Z tego co mi wiadomo to szczepionka przeciwko krztuścowi jest jedną z najmniej skutecznych, więc moim zdaniem nie warto.W przychodni zaproponowali mi szczepienie przeciw grypie i w późniejszym etapie przeciwko krztuscowi. oczywiście nieobowiazkowo. No i mam mieszane uczucia. chodzi mi głównie o ten krztusiec. na grypę na pewno nie. ciekawi mnie wasze zdanie .
reklama
Octenisept ma bardzo nieciekawy skład. Wpisz sobie hasło w wyszukiwarce na fejsie i poczytaj.Niestety spirytusu to nie jest dobry sposób. Owszem wiem że kiedyś tak robiono i niektórzy tak robią, ale znacznie lepszy i bezpieczniejszy jest octenisept, można go stosować nawet na błony śluzowej...
Co do kosmetyków to masz rację im mniej tym lepiej, ale Nivea i bobini mają zazwyczaj kiepski, bardzo chemiczny skład niestety...
Bardzo dobry skład mają kosmetyki z Rossmana babydream a cenowo jedne z tańszych na rynku.
Ja sama złe doświadczenia z tym specyfikiem - używałam przy pierwszej córce i kikut trzymał się prawie 4 tygodnie. U drugiej przeszłam na spirytus - kikut trzymał sie niecały tydzień.
Co do kosmetyków - też używam babdream dla dziewczyn
Ale absolutnym hitem do kapieli dla noworodka jest dla mnie nierafinowany olej kokosowy! 100% naturalnych składników I nic więcej nie trzeba używać, niczym natłuszczać skórki, bo po wyjęciu z wanienki zostawia taki delikatny tłusty film na skórce.
KikaRika
Moderatorka
No i super, nie wszystkich musza uczulać..Kosmetykow nivea stowowaly moje wszytkoe siostry i zawsze bylo ok ale yo kwestoa doswiadczen.
Napisane na LG-D722 w aplikacji Forum BabyBoom
Mówię tylko że mają dużo składników szkodliwych, przenikających i pomimo że na oko nie zaszkodzą to jednak te szkodliwe substancje przenikają, więc po co smarować, czy wycierać dziecko chemia jak jest dużo lepszych i przeważnie tańszych odpowiedników..
Na prawdę polecam wszystkim blog srokao, można się dużo dowiedzieć w tej kwestii.
Napisane na Moto G Play w aplikacji Forum BabyBoom
KikaRika
Moderatorka
Co do octenieptu to jest on lekiem i jak każdy lek jest pod ścisłym nadzorem. Gdyby był szkodliwy to nie można by go stosować na błony śluzowe i na otwarte rany..
''Lek octenisept ma wysoką skuteczność bakteriobójczą i grzybobójczą, oraz zapewnia wysoki profil bezpieczeństwa. octenisept jako lek, zgodnie z wymogami prawnymi, ma stale monitorowany profil bezpieczeństwa. Wymogi dotyczące leków pozwalają z całą stanowczością i odpowiedzialnością stwierdzić, iż octenisept to jedyny na rynku lek o działaniu miejscowym o wysokiej skuteczności i bardzo wysokim profilu bezpieczeństwa"
"octenisept nie posiada żadnej substancji, która byłaby wykluczona ze stosowania i wpływała w sposób negatywny na ranę, skórę i błoną śluzową dorosłych i dzieci.
lek octenisept stosowany zgodnie z zaleceniami, jest lekiem bezpiecznym i skutecznym.
A ta szkodliwa substancja to pewnie chodzi o kwestie fenoksyetanolu, który jest jedną z najbezpieczniejszych substancji konserwujących, a bywa mylony przez internautów z fenylometanolem, który ma ograniczenia w stosowaniu u dzieci ze względu na swą toksyczność.
Czytałam kiedys właśnie o tym i doszukałam się tego..
Ja mam styczność z octeniseptem praktycznie na co dzień, już od wielu at go znam i używam. Uwierzcie że jakby nie by bezpieczny to nie byłby zalecany na otwarte rany i błony śluzowe.
A prawa jest taka że przyśpiesza gojenie się ran.
A w kwestii kikuta pępowinowego to żadna położna nie zaleci Wam już pielęgnacji go spirytusem, chyba że taka staromodna, wyciągnięta rodem z prlu, nie przyswajająca nowej wiedzy.
''Lek octenisept ma wysoką skuteczność bakteriobójczą i grzybobójczą, oraz zapewnia wysoki profil bezpieczeństwa. octenisept jako lek, zgodnie z wymogami prawnymi, ma stale monitorowany profil bezpieczeństwa. Wymogi dotyczące leków pozwalają z całą stanowczością i odpowiedzialnością stwierdzić, iż octenisept to jedyny na rynku lek o działaniu miejscowym o wysokiej skuteczności i bardzo wysokim profilu bezpieczeństwa"
"octenisept nie posiada żadnej substancji, która byłaby wykluczona ze stosowania i wpływała w sposób negatywny na ranę, skórę i błoną śluzową dorosłych i dzieci.
lek octenisept stosowany zgodnie z zaleceniami, jest lekiem bezpiecznym i skutecznym.
A ta szkodliwa substancja to pewnie chodzi o kwestie fenoksyetanolu, który jest jedną z najbezpieczniejszych substancji konserwujących, a bywa mylony przez internautów z fenylometanolem, który ma ograniczenia w stosowaniu u dzieci ze względu na swą toksyczność.
Czytałam kiedys właśnie o tym i doszukałam się tego..
Ja mam styczność z octeniseptem praktycznie na co dzień, już od wielu at go znam i używam. Uwierzcie że jakby nie by bezpieczny to nie byłby zalecany na otwarte rany i błony śluzowe.
A prawa jest taka że przyśpiesza gojenie się ran.
A w kwestii kikuta pępowinowego to żadna położna nie zaleci Wam już pielęgnacji go spirytusem, chyba że taka staromodna, wyciągnięta rodem z prlu, nie przyswajająca nowej wiedzy.
ZUZA.80
Fanka BB :)
osobiście nie znoszę wszystkich kosmetyków Nivea, bo są moim zdaniem strasznie badziewne i nie warte swojej ceny.
u nas sprawdziła się seria Ziajka od pierwszego dnia od Ziai, szczególnie polecam płyn do kąpieli natłuszczający.
z pieluch jednorazowych to niezłe pieluchy ma też Lidl
u nas sprawdziła się seria Ziajka od pierwszego dnia od Ziai, szczególnie polecam płyn do kąpieli natłuszczający.
z pieluch jednorazowych to niezłe pieluchy ma też Lidl
ZUZA.80
trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrzePojawiła się krew.dzwoniłem do gin.na 16.30 mam do niej podjechać
Rycze...
Effa84
Ja tez polecam bloga Srokao. Zawsze zanim kupię małemu kosmetyk, to spr co może być najlepsze właśnie u niej.
Jeśli chodzi o kremy, to prawda jest taka, że na każdą skórę może działać inny. Trzeba po prostu znaleźć swój. Najlepiej zacząć od najtańszych, bo one też mogą okazać się skuteczne.
Jeśli chodzi o chusteczki nawilżane to ja zdecydowanie polecam waterwipes. Skład to woda i 0,1% ekstraktu z pestek grejpfruta. Są juz dostępne w Rossmann. Są trochę droższe. Ok 11 zł za opakowanie. Ale mogę nimi małemu wytrzeć buzię czy rączki wiec są wygodne.
Nie lubię innych chusteczek, bo mają swój zapach i gdy zmiesza się on z zapachem kupy, to dla mnie to strasznie śmierdzi. Po drugie przy pielęgnacji chłopców trzeba uważać, bo w niektórych chusteczkach mogą być w składzie żeńskie hormony.
Napisane na SM-G800F w aplikacji Forum BabyBoom
Jeśli chodzi o kremy, to prawda jest taka, że na każdą skórę może działać inny. Trzeba po prostu znaleźć swój. Najlepiej zacząć od najtańszych, bo one też mogą okazać się skuteczne.
Jeśli chodzi o chusteczki nawilżane to ja zdecydowanie polecam waterwipes. Skład to woda i 0,1% ekstraktu z pestek grejpfruta. Są juz dostępne w Rossmann. Są trochę droższe. Ok 11 zł za opakowanie. Ale mogę nimi małemu wytrzeć buzię czy rączki wiec są wygodne.
Nie lubię innych chusteczek, bo mają swój zapach i gdy zmiesza się on z zapachem kupy, to dla mnie to strasznie śmierdzi. Po drugie przy pielęgnacji chłopców trzeba uważać, bo w niektórych chusteczkach mogą być w składzie żeńskie hormony.
waniliowe.love
Zaczęłyscie temat kosmetyków do pielęgnacji maluszków i ja aż mam ciarki... mój synek ma AZS przez ile ja przeszłam kremów maści płynów oliwek ... po wszystkim ten sam efekt synek wyglądał jakby ktoś go całego gorącym zelazkiem przypalal. Boje się jak to będzie z drugim...
Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom
Effa84
Współczuję. Mój miał kontaktowe zapalenie skóry, łatwo nie było. A przy AZS to jest naprawdę ciężko. Jedna dziewczyna na forum pisała, że ona ma AZS i jej dwóch synów. Każde używa innego kremu, bo każdemu inny pomaga.Zaczęłyscie temat kosmetyków do pielęgnacji maluszków i ja aż mam ciarki... mój synek ma AZS przez ile ja przeszłam kremów maści płynów oliwek ... po wszystkim ten sam efekt synek wyglądał jakby ktoś go całego gorącym zelazkiem przypalal. Boje się jak to będzie z drugim...
Mój syn tylko na Pampersach jedzie, bo każde inne od razu powodują otarcia. Ubranka z Pepco te najtańsze też mu szkodziły. Teraz już jest ok. Na codzień w nich lata.
reklama
Angelika. Jadwiga
Aktywna w BB
Dziewczyny siedze w poczekalni i czekam na wizytę, jakoś mam obawy poprosić już lekarza o L4, Wam dawli bez problemu? Jakich argumentów użyć
Podziel się: