Just&yna
Fanka BB :)
Ja Arica ma guzy na tarczycy większe niż 3-4cm ...wskazanie do wyciecia jest powyżej 2.5cm...Hm, to chyba zaznaczylam .. Poczekamy, zobaczymy. Dzięki za info!
Dziewczyny, mam do Was pytanie jakie ryby jecie? Bo różne źródla różnie podają- jedni piszą, że makrela jest ok, inni żeby w ciąży nie jeść. Podobnie z łososiem..
I jeszcze pytanie odnośnie tarczycy. Przed ciążą bylam na biopsji tarczycy, bo mi guzki zaczęły rosnąć. Wynik byl taki, ze lekarz kazal mi powtorzyć badanie za 3 miesiace, czyli to mi wypadlo akurat w styczniu. Jesli wynik bylby taki sam, to guzki są do usunięcia. Ale moja ginka powiedziala mi, że w ciązy nie robi sie biopsji, ale żebym poszla pokazac sie do endokrynologa. Bylam wiec wczoraj na konsultacji i endokrynolog mi powiedziała, że robi sie biopsje w ciąźy i zebym zrobila. Jak wyjdzie faktycznie taki sam wynik to za pare, parenaście miesiecy mogę iść je usunąć. Wrocilam do domu i tak sobie myślę, że to chyba bez sensu robic teraz biopsje (koszt ok. 250zl). Jak okaże się, że jest ok to dobrze. Ale jak okaże się, że guzki do usunięcia to sie będę stresować do końca ciąży. No i nie wiem, czy za te pare miesiecy nie każą mi powtarzać biopsji, żeby miec aktualny obraz sytuacji? A dodam, że badanie jest troche nieprzyjemne, bo sie lezy na plecach z wygiętą do góry klatką piersiową i szyją i nie wolno się ruszać :/
No i nie wiem co robić...
I to nie są pojedyncze mam je na oby dwóch płatach w tym konglomerat....od grudnia 2016 liczyłam się na nadczynnosc i przygotowywalam do operacji ...W zeszłym czerwcu miałam kolejną biopsje ...potem ciąża i dziś lekarz już zaznaczył ze będzie trzeba to po porodzie wyciąć bo już mam problemy z większymi tabletkami żeby je połknąc...I już powiedział że będzie kolejna biopsja ale to przed operacja ....więc nie wiem czy jest sens w twoim wypadku robić ta biopsje teraz...idź do innego endokrynologa na konsultacje niech Cię zobaczy...