reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2018

reklama
Dziewczyny co myślicie o bankowaniu krwi pępowinowej?
Przerabiałam temat przy pierwszej córce. Napaliliśmy się, ale jak poczytałam, że tak naprawdę na dzień dzisiejszy nie ma zbyt wielu badan potwierdzajacych sens bankowania krwi, że niekoniecznie ta krew może być potem zgodna z krwia np. drugiego, chorego dziecka itp.i że tak naprawde to wszystko jest w fazie badań, być może w przyszłości znajdą więcej jej zastosowańitp to odpuścilismy. Tak naprawde jest to nabijanie komuś kasy.. Plus bardzo dobry marketing, bo wiadomo, że rodzic na hasło, że cos pomoże jemu dziecku- zeobi i kupi wszystko :)

bardzo mocno zgłębialiśmy temat przy pierwszym dziecku i doszliśmy do wniosku, że ogromne koszty bankowania tej krwi przewyższają niepewne korzyści. to było takie trochę granie na emocjach rodziców, bo jak to nie zabezpieczyć dziecka na wszelki wypadek? To było 8 lat temu, przy drugim dziecku nie poruszaliśmy już tego tematu i teraz też już nie będę rozważać (bo poprzednia dwójka nie ma), więc nie wiem czy wykorzystanie krwi pępowinowej jest teraz większe i czy są jakieś większe korzyści płynące z jej przechowywania. jeśli nic się nie zmieniło, to moim zdaniem nie warto

Dziewczyny będące już po polowkowych mialyscie wybór USG 2D, 3D? Nie wiem sama jak zdecydować [emoji6] czy warto dołożyć 100 zł na 3d?

Napisane na F8331 w aplikacji Forum BabyBoom
3d jest fajne po 26 tygodniu, bo wtedy rzeczywiscie jak sie uda to widac rysy twarzy. U mnie 3d jest w ramach wizyty, bo jak powtarza moja lekarka to zaden wyczyn przelaczyc guzik w maszynie. Ale w pierwszje

Napisane na SM-J500FN w aplikacji Forum BabyBoom

Jako, ze znamy czlowieka, ktory po porodzie swojego dziecka z jego krwi pępowinowej odbudowal sobie kolano (chyba to byly wiezadla) i wrocil do pelnej sprawnosci dzięki temu - co dla nas bylo uzasadnionym dowodem na to, ze mimo, ze w fazie badan to moze jednak warto.
Przeliczylismy sobie to na liczby i fakt - to jest duzy strzał kasy na start. My wybralismy Progenis, bo akurat u nich byla spora promocja (a te firmy miedzy soba w PL dzialają podobnie).
Co do drugiego dziecka - nie rozmawialismy o tym jeszcze. Przy pierwszej mowiono nam, że wystarczy pobrac krew pępowinową przy jednej z ciąż, bo ta krew produkuje organizm matki i w drugiej jest podobna. Stad czesto pobrania są tylko przy jednym dziecku. Wyjatek - jesli w kolejnych wyjdzie konflikt serologiczny.
U nas jednak przy Marysi tej krwi nie bylo wiele i powiedziano, ze na wiecej dzieci w razie tragedii nie wystarczy.

Napisane na SM-J500FN w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
U mnie lekarz też nie sprawdzał szyjki macicy jeszcze, widocznie uważa że nie ma takiej potrzeby, a ja mu ufam.

Jeśli chodzi o zdjęcie 3D i 4D na.badaniach polowkowych to mnie nie pytał czy chce takie zdjęcie,sam zrobił i nic dodatkowo nie płaciłam.

U mnie na badaniu tez wszystko w porządku. Maluch nie chciał współpracować i sobie leżał na brzuszku, musiałam iść zjeść coś słodkiego i się pogimnastykowac trochę żeby się odwrócił i później pięknie było widać brzuszek i serduszko. Oczywiście się wstydził i rączkami zakrywal buzke ale udało się zróbic ładne zdjęcie :-)

1516308416-842d981178db712f-aaaaaa.jpeg

Byliśmy tez w smyku i kupiłam kilka rzeczy i dostałam już ubranka które zamówiłam na grupie na fb,.jutro zrobię zdjęcie i się pochwalę :-)

Do góry