reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2018

Chodzi mi o wypłatę za l4, jeśli mam zwolnienie na 2 tyg to za dwa tygodnie mi ZUS wypłaci itd... A wolałabym dostawac normalnie raz w miesiącu za cały miesiąc dlatego tak poproszę o zwolnienie lekarza.

Napisane na F8331 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Co do zaparc i specyfikow z apteki. Nie róbcie nic by nie bylo mocnego rozwolnienia np. Lewatywy itp bo to może pobudzić macice do skurczów. Dlatego np. Przed naturalnym porodem lewatywy nie można robić w domu bo można przyspieszyc niebezpiecznie porod. Na szczęście odchodzi sie od tego sposobu
A ja właśnie mialam zamiar sobie zrobić przed porodem w domu! Bo wg badan ona właśnie nie przyspiesza dlatego to nie jest mus jak kiedys tylko każda robi jak wyraża taką chęć.

9ewnqqmznpxcwjj5.png

To musisz powiedzieć ze chcesz zwolnienie na caly miesiąc. Moja lekarka mowila ze na wiecej niz 30dni nie moze. To moze zalezec duzo od przypadku kobiety.

Ja mam gdzieś to przepuszczanie w kolejkach - rzadziej spotykane niż jednorożec ;) Inna sprawa, że mam już brzuch, ale wielkości mocno średniej (raczej preferuję też luźne ciuchy) więc niekoniecznie ludzie widzą ;). Poza tym nie ukrywam, że na razie ciąża nie jest dla mnie mocno uciążliwa. A takie puszczanie z łaską to na serio mam w dupie, jak ktoś jest niewychowany to jego problem, nie mój.

Witam wszystkie nowe dziewczyny!

Dziewczynki, mam pytanie: jak u Was z trawieniem? Bo u mnie to wieczne zaparcia :sad: w sumie nie chodzi o to, że cierpię z tego powodu, bo nie, ale sam fakt że nie wypróżniam się regularnie..... już to siemię lniane przerabiam, ale boli mnie po nim brzuch, gazy i ogólnie wzdęcia. Lekarza się radziłam, to kazał syrop Lactilosum sobie sprawić i pić. Oczywiście mam, a jak, ale nie piję..:baffled: boję się. Mam brać 3xdziennie po łyżce. Jeszcze jak bym w domu siedziała, to w sumie czemu nie,rewolucje brzuszne mi nie straszne, a tak to w pracy i jak tu sie wspomagać. Skrzywiona jestem pod tym względem, jeśli chodzi o korzystanie z publicznych toalet, i nie umiem jakoś na luzaka do tego podchodzić. Zastanawiam się tez czy te wszystkie specyfiki z apteki to faktycznie są dobre i warto się chemią wspomagać
Laktuloza jest bardzo fajna, bo działanie jest takie, że się nie trawi i przez to osmotycznie ściąga wodę do jelita grubego, więc stolec jest mniej twardy - czyli działanie bardzo fajne :) Jak się boisz to zacznij brać po 5ml 3 razy dziennie - ale sama zobaczysz, że spokojnie można te 10ml 3 razy dziennie brać :) Ona nie przeczyszcza jakoś bardzo intensywnie tylko raczej ułatwia wypróżnienia :)

Dzięki za rady kobietki [emoji8] kupiłam sobie te śliwki suszone, namocze na noc, rano wypije tą wodę, a śliwki zabiorę do pracy i będę zajadać[emoji14] a jak nie pomoże to spróbuję z owocami

Napisane na D5103 w aplikacji Forum BabyBoom
Możesz te śliwki w pracy wrzucić do jogurtu naturalnego, do tego jeszcze otręby/ zarodki, też dobrze robią na jelitka... A i dużo wody pij

I ja muszę poprosić o zwolnienie na dłużej najlepiej na miesiąc bo potem jak ZUS będzie wypłacal na raty tak to ja dziękuję...

Napisane na F8331 w aplikacji Forum BabyBoom
Ja L4 na początku miałam co 2 tyg, teraz co 3 a wypłatę mam systematycznie, co miesiąc..
Z tym że mój zakład jest duży i to on mi wypłaca a ZUS im potem przelewa pieniądze, więc to trochę inaczej...

Używacie czegoś od rozstępów? Od kilku dni swędzi mnie brzuch i właśnie kupiłam sobie jakiś krem, mam nadzieję że chociaż trochę mi tą skórę nawilży i uelastyczni

Ja nie wiem, ale ten magnez mi kompletnie nie pomaga :( dzisiaj źle spałam bo połowę nocy czułam taki dyskomfort związany właśnie z twardym brzuchem i od rana jest to samo cały czas o_O od czego to jeszcze może zależeć? może magnez zmienić? ale nie chcę znowu za dużo kombinować...
Jak Twój brzuch? U mnie też dziś masakra. Od samego rana brzuch 'zwija się' w kulkę co kilka minut. Poza tym mała szaleje i tym bardziej macica się stawia. Wzięłam już dwie no-spy i leżę...

Napisane na SM-G955F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Co do laktulozy to ja jak się w 1szej ciąży raz napiłam 10 czy 15ml to do pół godziny był efekt. Na szczęście więcej nie musiałam brać, a i można ją nawet u dzieci stosować..

Do góry