reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cycowe mamy :)

JaA z przelewaniem to chodzi o to,że zanim się przeleje to trzeba dobrze wymieszać, bo tłuszcz lubi na ściankach pojemnika się osadzać i wtedy przy przelewaniu tracimy to co najcenniejsze :)))) No i mrożenie w zamrażalniku lodówkowym max tydzien, dwa -różne opinie , w żamrażalce osobnej o głębokim mrożeniu 3-6 m-cy (też różne źródła)

).

Co do mrożenia, to nie wiedziałam, że to o to chodzi. Ale też zauważyłam, że na górze się zbiera zawsze takie białe (czyli tłuszcz).

Właśnie z tymi zamrażalkami to nie wiem, o co chodzi, bo wszędzie piszą inaczej. Ja mam taką zamrażalkę, że jest ona teoretycznie razem z lodówką, ale mają osobne drzwiczki, więc nie mam pojęcia, czy to o głębokim mrożeniu jest czy nie?

reklama
Co do mrożenia, to nie wiedziałam, że to o to chodzi. Ale też zauważyłam, że na górze się zbiera zawsze takie białe (czyli tłuszcz).
Właśnie z tymi zamrażalkami to nie wiem, o co chodzi, bo wszędzie piszą inaczej. Ja mam taką zamrażalkę, że jest ona teoretycznie razem z lodówką, ale mają osobne drzwiczki, więc nie mam pojęcia, czy to o głębokim mrożeniu jest czy nie?

Zazwyczaj te nawet z osobnymi drzwiczkami nie mają głębokiego mrożenia. Ale to musisz sama sprawdzić. Weź włóż tam termometr (taki do mierzenia temperatury na zewnątrz) i zobacz jaką masz temperaturę. Jak -10 to tylko tydzień, jak -20 to już spokojnie 3 miesiące, a jak więcej to nawet pół roku :-) (Ja mrożę w takim zamrażalniku osobnym -40 stopni)

mam problem.. od bodajże 3 dni mam dziwny problem z mają..
otóz śpi mi od 20 do 4 rana.. zje i znowu zasypia ( nie odbijam zeby sie nie rozbudzila) pozniej pobudka o 6 wierci sie kreci.. zje ..zrobi kupke.. pozniej jak ugne swoje nogi i posadze ją na nich tak zeby byla przodem do mnie to normalnie wymiotuje.. zwraca dosyc sporo mleka..

nie wiecie co moze byc przyczyną?

bo troche mie to niepokoi.. i zdarza sie tak wlasnie tylko rano.. pozniej juz normalnie jest..

Ania, a jak jej nie posadzisz sobie na kolanach to też wymiotuje? Albo jak robisz tak o innej porze dnia? Mi się wydaje, że nic złego się nie dzieje, albo jest za pełna po nocy albo ta pozycja powoduje wymioty. Najlepiej jak sprawdzisz różne kombinacje pozycji i godziny dnia.

Ja daje butlę codziennie wieczorem :) A zapomnieć to raczej wątpliwe, że zapomni nawet jak długo nie je z butli :)

No ja piłam przez pierwszy miesiąc, potem już nie mogłam patrzeć na herbatki oprocz laktacyjnej (a ona tez ma koper włoski w sobie). Teraz żrę lactinatal, a on tez ma koper włoski. Ale jak widać za słabo to działa. Wczoraj dałam mu dwie kropelki esputiconu i prutał jak szalony. Po czym strzelił wieeelką kupę :D Biedne zagazowane dziecko :))) Ale tak to jest jak w ogole nie patrzę na to co jem (oprocz pieczarek, cytrusów i czekolady :p ).
Gabrysia nie ma problemow zadnych z zapamietaniem...raz dostawala przez tydzien sama butle ,bo mi cycki z bolu odpadaly ,pozniej na przemian,pozniej miesiac cyc i jednorazowo butla...i zero problemow :)...a tak mnie pediatra straszyła ,zebym tak nie robiła,bo Mała cycca nie bedzie chciała...widać sprawa indywidualna :)
Ja chyba mam szczęście ,bo jem dosłownie wszytko...cytrusy ,czekolade bez opamiętania, grzyby,pieczarki,fasolkę, nawet na ostro ! itp itd... i nic a nic sie nie dzieję :))) ale tak jak pisałam wczesniej-cherbatką popijam ...im bardziej zabroniona rzecz tym ,więcej cherbatek wypijam ;)))

Ostatnia edycja:
Ania, a jak jej nie posadzisz sobie na kolanach to też wymiotuje? Albo jak robisz tak o innej porze dnia? Mi się wydaje, że nic złego się nie dzieje, albo jest za pełna po nocy albo ta pozycja powoduje wymioty. Najlepiej jak sprawdzisz różne kombinacje pozycji i godziny dnia.
no o innej porze to nic.. nawet jakby w dzien jadła co godzine to nic takiego sie nie dzieje..

juz myslalam zeby ja o tej 4 przetrzymac do 6 i wtedy dopiero nakarmic.. moze faktycznie jest przepelniona...

bo takim sposobem z godziny drugiej przestawilam ja na 4 :)

Zazwyczaj te nawet z osobnymi drzwiczkami nie mają głębokiego mrożenia. Ale to musisz sama sprawdzić. Weź włóż tam termometr (taki do mierzenia temperatury na zewnątrz) i zobacz jaką masz temperaturę. Jak -10 to tylko tydzień, jak -20 to już spokojnie 3 miesiące, a jak więcej to nawet pół roku :-) (Ja mrożę w takim zamrażalniku osobnym -40 stopni)

Purchawko spróbowałam Twoją metodę z termometrem- jak na razie jest -17 stopni, więc chyba można długo przechowywać. NAwet na Babyboom piszą że 3-6 m-cy w temp. -18 stopni.

reklama
Do góry