reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca w ciąży

Ryż absolutnie nie :) Kaszy nie probowałam. Makaron tylko razowy i tylko w bardzo małej ilości. Dorzucam do niego pomidora i ogórka i sos czosnkowy (czyt. jogurt naturalny + starty czosnek) i grillowana pierś z kurczaka. Ale muszę jeść naprawdę małe porcje, żeby cukier nie szalał. Najłatwiej utrzymać go w normie w porze obiadowej. Z rana i wieczorem mam duży problem.
Kurcze....ale przeciez weglowodany trzeba jesc...

reklama
A ginrkolog powiedziala jeszcze ze bardziej wskazany jest porod naturalny w cukrzycy ze wzgeldu na mozliwe trudnosci w gojeniu sie rany po cesarce

Ja wlasnie slyszlam takie plotki ze cukrzyca ciazowa to wskazanir do cesarki alr na szczescie to nie prawda ;)
Ja jeszcze nie rodzilam ale wolalabym naturalnie...chociaz co bedzie to bedzie ;)
Jest wskazanie jeśli dziecko jest duże. Chyba jak przekroczy szacowane 4200 według usg. Ale tak naprawdę to nie wiem, czy biorą to pod uwagę u wieloródek ;) Moja szwagierka 3 ciążę z cukrzycą a największe dziecko 3600. To mój bez cukrzycy miał 3700 [emoji23] Ale tydzień po terminie. Przy cukrzycy raczej nie czeka się do terminu. Ale - różnie bywa :)

Jest wskazanie jeśli dziecko jest duże. Chyba jak przekroczy szacowane 4200 według usg. Ale tak naprawdę to nie wiem, czy biorą to pod uwagę u wieloródek ;) Moja szwagierka 3 ciążę z cukrzycą a największe dziecko 3600. To mój bez cukrzycy miał 3700 [emoji23] Ale tydzień po terminie. Przy cukrzycy raczej nie czeka się do terminu. Ale - różnie bywa :)
Wszystko tak naprawde zalezy od indywidualnego przypadku ;) ginekologa i checi rodzacej...

reklama
Cukrzyca nie jest wskazana do cc, wielkosc dziecka natomiast tak. Dzieci slodkich mam,.moga byc wieksze.
Co do ran, czesto z urodzeniem lozyszka, cukrzyca ciazowa sie konczy.

W pierwszej ciazy, pozwolili mi na dodatkowe dwa dni po terminie. Mala miala 3875.

Do góry