reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cycowe mamy :)

Dobrą metoda na stopniowe odstawianie dziecka od piersi jest karmienie mieszane. Mleko mamy jest głównym posiłkiem, ale stopniowo, łyżeczką czy butelką wprowadzamy inne pokarmy - może to być zupka, soczek, herbatka dla niemowląt, czy woda dla dzieci - więcej tutaj: Dieta malucha, czyli jak karmić dziecko - dziecko24.pl. Maluch szybko powinien przyzwyczaić się do nowego sposobu serwowania menu, a zmiana nie będzie dla niego tak bolesna, jak nagłe odstawienie od piersi;)

reklama
Moja już tylko raz pije cyc w ciągu doby- ok. 6:30 rano. Ale myślę, że i bez tego by się obeszła, bo to tak bardziej, żeby się napić a nie najeść :-). Sama jakoś zrezygnowała z tych nocnych karmień. Podobnie jak z dziennych. W dzień nie pije już od prawie 2 m-cy.

Ostatnia edycja:
u nas podobnie. czasem sobie pociumka wieczorem, a czasem nie chce. a rano tak na obudzenie tylko. troche mi zal.
Mexi jaka kaszke albo mleko podajesz?

u nas podobnie. czasem sobie pociumka wieczorem, a czasem nie chce. a rano tak na obudzenie tylko. troche mi zal.
Mexi jaka kaszke albo mleko podajesz?

Mi też początkowo było żal ale już mi przeszło :-). Mleko ostatnio dostaje NAN2. Wcześniej dawałam jej Bebilon, ale teraz zmieniliśmy na NAN. Kaszka natomiast to mieszam zwykłą ryzową- głównie Bobobvity i Nestle 5 zbóż lub Nestle ze śliwką. Daję 3 miarki jednej i 3 miarki drugiej.

Mexi, a jak dajesz kaszkę wieczorem? Łyżeczka czy z butli?
Jak ze spaniem malucha odkad wrocilas do pracy?
Nasze dziecko w tym wzgledzie strasznie sie popsuło przy niani:-p

Ja sie ciagle martwie, ze ja zle karmie swoje dziecko.

7.30 dostaje nestle warzywna kaszke łyżeczką
ok.10 mleko 150-180 ml
na spacerze ok. 11 wypija 120 ml soku przecierowego dynia-marchew -jablko
13 zupka lub sloiczek 190g
15 deserek 130g
17 kilka chrupek lub marchewke czy jablko , ale doslownie kawaleczek w takiej siateczce, zeby sie czyms zajela i zebysmy mogli zjesc obiad
19 210 ml kaszka ryzowa z butli
o 6 i 19.30 kilka pociagniec piersi i poza tym wody pije do woli w ciagu dnia.
Co sadzicie dziewczyny? za czesto je?

Mexi, a jak dajesz kaszkę wieczorem? Łyżeczka czy z butli?
Jak ze spaniem malucha odkad wrocilas do pracy?
Nasze dziecko w tym wzgledzie strasznie sie popsuło przy niani:-p

Ja sie ciagle martwie, ze ja zle karmie swoje dziecko.

7.30 dostaje nestle warzywna kaszke łyżeczką
ok.10 mleko 150-180 ml
na spacerze ok. 11 wypija 120 ml soku przecierowego dynia-marchew -jablko
13 zupka lub sloiczek 190g
15 deserek 130g
17 kilka chrupek lub marchewke czy jablko , ale doslownie kawaleczek w takiej siateczce, zeby sie czyms zajela i zebysmy mogli zjesc obiad
19 210 ml kaszka ryzowa z butli
o 6 i 19.30 kilka pociagniec piersi i poza tym wody pije do woli w ciagu dnia.
Co sadzicie dziewczyny? za czesto je?

Wieczorem kaszkę pije z butelki a rano na łyżeczce :-). Ze snem nocnym nie jest zle a dzienny to zawsze mialo slaby i spi 3x po 30 min. W tym wzgledzie nic sie nie zmienilo. Moja je podobnie- ma o jedno mleko nocne mniej i tej butli o 10 tez nie ma.

Moim zdaniem to nie jest za często, Franek chyba częściej woła jeść.
A co to jest kaszka warzywna? Mogłabyś sprecyzować?
to jest puree ryżowe "misiowy ogródek". dynia i machewka z groszkiem gładko wchodzą brokuły zwykle sa wypluwane :-)

Wieczorem kaszkę pije z butelki a rano na łyżeczce :-). Ze snem nocnym nie jest zle a dzienny to zawsze mialo slaby i spi 3x po 30 min. W tym wzgledzie nic sie nie zmienilo. Moja je podobnie- ma o jedno mleko nocne mniej i tej butli o 10 tez nie ma.
spanie w zasadzie jest ok, ale zasypianie.... koszmar.

A ja sie zastanawiam nad zakonczeniem karmienia, bo w sumie raz dziennie pije i to tak mi sie wydaje pare lyczkow. Jest tylko jedno ale- musialabym jej o 6:00 robic butle a za bardzo mi sie nie chce.

reklama
A ja sie zastanawiam nad zakonczeniem karmienia, bo w sumie raz dziennie pije i to tak mi sie wydaje pare lyczkow. Jest tylko jedno ale- musialabym jej o 6:00 robic butle a za bardzo mi sie nie chce.
a ja rano tzn. ok 4 zaczełam robić butle , bo jakoś po nocy mało pokarmu mam już i Gabi niby zjadła i zasypiała ,ale spała już kręcąc się co chwila i marudząc...od paru dni robie jej o tej 4 butle i śpi do 7 ładnie :tak: cyca daje w ciągu dnia ok 10-11 i ok 15...no i przed nocną flaszką jeszcze troszkę pociągnie :tak:
też myśle pomału o odstawieniu ,ale jakoś mi szkoda troszkę..tak do roku niby chciałam ,ale w sumie co to za jedzenie teraz..sama nie wiem..

Do góry