reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2018

Męża wyprawiłam do pracy, co prawda przyjedzie na 20 stycznia na połówkowe ale i tak się przyzwyczaiłam że jest i że mnie wkurza ;) Nagotowałam jedzenia, uwyłam się jak miał wychodzić... ehhhh :p te hormony....
Jeśli chodzi o ruchy to czuję prawie codziennie coś, raz wyraźniej raz mniej ale ewidentnie daje znać, że tam jest :)
Teraz z dzidzią słuchamy Mozarta ;)

reklama
@DareToBe jeśli gdzieś dobrze wyczytałam w którymś poście, to jesteś anestezjologiem i w związku z tym mam prośbę - czy mogłabyś napisać czy jest jakieś większe ryzyko jak się stosuje zzo przy porodzie po raz kolejny? chciałabym trzecie dziecko też rodzić z zzo jak da radę, ale właśnie nie wiem czy podejmuję w ten sposób jakieś dodatkowe ryzyko, a nigdzie nic nie mogę znaleźć na ten temat
jeśli będziesz chętna odpowiedzieć, to będę bardzo wdzięczna :)
Ile razy byś nie miała znieczulenia (znieczulenie z.o. robi się do różnych zabiegów, nie tylko porodu, raz miałam kontakt z pacjentem co miał je ponad 20 razy :D) to za każdym razem ryzyko jest takie samo (malutkie) :)

Ile razy byś nie miała znieczulenia (znieczulenie z.o. robi się do różnych zabiegów, nie tylko porodu, raz miałam kontakt z pacjentem co miał je ponad 20 razy :D) to za każdym razem ryzyko jest takie samo (malutkie) :)
A czyn się różni z.o. od podpajeczynowkowego? Myślałam że to to samo a na szpitalu czytałam że to 2 różne

9ewnqqmzi7le71mi.png

Lekarze nigdy nie liczą z USG. Wszędzie się podaje termin z om. Chyba, że nie wie się kiedy miało się okres to wtedy jest inaczej.
I dla mnie lekarz liczył z om ale ze my jesteśmy wysocy to dziecko też jest o tydzień starsze i mimo to że mu przypomniałam o tej różnicy to na skierowanie na afp wpisał tydzień wg usg
@DareToBe jeśli gdzieś dobrze wyczytałam w którymś poście, to jesteś anestezjologiem i w związku z tym mam prośbę - czy mogłabyś napisać czy jest jakieś większe ryzyko jak się stosuje zzo przy porodzie po raz kolejny? chciałabym trzecie dziecko też rodzić z zzo jak da radę, ale właśnie nie wiem czy podejmuję w ten sposób jakieś dodatkowe ryzyko, a nigdzie nic nie mogę znaleźć na ten temat
jeśli będziesz chętna odpowiedzieć, to będę bardzo wdzięczna :)
Co to jest zzo?

A czyn się różni z.o. od podpajeczynowkowego? Myślałam że to to samo a na szpitalu czytałam że to 2 różne
Zewnątrzoponowe podaje się do bardziej zewnętrznej od rdzenia przestrzeni (na zewnątrz opony twardej), a podpajęczynówkowe troszkę "głębiej" (za oponę twardą i pajęczą). One mocno różnią się charakterystyką samego znieczulenia - zdecydowanie do porodu siłami natury znieczulenie zewnątrzoponowe (wolniej się rozwija, możliwe niepełne blokady, ale można się ruszać), do cesarki raczej podpajęczynówkowe (szybkie, pewne, ale za to leży się jak kłoda) - oczywiście są różne odstępstwa i myki, ale to już może nie w tak pobieżnej odpowiedzi ;)

Zewnątrzoponowe podaje się do bardziej zewnętrznej od rdzenia przestrzeni (na zewnątrz opony twardej), a podpajęczynówkowe troszkę "głębiej" (za oponę twardą i pajęczą). One mocno różnią się charakterystyką samego znieczulenia - zdecydowanie do porodu siłami natury znieczulenie zewnątrzoponowe (wolniej się rozwija, możliwe niepełne blokady, ale można się ruszać), do cesarki raczej podpajęczynówkowe (szybkie, pewne, ale za to leży się jak kłoda) - oczywiście są różne odstępstwa i myki, ale to już może nie w tak pobieżnej odpowiedzi ;)
O widzisz dzięki - dobrze wiedzieć;)

9ewnqqmzi7le71mi.png

Kurde laski coraz częściej myślę o szpitalu oddalonym o 45km ode mnie... Co o tym myślicie?

9ewnqqmzi7le71mi.png
Ja mam swój 75 km od domu.
Mam bliżej szpital 20 km, ale tam mój lekarz nie przyjmuje i już tam byłam z synkiem ( dziękuje za taką opiekę położnych -_-) Zakładam tak, jeżeli poród zaczął by się sam, naturalnie przed planowaną cesarką, to pojadę do bliższego,a mam nadzieję, że tak nie będzie i dojadę do swojego szpitala.

reklama
Do góry