reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca w ciąży

Moja insulina jest np.mleczna więc jak leży się rozwarstwia i trzeba ją wymieszać ruchem wahadłowym. Mam insulinę długodziałającą.
Wczoraj poszło 11jd a cukier dziś rano 97 [emoji848]
@Koraliki jem 21.30 czasami po 21.
A o której chodzisz spać? I co jesz na ostatnią kolację?

Ja mam ją zjeść koło 22 i ma to być jedna kanapeczka z serem lub wędliną i pomidorem. W sumie kiełbaska z warzywami też mi dobrze robi.

reklama
Hej, mam pytanie, bo zaopatrzyłam się w glukometr i do środy do wizyty w poradni diabetologicznej mam sprawdzać cukier i zapisywać co jem, moje pytanie, pomiar robię 4 razy dziennie, na czczo, po śniadaniu, obiedzie i kolacji, po jakim czasie mam sprawdzać po godzinie od posiłku czy po dwóch godzinach ? I jakie są normy ? Gin kazała mierzyć ale nie powiedziała dokładnie co i jak, a nie chciałabym aby moje zapiski do środy poszły na marne.
Do wizyty u diabetologa możesz mierzyć i po 1 i po 2h od rozpoczęcia posiłku. Tu większość dziewczyn ma zalecenie mierzyć po 1h, ale ja np. mam mierzyć po 2h, bo z krzywej wyszło, że wtedy mam gorszy cukier.

No właśnie mierzyłam po 2h bo tak było w "dzienniczku dołączonym do całego zestawu" ale czytałam właśnie, że bardzo dużo osób sprawdza po 1h i zaczęłam się zastanawiać, mi właśnie też na krzywej po 2h wyszło gorzej, no ale może tak jak piszesz będę mierzyć i po 1h i po 2h, dziękuję Wam bardzo za rady

Do wizyty u diabetologa możesz mierzyć i po 1 i po 2h od rozpoczęcia posiłku. Tu większość dziewczyn ma zalecenie mierzyć po 1h, ale ja np. mam mierzyć po 2h, bo z krzywej wyszło, że wtedy mam gorszy cukier.
No mi wyszlo z krzywej też gorszy po 2h ale kazała mierzyć po godzinie. Zrozumieć diabetologa. Na wszelki wypadek też bym mierzyla po godzinie i po dwóch, niewiadomo co autor miał na myśli ;)
Dodam że liczymy od momentu rozpoczęcia jedzenia.

W pierwszej ciazy sprawdzalam po 2 godzinach, teraz sprawdzam po godzine.

Dzisiaj rano tez mialam wysoki cukier, ale to pewnie ze stresu. Wlasnie zdalam sobie sprawe ze zapomnialam metforminy do sniadania [emoji849]

W pierwszej ciazy sprawdzalam po 2 godzinach, teraz sprawdzam po godzine.

Dzisiaj rano tez mialam wysoki cukier, ale to pewnie ze stresu. Wlasnie zdalam sobie sprawe ze zapomnialam metforminy do sniadania [emoji849]
Weź po. Ja nie biorę już nawet do śniadania, czasem biorę i 2h przed [emoji85] przyzwyczaiłam się

reklama
Kupiłam Cheetosy, kutchupowe. Ale od godziny siedzę i się zastanawiam - ryzykować, czy nie. Zjadłam sobie sałatkę i apetyt na nie trochę zmalał... Ale drugi dzień trzymam cukier w ryzach bez wpadek i tak sobie gadam sama ze sobą, że chyba mi się należy [emoji23][emoji23]

Do góry