reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

cycuś czy butelka?

Moj biuscik urosl straszliwie juz w czasie ciazy, a przy karmieniu jeszcze bardziej... Mialam wyjatkowo jedrne i ksztaltne C, konczylam chyba na E (mialam duzo mleka). Potem wrocilam do wiekszego C/mniejszego D. Fakt, jest ten biust mniej jedrny, nie sterczy (ze tak powiem) jak u nastolatki, ale naprawde ciagle jest ksztaltny. Moja mam mowi na to "dojrzale piersi".
Prawda jest jednak, ze jesli nie przystawiamy dziecka na zmiane do jednej i drugiej, mozemy byc mocno niesymetryczne:szok: Ja mialam w 1 piersi 1/3 mleka wiecej niz w drugiej (np z jednej odciagalam 150-180 ml, z drugiej ledwie 100) i ta jedna jest rzeczywiscie nieznacznie wieksza. Jakos bylo mi wygodniej karmic najpierw z tej... Warto zatem tego pilnowac.

reklama
no trochę piersi "zjeżdżają" po karmieniu:-( receptą zawsze jest kolejna ciąża:-D

Betina nie jest tak źle, oczywiście to zupełnie jak z ciąża, różne przypadki są, do mnie młody się przyssał zanim ktokolwiek zdążył dać nam jakieś rady, jak się urodził położyli mi go na brzuchu a On zaraz tak śmiesznie zaczął pełznąć w kierunku piersi:-D z tym przystawianiem na zmianę to czyta logika choć czasami wygoda wygrywa, moja znajoma w ten sposób dopuściła do tego, że w jednej piersi jej pokarm zanikł i miała jedną w rozmiarze "klapnięte" C a drugą jędrną E, Ona sama szczupła bardzo i nie ukrywam, że wyglądała komicznie;-)

matko tyle rzeczy o których trzeba pamiętac... a podobno to wszystko instynkt.. ;)

Oj, duzo w tym instynktu - bo jak rozpoznac, czego chce dziecko, ktore nie mowi? Nawet moj 14-miesieczny synek nie porafi jeszcze pokazac wszystkiego, co chce. Mama sie zwykle domysli, tata - nieczesto:sorry:
A reszta to chyba doswiadczenie, bo tylko na wlasnej skorz czlowiek sie nauczy... Mam nadzieje, ze przy trzecim (ha, ha) to juz bedzie luzik;-)

Oj, duzo w tym instynktu - bo jak rozpoznac, czego chce dziecko, ktore nie mowi? Nawet moj 14-miesieczny synek nie porafi jeszcze pokazac wszystkiego, co chce. Mama sie zwykle domysli, tata - nieczesto:sorry:
A reszta to chyba doswiadczenie, bo tylko na wlasnej skorz czlowiek sie nauczy... Mam nadzieje, ze przy trzecim (ha, ha) to juz bedzie luzik;-)

Prawdę powiadasz Kociatko:-) ja zresztą mam nadzieję, że przy 2gim łatwiej będzie a z 3cim to już w ogóle kaszka z mleczkiem:-D

tak mnie teraz naszło, jak walczyłyście z nawałem?
ja dosłownie okładałam się lodem i piłam szałwię. nawet pomagało. może macie jakieś inne sprawdzone sposoby?

Ja Danielka od początku karmiłam piersią i mimo, że pierwsze dziecko to jakoś się specjalnie nie bałam jak sobie poradzę. Siarę miałam już od 6 miesiąca ciąży, a Daniel ładnie ssał. Karmiłam raz z jednej, raz z drugiej piersi i udało mi się do 7 miesiąca, bo później musiałam iść do pracy i nie za bardzo miałam jak. Nadmiar mleka odciągałam ręcznie bo tak mi było najwygodniej i najszybciej, mimo że kupiłam laktator to okazał się zbyteczny. Być może, gdyby był elektryczny to jakoś by to sprawniej szło.

reklama
Do góry