reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czas na nocnik

reklama
a slyszalyscie o czyms takim?
Rodzice na start - Odcinek 7 - S00E07 - tvn player
ja widzialam to w tv i w lekkim szoku bylam
Tak słyszałam.Moja koleżanka właśnie tak wychowuje dziecko.:tak:

ja ze swojego doświadczenia...
Klaudia była bardzo bystra ,więc na nocnik robiła sama jak miała nieco ponad rok ,a na półtora roczku to już na spacerach i w nocy nie było pampersów.
Kubuś w pampkach do 4,5 roku i gdyby nie na siłę odpieluchowanie to pewnie by biegał do tej pory :szok::-D:-D

Karola jest w wielorazowych pampersach ,więc mokro też nie ma ,ale kieszonki mają to do siebie ,że wystarczy wyjąć wkładkę i zamieniają się w majteczki treningowe .Mamy tych pieluszek 30 ,więc sikać w nie będzie mogła do woli :-D:-D

Co do nocnika to oswajać będę jak skończy 7 miesięcy i myślę ,że do roczku już spokojnie zakuma o co biega .
Wiadomo też ,że zwykle jak dziecko zacznie chodzić to będzie bunt na nocnik ,bo chodzenie ważniejsze ,ale to trzeba po prostu przeczekać i wrócić do w miarę szybkiego nocnikowania.:-p:-p
Planuję małą odpieluchować najpóźniej do października przyszłego roku.A co mi z planów wyjdzie to się okaże .
Na tę chwilę spokojnie mogę ją wysadzać rano jak się obudzi i na 10 wysadzeń 10 razy będzie kupa :-D:-D:-D:-D

AS jak skonczy 7 miesiecy?
Mia jak skonczy 7 miesiecy jeszcze nie bedzie nawet siedziec a Ty chcesz juz takiego malucha na nocnik sadzac?
Tylko po to zeby miec kolejne zajecie?bo dziecko nic sobie z tego nie bedzie robilo a TY bedziesz latala z nocnikiem bezsensu..
Przeciez 7miesieczniak jeszcze nawet nie wie ze sika..

Ja tez juz zamierzam powoli oswajac mlodego z nocnikiem choc szczerze mowiac nie chce mi sie- zobaczymy jak to bedzie.

A ja już mam nocnik - najzwyklejszy z ikei. Nie wiem kiedy nastąpi oswajanie z nocnikiem, może w wakacje, może wcześniej ale na pewno nie zamierzam z tym zwlekać. Teraz juz mam ucieczki z przewijaka, więc za ganianie za większym dzieckiem dziękuje bardzo ;)

Stokrotka poganiasz poganiasz bo oswajanie z nocnikiem lub łapanie w nie kupek czy siusiu nie świadczy o nabytej przez dziecko umiejętności załatwiania się.Takie dziecko koło półtora roku zaczyna coś jarzyć ,a to przeważnie już fajnie biegające dziecko jest.To samo z siedzeniem .Amelia też do siadu np w leżaczku czy z leżenia pod kątem umie się wybić ale sama jeszcze z całkowitego leżenia nie siada:no: więc to nie jest jeszcze siedzenie czyli dziecko nie nabyło jeszcze tej umiejętności to samo z sadzaniem zbyt wczesnym na nocnik:tak:

Moja rada dla mam chlopcow przed wyborem nocnika....
Zwroccie uwage na ksztalt nocnika...dla dziewczynek obojetnie ale chlopcy powinni miec taki bardziej owalny aby siusiak nie wypadal a co za tym idzie siku ladowalo w nocniku a nie na podlodze.
prima-baby-nocnik-2k-hippo-.jpg
Firmy prima baby z hipciem
Dlugo szukalam tego idealnego...w swojej kolekcji posiadam 3 sztuki.
Ten niebieski jest super...tani i praktyczny
Wiem ze z tej kolekcji jest jeszcze nakladka na kibelek i stopien.

pieszczoszko Laura siedzi sadzana czy siada sama?
Ja wiem, ze Mia za 2-3 tyg siedziec nie bedzie bo teraz nawet nie utrzymuje sie w pozycji siedzacej i jedyne co robi w tym kierunku to unosi glowe do gory. Patryk usiadl SAM jak mial 8 miesiecy, nie sadze ze Mia bedzie szybsza.
No i sadzac na nocnik mozna i teraz i cieszyc sie ze jest siku (nieswiadomowe) ale po co?
Dziecko ma byc kumate w 100% a udowodnione jest, ze dzieje sie to po skonczeniu 2 lat. POkazalam w tym wieku Patrykowi i 3 miesiace po tym sam stwierdzil, ze chce. Pokazalam a nie biegalam za nim z nocnikiem i nie naciskalam. Sam byl gotowy i usiadl.
Teraz tez nie bedzie nacisku, do 18tki pampersa nie bedzie wiec mnie sie nie spieszy, na szczescie nie musimy uzywac tetrowek.

reklama
Suse bardzo ładny ten nocnik :)
Zobaczymy jak to będzie, sama jestem ciekawa i muszę przyznać, że mam pewne obawy;-)
Swoją drogą ciekawe dlaczego niektóre dzieci same tak "rwią się" do nocników i chcą na nich siedziec a inne nie:confused: