Nie każdy lekarz podczas standardowej wizyty robi takie dokladne pomiary jak na badaniu prenatalnym. U mojej lekarki wizyta trwa ok.20 minut. W tym czasie sprawdza moje wyniki badań (te ktore akurat zlecala), wpisuje je do karty ciąży, moerzy mi cisnienie, waży mnie i robi usg, ale takie ogolne. Sprawdza serduszko u dziecka, jego wage, dlugosc, rozmiar glowki, ale to wszystko tylko dla upewnienia się, czy z dzieckiem jest okej. I nie dostaje od niej żadnego opisu, ani płytki. Czasem da zdjecie, jak sie dziecko dobrze ułoży i go ładnie widać.
Natomiast badanie prenatalne trwa ok. 30 minut- przynajmniej tam gdzie chodze. Rozmowa trwa może 5 minut, a reszta czasu to badanie usg- dokladne, tu lekarz bada to wszystko, o czym pisaly dziewczyny wczesniej. Na koniec dostaję opis i plytkę ze wszystkimi parametrami. I zdjecia.
Więc jesli Twój lekarz Ci takiego badania nie przeprowadził, to być może po prostu nie robi badań prenatalnych? Może sprobuj umowić się gdzieś prywatnie? Bo 3 prenatalne i tak nie jest refundowane przez nfz.