reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca w ciąży

Jak można komuś tak spartolić tak ważne badanie... Dobrze, że i tak stosunkowo szybko to wykryli. Ciekawe czy po poprzedniej ciąży nie miała glukometru, żeby sobie samej czasem skontrolować.

A tak na marginesie, to pytałam i nie będą już mi robili drugi raz krzywej w tej ciąży [ikonka tańcząca z radości]
Mojej szaagierce po dwoch ciążach z cukrzycą też wyszło obciazenie ok przy trzeciej. Ale ona czuła swoje i mierzyła glukometrem cukry. No i piła glukozę jeszcze raz, bo jej te cukry skakały jak chciały.

reklama
Chyba dlatego trochę przesunęli w czasie ta krzywą w ciąży, kiedyś chyba zalecali jakoś wcześniej i pewnie część ciężarnych dostawała cukrzycy już po badaniu. Ciekawe ile jest takich niewykrytych cukrzyc. W sumie to naprawdę dobrze, że mamy diagnozę, przynajmniej się pilnujemy i nawet jak mamy jakieś wyskoki, to jednak na pewno lepiej niż taka przyszła mama, która jest nieświadoma i nie stosuje diety.

U mnie rano 93, więc średnio. A jak u Was?

Chyba dlatego trochę przesunęli w czasie ta krzywą w ciąży, kiedyś chyba zalecali jakoś wcześniej i pewnie część ciężarnych dostawała cukrzycy już po badaniu. Ciekawe ile jest takich niewykrytych cukrzyc. W sumie to naprawdę dobrze, że mamy diagnozę, przynajmniej się pilnujemy i nawet jak mamy jakieś wyskoki, to jednak na pewno lepiej niż taka przyszła mama, która jest nieświadoma i nie stosuje diety.

Dzisiaj 79 ale dopiero wstałam. Szok może w koncu działa ta insulina. Za to przed chwilą dzwoniła położna srodowiskowa. Usłyszała o insulinie i we wtorek rano mam przyjechac do niej. Dobrze, chociaż poslucham tętna maluszka :) Pytała jak się czuję, czy nie puchnę itp. Fajna kobieta :)

W UK robią badanie tylko jak jest podstawą typu poprzednia cukrzyca, wysokie BMI, cukier w moczu, poprzednie duże.dziecko.
Czasem jak się wymiary na usg nie zgadzają zwłaszcza brzuszek. Kilka dziewczyn z mojej grupy FB są w 30-34tyg a dopiero maja robione. Tylko się zastanawiam co im to da teraz jak jednej dziecko waży 2800 w 32tyg.

W UK robią badanie tylko jak jest podstawą typu poprzednia cukrzyca, wysokie BMI, cukier w moczu, poprzednie duże.dziecko.
Czasem jak się wymiary na usg nie zgadzają zwłaszcza brzuszek. Kilka dziewczyn z mojej grupy FB są w 30-34tyg a dopiero maja robione. Tylko się zastanawiam co im to da teraz jak jednej dziecko waży 2800 w 32tyg.
Mój syn miał w 32 tygodniu 2200g :) Ciekawe jak teraz mały urośnie.

Na tydzien? To chyba u zdrowej kobiety tak powinno byc. Na diecie moze byc ciezej niestety.

Dzisiaj w klinice byla mama ktora spotkalam miesiac wczesniej. A ze sie z geby rozpoznalysmy, bo ostatnio jej synek mnie zaczepial, to zaczelysmy rozmawiac. Mowila ze miala cukrzyce ciazowa w pierwszej ciazy, w drugien wysalil ja na test ale nic nie wyszlo, zrobili jej usg polowkowe i wszystko ok. Tyle ze maly nie dal sie do konca pomierzyc i zaprosili ja za tydzien. Tydzien po, maly przybral na wadze dwukrotnie [emoji33] No i powtarzali krzywa i wyszla ostro ponad norme. Chyba szpital wyniki pomyslil i ona sie zamartwia ze kilka tygodni byla bez kontroli i bez diety. Wiec mamy szczescie ze wykrywaja nam ta cukrzyce w czas.
Tak mówiła ale przymusu tyle tyć nie ma więc biorę to na poprawkę. Ogólnie w ciąży mogę przytyć max 15 kg. Może się wyrobię, ale raczej mam tendencje do tycia. Czas pokaże;)

Tak mówiła ale przymusu tyle tyć nie ma więc biorę to na poprawkę. Ogólnie w ciąży mogę przytyć max 15 kg. Może się wyrobię, ale raczej mam tendencje do tycia. Czas pokaże;)
Ja niby powinnam.max 11kg a już mam 8kg na plusie
Jakoś się nie przejmuje
U mnie przed śniadaniem 95(5.3)

U mnie rano bieda 97, specjalnie wstałam przed 8 ;/ a po śniadaniu 87. Patrzę, że powoli zaczynam się podłamywać i łapie mnie rezygnacja. Nie wiem już gdzie robię błąd. Po posiłkach piękne cukry a na czczo bieda z nędzą.

Z tą cukrzycą ciążową wydaje mi się, że od dawna jest problem. Kiedyś kobiety rodziły po 4-5 kg dzieci i to była radość, że matka urodziła takie zdrowe dziecko, bo duże. A jeszcze jak urodziła naturalnie to sukces na całą rodzinę. Z perspektywy czasu i większej świadomość to jest straszne. Po za tym dopiero od 2018 roku Minister Zdrowia wprowadził zalecenia, jakie badania w którym tc mają być robione. Jednak nie wszyscy lekarze to przestrzegają. U mnie prywatna ginekolog np nigdy nie zleca krzywej bo uważa, że to jest trauma dla kobiety. Jak zaszłam do niej z podwyższoną glukozą na czczo to nawet tego nie wychwyciła. Dopiero lekarz z NFZ podjęła działania i wysłała do diabetologa. Fakt, że z panią doktor z prywaty pomału się żegnam. Trochę mnie to wkurzyło, że człowiek płaci a jednak nie do końca jest tak jak powinno być.

reklama
Do góry