reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2018

Chrzciny raczej są w niedzielę, więc nie powinno być problemu z lokalem. No chyba że weźmiesz sobie oddzielny termin, na sobotę, bo też tak można...
Ale zastanów się czy miesiąc po porodzie będzie Ci się chciało te chrzciny robić, mimo tego że w lokalu..
Jak dla mnie 2 miesiące to jest tak najszybciej, córce robiliśmy tak, ale tylko dlatego że wypadało to w Wielkanoc i chrzestny był w Pl, bo często za granicę wyjeżdża..
Tak to bym jeszcze z miesiąc poczekała.
My ze względu na przekonania i wiarę chcemy ochrzcic jak najwcześniej.
Jesli porod bd ok 26 czerwca to wrzesień jak dla mnie za późno, a w sierpniu nie ma brata..

9ewnqqmznpxcwjj5.png

reklama
Ja o chrzcinach jeszcze nie myślę ale bardziej prawdopodobny jest sierpień-październik...mi aplikacja pokazuje równe 80dni...

U nas aż cztery komunie- pierwsza pod koniec kwietnia, tydzień później podwójna komunia synów moich obydwu siostr - w tym mój chrześniak i znów tydz później komunia chrześniaka męża.
W czerwcu ominą nas dwa wesele :( 23 i 30 czerwca, bo jak to na wesele z noworodkiem o_O do przyjaciółki na pewno do kościoła pojedziemy...
U nas 1 komunia na początku maja, tyle ze 300km od Krakowa. Ale to moj chrzesniak i musze jechac.. Mam nadzieje ze te półtorej miesiąca przed porodem jeszcze dam rade ;)
A macie jakies pomysly na prezenty? Moj chrzesniak ma wszystko- tablet, telefon, komputer.. Myslalam moze o jakims wypasionhm zegarku, takim bardziej sportowym, do nurkowania itp bo on jest sportowym dzieckiem. A jak nie to, to nie mam kompletnie pomyslu :/

Ej powiedzcie mi jak to wygląda ze chrzcinami.
Kiedy się bierzecie za rezerwację, jak ustalacie termin? My chrzciny bedziemy robić na pewno w lokalu, a będzie to lipiec bo poród koniec czerwca... weselny czas.. boje sie, ze nic nie znajdziemy [emoji14]

9ewnqqmznpxcwjj5.png
Moja starsza corka urodzila sie na koniec czerwca, dokladnie tak jak ma sie urodzić synek. Chrzciny robilismy 12 wrzesnia i wszyscy sie dziwili co tak wczesnie :) Nie wiem jak bedzie teraz, ale na pewno nie bedziemy sie tym zajmowac przed porodem. W ostatecznosci zrobimy w domu, mamy mala rodzine ok. 12 osob z nami, wiec damy rade :)

Mój syn miał chrzciny z naszym ślubem połączone. Miał 10m, późno, bo tak ślub wyszedł też. Zrobiliśmy bardzo skromnie, do końca nie wiedzialam jak to będzie, sale odmówiłam, bo moja chrzestna walczyła o życie w szpitalu ( tętniak jej pękł była w śpiączce miesiąc przed ślubem) ale wujek prosił za nią żeby ślubu nie odkładać. Tylko wesela nie było. A teraz mam problem z chrzestnymi. Siostra nie może ( dziecko bez ślubu) mąż rodzeństwa nie ma, ani rodziny w Polsce. Nasz przyjaciel jest chrzestnym syna, ale nie chce prosić do drugiego. Nie mam nikogo odpowiedniego na chrzestnych. Chyba rodziców poproszę. Wiec będę myśleć potem o tym :)

Napisane na HUAWEI LUA-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Dowiedz sie, czy siostra nie może byc "świadkiem chrztu". Tak jest z osobami, ktore nie maja bierzmowania- rodzicem chrzestnym nie mogą być, ale są wtedy wpisywani jako "świadek chrztu:. Wydaje mi sie, że nie ma różnicy, jedynie w zapisie... Aha, tylko świadek nie może na chrzcie przystąpic do Komuni..

A macie jakies pomysly na prezenty? Moj chrzesniak ma wszystko- tablet, telefon, komputer.. Myslalam moze o jakims wypasionhm zegarku, takim bardziej sportowym, do nurkowania itp bo on jest sportowym dzieckiem. A jak nie to, to nie mam kompletnie pomyslu :/

Nie bardzo jestem jeszcze w temacie i wciąż to dla mnie dziwne ale przypadkiem głównie nie daje się teraz kasy?

Napisane na SM-J320FN w aplikacji Forum BabyBoom

@arica są takie zegarki, do kt można włożyć kartę SIM, wpisać kulka- kilkanaście numerów i dziecko może dzwonić z niego, niektóre modele mają też gps więc można na telefonie śledzić gdzie jest dziecko...
Ale w sumie jak ma telefon to bez sensu, chyba że nie chodzi z kom do szkoły, wtedy to może być przydatne..

U nas 1 komunia na początku maja, tyle ze 300km od Krakowa. Ale to moj chrzesniak i musze jechac.. Mam nadzieje ze te półtorej miesiąca przed porodem jeszcze dam rade ;)

Moja starsza corka urodzila sie na koniec czerwca, dokladnie tak jak ma sie urodzić synek. Chrzciny robilismy 12 wrzesnia i wszyscy sie dziwili co tak wczesnie :) Nie wiem jak bedzie teraz, ale na pewno nie bedziemy sie tym zajmowac przed porodem. W ostatecznosci zrobimy w domu, mamy mala rodzine ok. 12 osob z nami, wiec damy rade :)

Dowiedz sie, czy siostra nie może byc "świadkiem chrztu". Tak jest z osobami, ktore nie maja bierzmowania- rodzicem chrzestnym nie mogą być, ale są wtedy wpisywani jako "świadek chrztu:. Wydaje mi sie, że nie ma różnicy, jedynie w zapisie... Aha, tylko świadek nie może na chrzcie przystąpic do Komuni..
No właśnie chyba by mogła... Ale dużo zależy od proboszcza, aczkolwiek można powołać się na ten przepis i powiedzieć że jak nie w tej to w innej parafii się dziecko ochrzci..

My tez chrzciny mamy zaklepane, ze tak powiem. Bedziemy robic w lokalu w ostatnia niedziele sierpnia, pozno ale rodzinka ma wykupione wcześniej wczasy, a chcemy najblizsza rodzinke miec z Nami :)

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Gdy chrzcilam moją corkę, a miala wtedy 6 miesięcy, byla najmlodzszym dzieckiem chrzczonym w grupie!
5 dzieci przystepowala, z czego dwojka juz chodzila po kosciele i mowila, a jedno prowadzano za rekę....

I tez sie zloscilam, bo ogromna byla presja rodziny meza, ze pozno chrzciny i wpedzilo mnie to w ogromne poczucie winy.

Teraz chcialabym te chrzciny zrobic jednak duzo szybciej. Moze ok 3 miesiąca co daje okolice konca sierpnia.

Napisane na SM-J500FN w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry