reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2020

reklama
ja mam smaka na wszystko co kwaśne i ostre. Śledzie, ogórki różnej maści, kapusta kiszona, wszystko z cebulą i chilli... normalnie jak nienormalna...
Ja, zapalona fanka czekolady i lodów na słodycze nawet patrzeć nie mogę. Co to się porobiło :rofl:
U mnie to samo... cała zamrażarka moich ulubionych lodów, a jedyne co mogę jeść to pieczywo i jabłka ... ciekawe jak to się pozmienia z kolejnymi tyg ;)

Poszłam do prywatnej ginki by zrobić dokładniejsze USG i mi powiedziała że niepotrzebnie przyszłam bo jej lekarskie doświadczenie nie pozwala by zrobić kolejne USG w tak wczesnej ciąży w tak krótkim czasie. Że dziewczyny przychodzą co tydzień np a potem się dziwią że dzieciom zatrzymują się serduszka lub mają jakieś problemy z donoszeniem. Każda fala działa na płód negatywnie i powinno się je ograniczać do minimum. Najlepiej raz na trzy tygodnie. I tyle. Więc nie podziele się ani wielkością pęcherzyka ani ciałka żółtego bo tamta wcześniej nic nie pomierzyla. A USG trwało może pół minuty co dr prywatna bardzo pochwaliła. Smutno mi trochę. Z drugiej strony drugi raz usłyszałam że wszystko jest idealnie i niczym nie powinnam się przejmować. Nikt mnie nawet nie zapytał czy chce pracować czy potrzebuje zwolnienia. Dziwnie tak. Nie wiem czy nie będę musiała poszukać jakiegoś trzeciego lekarza który podejdzie do mnie kompleksowo

Poszłam do prywatnej ginki by zrobić dokładniejsze USG i mi powiedziała że niepotrzebnie przyszłam bo jej lekarskie doświadczenie nie pozwala by zrobić kolejne USG w tak wczesnej ciąży w tak krótkim czasie. Że dziewczyny przychodzą co tydzień np a potem się dziwią że dzieciom zatrzymują się serduszka lub mają jakieś problemy z donoszeniem. Każda fala działa na płód negatywnie i powinno się je ograniczać do minimum. Najlepiej raz na trzy tygodnie. I tyle. Więc nie podziele się ani wielkością pęcherzyka ani ciałka żółtego bo tamta wcześniej nic nie pomierzyla. A USG trwało może pół minuty co dr prywatna bardzo pochwaliła. Smutno mi trochę. Z drugiej strony drugi raz usłyszałam że wszystko jest idealnie i niczym nie powinnam się przejmować. Nikt mnie nawet nie zapytał czy chce pracować czy potrzebuje zwolnienia. Dziwnie tak. Nie wiem czy nie będę musiała poszukać jakiegoś trzeciego lekarza który podejdzie do mnie kompleksowo
Wiesz będąc w ciąży ważne jest poczucie bezpieczeństwa, które lekarz powinien zapewnić. Mamaginekolog pisała, że USG jest badaniem, które jest nieszkodliwe i konieczne w okresie ciąży. Też na Twoim miejscu bym znalazła lekarza, który zrozumie Twoje potrzeby.
Ja sama mam lekarza prywatnie do którego dojeżdżam ponad godzinę, ale mogę mu zaufać, pozartowac i wszystko wytłumaczy. Też muszę znaleźć jakiegoś na NFZ na miejscu

Poszukalabym innego lekarza. Nigdy dotąd nie spotkałam się ze stwierdzeniem że USG w ciąży jest szkodliwe. Ja do mojego, podobnie jak cafe dojeżdżam prawie godz ale nie żałuję bo to naprawdę świetny fachowiec. Mam też drugiego, bliżej i na NFZ, i do niego zamierzam chodzić systematycznie aby nie płacić tyle co chwila, a do tamtego kontrolnie aby mieć pewność że wszystko jest ok

reklama
Do góry