reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czas na nocnik

reklama
Mój siostrzeniec miał niecałe dwa latka jak sobie ściągnął pieluchę i powiedział, że jej nie chce. Sam siadał na nocnik, robił kupę, sisiu. Nie było odzwyczajania. Ogólnie Błazej był przyzwyczajony do nocnika jak miał 7 miesięcy. Co prawda tylko zaraz po przebudzeniu zabierali go i sadzali. Miał 10 mies to już szedł za rączkę na nocnik:) Kochany maluch:) Ale potem jego niania (zakochana w nim po uszy) zaprzestała prowadzania na nocnik, bo było jej żal takiego maluszka. Więc dziecko się odzwyczaiło. Potem sam doszedł do pewnwgo wieku i poczuł, że pieluszka jest zbędna. Potem jeszcze przez jakieś dwa mies zakładali mu pieluchę na noc, ale obiecał im, że nie będzie sisiał, więc pieluchy poszły w idstawkę.

Ale Błażej jest rozwinięty ponad swój wiek. I fizycznie ( wyższy o głowę od rówieśników) i psychicznie. Jak patrzę na inne trzylatki to między nimi jest przepaść... Moja kuzynka jest nauczycielką przedszkolną i stwierdziła ostatnio, że on jest lepiej rozwinięty od wielu jej czterolatków:)Nawet się nie łudzę, że z moim Mikołajem będzie tak samo...

Chyba muszę zakupić nocnik... Wy już macie?

kugela - ja Cię zaszokuję;p do 13 roku życia dziecko ma prawo moczyć się w nocy! to nie mędrcy z tvn orzekli tylko naukowcy i lekarze. oczywiście wiadomo, że to raczej przypadki, nie reguła, ale ja np. długo sikałam w nocy w gacie, chyba nawet do podstawówki chodziłam. z tym, że ja na tle nerwowym - miałam dość ciężki doświadczenia w dzieciństwie.

A nocnik zakupiłam za 5 złotych taki fajny liliowy.No jeszcze nie czas ale nocnik mi się spodobał,a cena jeszcze bardziej więc mamy.Zaneta ja też chyba mając 7 lat na koloniach się zsikałam w łóżko jakże mi było wstyd:-(Według mnie te 2,5 roku to dziecko w dzień (poza wyjątkiem przeziębienia) powinno już kontrolować zwieracze i sygnalizować lub się i samo obsługiwać w tej kwestii).Myślę,że 3 latek każdy powinien iść do przedszkola nie na ileś tam godzin ale choćby na te 4 nawet jak mama nie pracuje i powinien zachować czystość:tak:

zanetaa - ani mnie szokujesz ani zadziwiasz. Nocne moczenie sie a nocnikowanie to dwie rozne rzeczy. 13-latka umie korzystac z toalety i w pieluchach normalnie nie chodzi a nocne wpadki maja inne podloze, najczesciej, tak jak w Twoim przypadku, emocjonalne. A na ile zrozumialam w DDTVN byla mowa o odpieluchowywaniu a nie moczeniu sie. Jeszcze pare lat temu dzieci byly odpieluchowywane w wieku ok. 1,5 roku (+/- pol roku) - ani dzieciom ani rodzicom wiecznie mokra tetra nie byla w smak. A z jednorazowymi pieluszkami zaczal sie bal. Odpieluchowywanie sie przeciagnelo do lat 3 a teraz prosze, nawet 5. No bez przesady! :baffled:

reklama