reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca w ciąży

Ja sie w sumie kg nie martwie, w pierwszej ciazy mialam 16 na plusie i to w 30 tyg. Potem juz nie przytylam nic.

Naczytalam sie o tej metforminie i sie boje ponownych mdlosci [emoji24][emoji24][emoji24]

reklama
Ja sie w sumie kg nie martwie, w pierwszej ciazy mialam 16 na plusie i to w 30 tyg. Potem juz nie przytylam nic.

Naczytalam sie o tej metforminie i sie boje ponownych mdlosci [emoji24][emoji24][emoji24]
Będzie dobrze. Możliwe że w ogóle żadne skutki uboczne cię nie dopadna.

Kurcze od rana cukry poniżej 6 (5.4,5.4,5.7)a ja co chwilę coś jem. I to bez insuliny.
Ciekawe co się dzieje

Ennis moze nie potrzebujesz insuliny teraz?
Dostalam metfromine, mam brac 1x500 a potem zwiekszyc na 2x500 jakby rano zaczely cukry szalec, bo zakladaja ze tak bedzie. Mowila mi ze wcale nie mam tak zlych pomiarow, ale poszla do doktora i jednak mi dali te tabsy. W sumie dala mi do wyboru zaczac je brac dzisiaj i nie musze wracac za tydzien, albo wrocic za tydzien i prawdopodobnie je dostac. Mowil tez ze juz do konca ciazy bede musiala je brac i byc moze trzeba bedzie zwiekszac dawke.

Ennis moze nie potrzebujesz insuliny teraz?
Dostalam metfromine, mam brac 1x500 a potem zwiekszyc na 2x500 jakby rano zaczely cukry szalec, bo zakladaja ze tak bedzie. Mowila mi ze wcale nie mam tak zlych pomiarow, ale poszla do doktora i jednak mi dali te tabsy. W sumie dala mi do wyboru zaczac je brac dzisiaj i nie musze wracac za tydzien, albo wrocic za tydzien i prawdopodobnie je dostac. Mowil tez ze juz do konca ciazy bede musiala je brac i byc moze trzeba bedzie zwiekszac dawke.
Może a może po prostu tyle chodzenia dziś [emoji848]
No to spoko, takie Powolne zwiększenie często pomaga na mdłości i problemy żołądkowe.

@renisus czy wiesz może dlaczego dostałaś metformine, a nie insulinę? To jakoś zależy od wyników? Od rodzaju cukrzycy?
U nas chyba od razu pakują ciężarnym insulinę, bo o metforminie w ogóle nie było mowy.

Też będę chyba mamą małego Shreka, bo wciągam takie ilości warzyw jak nigdy. Ale mi jeszcze smakują, co więcej mam na nie takie ssanie, że nawet liście od kalarepy wcinam. I jestem ciężko nieszczęśliwa jak mi się zielone w domu kończy.
Na szczęście szczypiorek na balkonie już ma z 20cm i odpalam też dzisiaj kiełkownicę, bo dostałam od przyszłej teściowej kilka paczuszek nasion :tak:

Okiennica w UK zaczynaja od tabletek, insulina jest juz jak metformina nie daje rady. Dodatkowo moje cukry nie sa az tak zle, tylko wieczorny pomiar ponad norme. Jak oni to mowia, zaczniemy od...a potem zobaczymy.
Polecam te buleczki z Lidla, jutro zrobie zdjecie. Sa przepyszje i cukier niski po nich,.chyba ze to zasluga tabletek.

reklama
Okiennica w UK zaczynaja od tabletek, insulina jest juz jak metformina nie daje rady. Dodatkowo moje cukry nie sa az tak zle, tylko wieczorny pomiar ponad norme. Jak oni to mowia, zaczniemy od...a potem zobaczymy.
Polecam te buleczki z Lidla, jutro zrobie zdjecie. Sa przepyszje i cukier niski po nich,.chyba ze to zasluga tabletek.
Kurcze, a u nas od razu wjeżdżają z insuliną. I jeszcze to straszenie porodem 100km od domu...

Ogólnie ta moja przychodnia diabetologiczna to jak na taśmie w fabryce- rachu ciachu i następny, a mają przemiał ludzi z całego województwa. Muszę sobie spisać pytania na kartce, bo jak już weszłam do gabinetu po prawie 5 godzinach czekania, to wszystko zapomniałam z tej ulgi, że już mnie doopa nie boli od siedzenia na tych plastikowych krzesełkach w poczekalni...

Do góry