnosi cukier .. zresztą w cukrzycy trzeba też uważać na warzywa z wysokim , bo to ugotowane mają dużo cukru i też podnoszą. Ale wszystko da się ogarnąć :).
Dokładnie. W warzywach i owocach to chyba fruktoza.. A i chyba też węglowodanów dużo nie wolno? Z resztą jakby nie patrzeć najlepszej udać się po pomoc do specjalisty.. Niech on zrobi jadlospis.

Dokładnie. W warzywach i owocach to chyba fruktoza.. A i chyba też węglowodanów dużo nie wolno? Z resztą jakby nie patrzeć najlepszej udać się po pomoc do specjalisty.. Niech on zrobi jadlospis.
Specjaliści owszem,ale chyba tylko prywatnie;). Jak się dowiedziałam, że muszę być na diecie to od razu w tej samej przychodni zapisałam się do dietetyka. Bo mimo , że razem z glukometrem dostałam pomoce odnośnie diety , czego unikać co jeść, nie czułam się na tyle pewnie, że jem wystarczająco zdrowo. No i co wizyta u dietetytka to porażka;), diety mi nie dała, a na moją niepewność czy z posiłków mam wystarczająco dużo witamin powiedziała, przecież witaminy Pani bierze .... także tragedia... zastanawiam się jak ona leczy tych ludzi poważnie chorych na cukrzycę;).

reklama
Specjaliści owszem,ale chyba tylko prywatnie;). Jak się dowiedziałam, że muszę być na diecie to od razu w tej samej przychodni zapisałam się do dietetyka. Bo mimo , że razem z glukometrem dostałam pomoce odnośnie diety , czego unikać co jeść, nie czułam się na tyle pewnie, że jem wystarczająco zdrowo. No i co wizyta u dietetytka to porażka;), diety mi nie dała, a na moją niepewność czy z posiłków mam wystarczająco dużo witamin powiedziała, przecież witaminy Pani bierze .... także tragedia... zastanawiam się jak ona leczy tych ludzi poważnie chorych na cukrzycę;).
Ja od 2 miesięcy mam wykrytą cc i niestety to taka dziwna choroba że trzeba samemu dojść do tego co naszemu organizmowi służy a co nie:)

Do góry