reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca w ciąży

A ja dziś miałam doła przez ten poranny cukier mimo insuliny i poszalałam w ciągu dnia :p Zjadłam dwa lody , frytki i cebularza o_O Cukier w normie a nawet mniejszy niż zawsze :yes: Dużo dziś spacerowałam bo i po drugim śniadaniu i po obiedzie. Teraz zjadłam 2 kromki chleba żytniego z pastą z makreli. Za 30min będę mierzyć cukier. No i jeszcze jeden posiłek grubo po 21 i insulina :oops:
I weź tu zrozum tą ciążową cukrzycę.

U mnie po truskawkach i winogronach do obiadu cukier super. Teraz wciągam spaghetti z cukinii z moim wczorajszym sosem, poprawie resztą winogron i za dwie godzinki pomiar.
IMG_20190321_182235204.jpg

reklama
Trochę mnie zawsze stresuje zabawa z kapustą, więc korci mnie, żeby posiekać ją drobno, domieszać do masy, ulepić kotlety i obsmażyć, potem zalać jakąś passatą czy sokiem pomidorowym i udusić. Byłyby takie oszukane gołąbki i mniej robity, a smak z grubsza ten sam. Może spróbuję zrobić na weekend :-)

Od wczoraj wieczorem jadę na posiłkach bez produktów zbożowych, tylko jajka, mięsko, rybka, warzywa i owoce i cukier o wiele lepszy. Zobaczę jeszcze jak po późnym obiedzie, bo zaszalałam i do ryby na parze zjadłam truskawki :-D
Ale widzę dużą różnicę w pragnieniu, wczoraj bym studnie wypiła, a dzisiaj spoko, tak normalnie.

Mam jeszcze od mojej dietetyczki przepis na pizzę ze spodem z kalafiora, ale nigdy nie robiłam, więc nie wiem czy wyjdzie.

Została mi połowa łososia ze szpinakiem z wczoraj, ale boję się makaronu, więc na kolację będzie do tego "makaron" z cukinii ;-)
Jak pysznie to wygląda kochana. Smacznego :p i oby cukier był w normie ;) Mój po kolacji 113 :laugh2:

Ostatnia edycja:
Witajcie z rana. U mnie cukier zmierzony. Rączki czyściutkie , osuszone. Wczoraj podałam sobie na wieczór 9jd insuliny i co? Cukier poranny z najmniejszego palca 105 a z serdecznego 99. O co kurka kaman? Czy ja nie reaguję na insulinę? :oo:

Witajcie z rana. U mnie cukier zmierzony. Rączki czyściutkie , osuszone. Wczoraj podałam sobie na wieczór 9jd insuliny i co? Cukier poranny z najmniejszego palca 105 a z serdecznego 99. O co kurka kaman? Czy ja nie reaguję na insulinę? :oo:
Może źle zmieszałas? Ja miałam ostatnio dwa dni z rzędu w okolicach 100, była koncowka insuliny. Wymieniłam na nowa i było ok. Też wstrzykuje 9 j na noc. A jesz późna kolację?

Dziewczyny o co wam chodzi z tym mieszaniem?
Ja nic nie mieszam... Zakładam igłę, przekrecam z boku ile chce jednostek i wstrzymuje [emoji85]
1553243918857.jpeg

Dziewczyny o co wam chodzi z tym mieszaniem?
Ja nic nie mieszam... Zakładam igłę, przekrecam z boku ile chce jednostek i wstrzymuje [emoji85]Zobacz załącznik 953941
Moja insulina jest np.mleczna więc jak leży się rozwarstwia i trzeba ją wymieszać ruchem wahadłowym. Mam insulinę długodziałającą.
Wczoraj poszło 11jd a cukier dziś rano 97 [emoji848]
@Koraliki jem 21.30 czasami po 21.

Moja insulina jest np.mleczna więc jak leży się rozwarstwia i trzeba ją wymieszać ruchem wahadłowym. Mam insulinę długodziałającą.
Wczoraj poszło 11jd a cukier dziś rano 97 [emoji848]
@Koraliki jem 21.30 czasami po 21.
Dzisiaj też miałam ponad 90 (dokładnie 93). Zwiększam dawkę :( Z tego, co się orientuję, to do końca ciąży będzie trzeba co jakiś czas zwiększać.
Zwiększ, trudno. Łącze się w bólu ;)

Hej, mam pytanie, bo zaopatrzyłam się w glukometr i do środy do wizyty w poradni diabetologicznej mam sprawdzać cukier i zapisywać co jem, moje pytanie, pomiar robię 4 razy dziennie, na czczo, po śniadaniu, obiedzie i kolacji, po jakim czasie mam sprawdzać po godzinie od posiłku czy po dwóch godzinach ? I jakie są normy ? Gin kazała mierzyć ale nie powiedziała dokładnie co i jak, a nie chciałabym aby moje zapiski do środy poszły na marne.

reklama
Hej, mam pytanie, bo zaopatrzyłam się w glukometr i do środy do wizyty w poradni diabetologicznej mam sprawdzać cukier i zapisywać co jem, moje pytanie, pomiar robię 4 razy dziennie, na czczo, po śniadaniu, obiedzie i kolacji, po jakim czasie mam sprawdzać po godzinie od posiłku czy po dwóch godzinach ? I jakie są normy ? Gin kazała mierzyć ale nie powiedziała dokładnie co i jak, a nie chciałabym aby moje zapiski do środy poszły na marne.
Ja sprawdzam po godzinie po każdym posiłku. Norma na czczo do 90 a po posiłkach do 140. Powodzenia [emoji8]

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry