reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca w ciąży

reklama
U mnie te cukryy przez ostatnie dni latają w te i we wtedy, ale już chyba wiem z czym to jest związane. Kolejny raz mam zawaloną krtań. Już od kilku dni coś się do mnie dobierało i dzisiaj mi taki kaszel wyszedł, że już wiem, że znowu będę szczekać 2-3 tygodnie.

U mnie te cukryy przez ostatnie dni latają w te i we wtedy, ale już chyba wiem z czym to jest związane. Kolejny raz mam zawaloną krtań. Już od kilku dni coś się do mnie dobierało i dzisiaj mi taki kaszel wyszedł, że już wiem, że znowu będę szczekać 2-3 tygodnie.
No choroba może powodować że cukry będą latać w każdą stronę i jest to jak najbardziej normalne
Trochę skołowana jestem. Zobaczę co jutro mądrzejszy od Nas powie
Daj znać co powie.

Mierzymy z palca, bo tak łatwiej, nikt nie będzie wkłuwał się w żyłę kilka razy dziennie. Różnica powinna sięgać ok.5% na czczo a po posiłku nawet 15% i ta różnica jest uwzględniona w leczeniu cukrzycy. Tak mi powiedział diabetolog, bo pytałam 2 tygodnie temu [emoji6] Dlatego też robimy test obciążenia glukozą i hemoglobinę glikowaną :) Całe diety i postepowanie z insuliną są ustawiane tak, żebyśmy nie przegięły w żadną stronę.

Od diabetologa dostaje się jakieś zaświadczenie o cukrzycy przed porodem? Bo tak się zastanawiam. Od endokrynologa dostałam od razu zaświadczenie z diagnozą itp. A diabetolog nawet w karcie ciąży nic nie wpisała i nie wiem czy się upomnieć na następnej wizycie? :)

Od diabetologa dostaje się jakieś zaświadczenie o cukrzycy przed porodem? Bo tak się zastanawiam. Od endokrynologa dostałam od razu zaświadczenie z diagnozą itp. A diabetolog nawet w karcie ciąży nic nie wpisała i nie wiem czy się upomnieć na następnej wizycie? :)
Ja mam kwacie osobne miejsce gdzie pryz każdej wizycie piszą zmiany w lekach itp

reklama
Hej, cały czas śledzę wasze wpisy, podpatruję pomysły na posiłki i tak jak Wy od czasu diagnozy : cukrzyca ciążowa żyję od posiłku do posiłku :-) jestem już trochę spokojniejsza, byłam na kontroli na której nic konkretnego się nie dowiedziałam oprócz znów tego samego że - zero słodyczy, wyniki mam w miarę ok, za miesiąc znów do kontroli, gdy zapytałam dlaczego nieraz pomimo starań i diety to po posiłku wywala mi 150 to p.doktor stwierdziła że nie zawsze tak jest że "z brzuszka do paluszka" że czasem nawet cukry z poprzedniego dnia mają na to wpływ dlatego trzeba trzymać cały czas dietę, po wizycie u gin też wszystko ok mały 30+3 waży 1600 :-) wszystko w normie, jeszcze nie całe 8 tyg, jakoś dam radę i trzymam również za Was wszystkie kciuki co by cukry były w normie :-)

Do góry