reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czerwcowe mamy 2018

Chrzciny raczej są w niedzielę, więc nie powinno być problemu z lokalem. No chyba że weźmiesz sobie oddzielny termin, na sobotę, bo też tak można...
Ale zastanów się czy miesiąc po porodzie będzie Ci się chciało te chrzciny robić, mimo tego że w lokalu..
Jak dla mnie 2 miesiące to jest tak najszybciej, córce robiliśmy tak, ale tylko dlatego że wypadało to w Wielkanoc i chrzestny był w Pl, bo często za granicę wyjeżdża..
Tak to bym jeszcze z miesiąc poczekała.
My ze względu na przekonania i wiarę chcemy ochrzcic jak najwcześniej.
Jesli porod bd ok 26 czerwca to wrzesień jak dla mnie za późno, a w sierpniu nie ma brata..

9ewnqqmznpxcwjj5.png

reklama
Ja o chrzcinach jeszcze nie myślę ale bardziej prawdopodobny jest sierpień-październik...mi aplikacja pokazuje równe 80dni...

U nas aż cztery komunie- pierwsza pod koniec kwietnia, tydzień później podwójna komunia synów moich obydwu siostr - w tym mój chrześniak i znów tydz później komunia chrześniaka męża.
W czerwcu ominą nas dwa wesele :( 23 i 30 czerwca, bo jak to na wesele z noworodkiem o_O do przyjaciółki na pewno do kościoła pojedziemy...
U nas 1 komunia na początku maja, tyle ze 300km od Krakowa. Ale to moj chrzesniak i musze jechac.. Mam nadzieje ze te półtorej miesiąca przed porodem jeszcze dam rade ;)
A macie jakies pomysly na prezenty? Moj chrzesniak ma wszystko- tablet, telefon, komputer.. Myslalam moze o jakims wypasionhm zegarku, takim bardziej sportowym, do nurkowania itp bo on jest sportowym dzieckiem. A jak nie to, to nie mam kompletnie pomyslu :/

Ej powiedzcie mi jak to wygląda ze chrzcinami.
Kiedy się bierzecie za rezerwację, jak ustalacie termin? My chrzciny bedziemy robić na pewno w lokalu, a będzie to lipiec bo poród koniec czerwca... weselny czas.. boje sie, ze nic nie znajdziemy [emoji14]

9ewnqqmznpxcwjj5.png
Moja starsza corka urodzila sie na koniec czerwca, dokladnie tak jak ma sie urodzić synek. Chrzciny robilismy 12 wrzesnia i wszyscy sie dziwili co tak wczesnie :) Nie wiem jak bedzie teraz, ale na pewno nie bedziemy sie tym zajmowac przed porodem. W ostatecznosci zrobimy w domu, mamy mala rodzine ok. 12 osob z nami, wiec damy rade :)

Mój syn miał chrzciny z naszym ślubem połączone. Miał 10m, późno, bo tak ślub wyszedł też. Zrobiliśmy bardzo skromnie, do końca nie wiedzialam jak to będzie, sale odmówiłam, bo moja chrzestna walczyła o życie w szpitalu ( tętniak jej pękł była w śpiączce miesiąc przed ślubem) ale wujek prosił za nią żeby ślubu nie odkładać. Tylko wesela nie było. A teraz mam problem z chrzestnymi. Siostra nie może ( dziecko bez ślubu) mąż rodzeństwa nie ma, ani rodziny w Polsce. Nasz przyjaciel jest chrzestnym syna, ale nie chce prosić do drugiego. Nie mam nikogo odpowiedniego na chrzestnych. Chyba rodziców poproszę. Wiec będę myśleć potem o tym :)

Napisane na HUAWEI LUA-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Dowiedz sie, czy siostra nie może byc "świadkiem chrztu". Tak jest z osobami, ktore nie maja bierzmowania- rodzicem chrzestnym nie mogą być, ale są wtedy wpisywani jako "świadek chrztu:. Wydaje mi sie, że nie ma różnicy, jedynie w zapisie... Aha, tylko świadek nie może na chrzcie przystąpic do Komuni..

A macie jakies pomysly na prezenty? Moj chrzesniak ma wszystko- tablet, telefon, komputer.. Myslalam moze o jakims wypasionhm zegarku, takim bardziej sportowym, do nurkowania itp bo on jest sportowym dzieckiem. A jak nie to, to nie mam kompletnie pomyslu :/

Nie bardzo jestem jeszcze w temacie i wciąż to dla mnie dziwne ale przypadkiem głównie nie daje się teraz kasy?

Napisane na SM-J320FN w aplikacji Forum BabyBoom

@arica są takie zegarki, do kt można włożyć kartę SIM, wpisać kulka- kilkanaście numerów i dziecko może dzwonić z niego, niektóre modele mają też gps więc można na telefonie śledzić gdzie jest dziecko...
Ale w sumie jak ma telefon to bez sensu, chyba że nie chodzi z kom do szkoły, wtedy to może być przydatne..

U nas 1 komunia na początku maja, tyle ze 300km od Krakowa. Ale to moj chrzesniak i musze jechac.. Mam nadzieje ze te półtorej miesiąca przed porodem jeszcze dam rade ;)

Moja starsza corka urodzila sie na koniec czerwca, dokladnie tak jak ma sie urodzić synek. Chrzciny robilismy 12 wrzesnia i wszyscy sie dziwili co tak wczesnie :) Nie wiem jak bedzie teraz, ale na pewno nie bedziemy sie tym zajmowac przed porodem. W ostatecznosci zrobimy w domu, mamy mala rodzine ok. 12 osob z nami, wiec damy rade :)

Dowiedz sie, czy siostra nie może byc "świadkiem chrztu". Tak jest z osobami, ktore nie maja bierzmowania- rodzicem chrzestnym nie mogą być, ale są wtedy wpisywani jako "świadek chrztu:. Wydaje mi sie, że nie ma różnicy, jedynie w zapisie... Aha, tylko świadek nie może na chrzcie przystąpic do Komuni..
No właśnie chyba by mogła... Ale dużo zależy od proboszcza, aczkolwiek można powołać się na ten przepis i powiedzieć że jak nie w tej to w innej parafii się dziecko ochrzci..

My tez chrzciny mamy zaklepane, ze tak powiem. Bedziemy robic w lokalu w ostatnia niedziele sierpnia, pozno ale rodzinka ma wykupione wcześniej wczasy, a chcemy najblizsza rodzinke miec z Nami :)

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Gdy chrzcilam moją corkę, a miala wtedy 6 miesięcy, byla najmlodzszym dzieckiem chrzczonym w grupie!
5 dzieci przystepowala, z czego dwojka juz chodzila po kosciele i mowila, a jedno prowadzano za rekę....

I tez sie zloscilam, bo ogromna byla presja rodziny meza, ze pozno chrzciny i wpedzilo mnie to w ogromne poczucie winy.

Teraz chcialabym te chrzciny zrobic jednak duzo szybciej. Moze ok 3 miesiąca co daje okolice konca sierpnia.

Napisane na SM-J500FN w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry