reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czerwcowe mamy 2018

reklama
Kurcze, same sprzeczne informacje bo raz wszędzie mówią, że dziecko rośnie odpowiednio do określenia wieku ciąży tylko w pierwszym trymestrze a później już niesymetrycznie a mimo to lekarze po badaniu w 3 trymestrze zmieniają terminy porodu. Nie kumam tego ;)
mnie się wydaje, że nie chodzi o zmianę terminu porodu jako takiego, a bardziej o dokładniejsze określenie kiedy maluszek może się urodzić :). kilka dni to żadna różnica tak naprawdę. wiadomo, że to jest najczęściej w przedziale +/- 2 tygodnie od terminu od OM lub USG w pierwszym trymestrze i tu nic się nie zmienia - jednej z tej dat lekarze się trzymają, zwłaszcza przy wyznaczaniu cc. tak samo jak dziecko urodzone przed skończonym 37 tc jest zawsze traktowane jako wcześniak

tak, jak pisała wyżej @Jasmina88 to, że dziecko jest większe niż wskazuje OM/ USG I trymestru to nie znaczy przecież, że też rozwija się szybciej tylko, że rośnie szybciej

Ostatnia edycja:
Ja ostatnio zauważyłam, że brzuch tak jakby mam niżej, nie męczy mnie zgaga, spodnie w pasie zrobiły się ciaśniejsze i widziałam swój pępek, a teraz nie [emoji14] Ale to może zależy od ułożenia dziecka jak ten brzuch wygląda o_O
Myślę, że to chwilowe, bo przecież macica i dziecko wciąż rośnie.
Ja mam dalej wszystko bardzo wysoko i choć watroba juz tak nie boli to oddycha mi sie fatalnie, dzisiaj nie mogłam spać

a co do opadania brzucha, to u mnie za każdym razem zaczął się obniżać jakieś 3 tygodnie przed porodem. teraz jest jeszcze wysoko :)

a co do opadania brzucha, to u mnie za każdym razem zaczął się obniżać jakieś 3 tygodnie przed porodem. teraz jest jeszcze wysoko :)
Mi się właśnie wydaje że chyba po malu zaczyna opadac. Robię sobie co tydzień zdjęcie we środę z każdej strony i porównując dzisiejsze zdjęcie z tym sprzed tygodnia mam wrażenie że brzuszek dużo urósł i jest nieco niżej. W poniedziałek do lekarza mamy więc zobaczymy co powie :-) brzuch opada tylko gdy dziecko jest główka do dołu? U mnie maluch wiem że wierci się strasznie i zmienia pozycje. Tzn domyślam świętego czytając posty na grupie majowych mam bo wszystkie tam twierdzą że w tym.miejscu gdzie czuje się czkawke u dziecka to tam jest główka a ostatnio za każdym razem czuje czkawką w innym miejscu a maluch bardzo aktywny więc może zmieniać pozycję :-)

@ZUZA.80 to oby u mnie nie było to na 3 tygodnie przed porodem tylko co najmniej 4:)
Miałam posprzątać łazienkę bo cos mnie nosi żeby robić porządki a tu nic z tego ledwo mogę wstać:/ mało tego jeszcze mi wylazła opryszczka w przeciągu godziny. Na szczęście to kolejna więc pójdę do apteki bo maść cynkową i ją zasuszę

Witajcie. Dziś byłam na badaniach, jutro mam wizytę. Brzuch mi właśnie chyba też deczko opadł albo sobie wmawiam juz [emoji23] za to mały sie wczoraj tak przeciągał i kręcił że aż sie boje zobaczyć jutro na usg w jakiej On pozycji teraz jest [emoji3]
Z nowości to wczoraj zupełnie przez przypadek zauważyłam Że na brzuchu pojawił mi sie pierwszy rozstęp, a wiec na nic moje wieczorne smarowanie [emoji57]
A! I będąc w rossmannie dostałam pieluszki Pampers za 1gr, bardzo miła niespodzianka [emoji846]
Udanego dnia!

reklama
Z tytułu urodzenia się żywego dziecka przysługuje jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka w wysokości 1000 zł na jedno dziecko.
Od 1 stycznia 2013 r. jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka przysługuje matce lub ojcu dziecka, opiekunowi prawnemu albo opiekunowi faktycznemu dziecka, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekroczy kwoty 1922,00 zł netto.

W naszej gminie dodatkowo jeśli ktoś spełnia kryteria do zasiłku rodzinnego 674 zł (764zł - gdy w rodzinie jest osoba niepełnosprawna) otrzymuje od gminy kolejny 1000zł. No ale to już trzeba mieć bardzo niskie dochody....

Do góry