reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca w ciąży

reklama
Dziewczyny tylko Nas tu same nie zostawiajcie;) życzę Wam lekkich porodów i spokojnych dni i nocy z maluchem. Za każdą z Was trzymam kciuki ;*
Czekam na informacje o porodach ;)

Powodzenia :-) ja dziś byłam na ostatniej wizycie, mały waży 3200 :-) skierowanie mam, po weekendzie mogę iść do szpitala żeby mnie pokroili i też mam nadzieję żegnaj insulino.... żegnaj cukrzyco :-)
Ładna waga. Mój w czwartek miał coś koło 2750g. Ciekawe czy do 3kg dobije
Dziewczyny tylko Nas tu same nie zostawiajcie;) życzę Wam lekkich porodów i spokojnych dni i nocy z maluchem. Za każdą z Was trzymam kciuki ;*
Czekam na informacje o porodach ;)
Spoko posiedzę tutaj jeszcze po porodzie będę wam kibicować :)

Cześć dziewczyny.
Jestem załamana z krzywej w 16tygodniu wyszło na czczo ciut za wysoko 102. Diabetolog, glukometr. 2 tygodnie wyniki idealne. Od dwóch dni na czczo 96,93 później w ciągu dniu książkowo. Jednego wieczora nie jadłam nic przed snem około 3 godziny, drugiego tuż przed spaniem :( da się to jakos ogarnąć żeby uniknąć insuliny ?

reklama
Cześć dziewczyny.
Jestem załamana z krzywej w 16tygodniu wyszło na czczo ciut za wysoko 102. Diabetolog, glukometr. 2 tygodnie wyniki idealne. Od dwóch dni na czczo 96,93 później w ciągu dniu książkowo. Jednego wieczora nie jadłam nic przed snem około 3 godziny, drugiego tuż przed spaniem :( da się to jakos ogarnąć żeby uniknąć insuliny ?
Cześć, możesz próbować jeszcze dietą :)

U mnie cukrzyca ciążowa zdiagnozowana w dni po tym jak się dowiedziałam, że jestem w ciąży (6 tydzień) i do tej pory nie mam jeszcze insuliny (32+5).

Spróbuj różnych opcji:
- dodatkowa późna kolacja około 21-22 w różnych kombinacjach: kanapka z wędlina, lub pół bułki z pomidorem lub kromka chleba z twarożkiem itd.
- brak późnej kolacji - niektórym dziewczynom na tym wątku służyło gdy jadły tylko jedna kolację o normalnej porze, gdy zjadły coś później to potem cukier był za wysoki, ale to też zależy o której chodzisz spać. Bo jeśli będziesz głodna, to sam Ci cukier odbije do góry.
- zwracaj uwagę, co jesz w ciągu dnia - jeśli mi skaczą cukry w dzień, to wynik rano następnego dnia jest gorszy.

Ogólnie, to musisz sama dojść do tego, co Ci służy, a co podnosi cukier.
Czasem jest i tak, że np. jajko na śniadanie jest ok, ale już wieczorem za bardzo wywala cukier. Albo jedną wędlina czy pieczywo jest ok, a drugie robi Ci krzywdę.

U mnie np. od jakiegoś czasu żółty ser podnosi mi za bardzo cukier (bardziej niż owoce czy domowe mało słodkie ciasto), więc go nie jem.

Ważne też może być co z czym jesz, np. większą ilość białka lub tłuszczu do posiłku może powodowac, że wyniki będą ok, albo właśnie będą szaleć.

Testuj, co Ci służy, a co nie (to się też będzie zmieniało w czasie) i możesz sobie zapisywać, żeby łatwiej ogarnąć :)

A jeśli wejdzie insulina, to też bez paniki, dziewczyny tu biorą i sobie dobrze radzą:)

Miałaś wcześniej jakieś problemy w gospodarka węglowodanową? Ile przybrałaś w ciąży? :)

Do góry